Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί κάλεσε σήμερα από την Αγία Πετρούπολη τον Βλαντίμιρ Πούτιν να κάνει το πρώτο βήμα και να άρει το εμπάργκο για τα ευρωπαϊκά διατροφικά προϊόντα.
Στόχος του βήματος αυτού είναι να υπάρξει έξοδος από το φαύλο κύκλο των αμοιβαίων κυρώσεων μεταξύ Βρυξελλών και Μόσχας, που αποφασίστηκαν με φόντο την ουκρανική κρίση.
"Εύχομαι ο πρόεδρος Πούτιν να ανακοινώσει ότι αίρει τις κυρώσεις και εμείς, οι Ευρωπαίοι, να ακολουθήσουμε την άρση των κυρώσεων", δήλωσε ο αρχηγός του κόμματος Οι Ρεπουμπλικανοί μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη.
Η Ρωσία επέβαλε το καλοκαίρι του 2014 εμπάργκο στα ευρωπαϊκά προϊόντα διατροφής ως απάντηση στη σειρά των κυρώσεων που υιοθέτησαν οι Βρυξέλλες σε βάρος της μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και το ξέσπασμα των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία.
"Άρετε τις κυρώσεις και εμείς, οι φίλοι σας, θα κάνουμε τα πάντα για να σας βοηθήσουμε. Εύχομαι να υπάρξουν συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών και να υπάρξει μια θετική δυναμική. Η παρούσα δυναμική είναι ιδιαίτερα αρνητική, πρέπει να σπάσει αυτή η διαδικασία με την ανάληψη πρωτοβουλίας και η μόνη πρωτοβουλία είναι αυτή για την ειρήνη", προειδοποίησε.
"Χρειάζεται μια ιδρυτική πράξη και αντί να καταφεύγουμε πίσω από τις κυρώσεις που μπλοκάρουν τα πάντα, να άρουμε τις κυρώσεις... Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος όταν προβαίνουμε σε μια χειρονομία καλής θέλησης", τόνισε ο Σαρκοζί.
Δηλώνοντας "αληθινός φίλος της Ρωσίας" και απορρίπτοντας την εκδοχή "ενός νέου Ψυχρού Πολέμου", ο Σαρκοζί, ο οποίος έγινε δεκτός χθες βράδυ από τον πρόεδρο Πούτιν, επανέλαβε ότι θέλει οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να άρουν τις υφιστάμενες κυρώσεις, οι οποίες λήγουν στα τέλη Ιουλίου και αναμένεται να παραταθούν για έξι μήνες.
"Είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι οι κυρώσεις πρέπει να αρθούν, έχουμε αρκετά τέτοια προβλήματα για να μην βασανιζόμαστε μεταξύ μας", τόνισε εκτιμώντας ότι οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να "υπαγορεύουν" τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας.
Οι Βρυξέλλες συνδέουν την άρση των κυρώσεων, που αποφασίστηκαν το 2014, με την εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ τον Φεβρουάριο του 2015, στόχος των οποίων είναι η αποκατάσταση της ειρήνης στην ανατολική Ουκρανία. Οι συγκρούσεις δύο ετών με τους φιλορώσους αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα, σύμφωνα με το Κίεβο και τις χώρες της Δύσης, έχουν στοιχίσει τη ζωή 9.300 και πλέον ανθρώπων.
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι το Κίεβο θα πρέπει να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ, υιοθετώντας κυρίως νέο Σύνταγμα και έναν νόμο περί αμνηστίας, ενώ η Ρωσία θα πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία της Ουκρανίας που "δεν είναι διαπραγματεύσιμη".
Στην ομιλία του, ο Σαρκοζί δήλωσε επίσης ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα ήταν λάθος. "Η Ουκρανία δεν μπορεί να επιλέξει τον έναν ή τον άλλον ως εταίρο της. Η Ουκρανία είναι φίλη χώρα της Ρωσίας και θα πρέπει να είναι φίλη της Ευρώπης. Γι 'αυτό πάντα πίστευα ότι θα ήταν λάθος να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, να ενταχθεί η Ουκρανία στην Ευρώπη".
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε επίσης ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία πρόθεση να πολεμήσει τη Ρωσία και ότι μια τέτοια εικασία θα ήταν στρατηγικό λάθος. "Θέλω να πω με βεβαιότητα ότι δεν ζούμε πλέον στην εποχή της Σοβιετικής Ένωσης και του Συμφώνου της Βαρσοβίας, ο Ψυχρός Πόλεμος τελείωσε. Το ΝΑΤΟ δεν έχει στόχο να πολεμήσει τη Ρωσία", επανέλαβε ο Σαρκοζί. "Νομίζω ότι είναι στρατηγικό λάθος να νομίζει κανείς κάτι τέτοιο", πρόσθεσε.
Η Ρωσία θα πρέπει να συμπεριληφθεί στην ανάπτυξη ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας, δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί. "Θέλω η Ευρώπη να έχει αντιπυραυλική ασπίδα, θα ήταν καλό εάν το ΝΑΤΟ είχε μια τέτοια ασπίδα, άλλοι οι Ρώσοι θα έπρεπε να συμπεριληφθούν σε αυτό," τόνισε ο Σαρκοζί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ