Γράφω αυτή τη συνταγή γιατί λατρεύω το πόριτζ, αλλά και γιατί μόλις δημοσιεύτηκε η έρευνα του Χάρβαρντ που επιβεβαιώνει ότι τα (σωστά) δημητριακά μακραίνουν τη ζωή.
Το πόριτζ (porridge) είναι αγγλοσαξωνικό πιάτο. Γίνεται με βάση τα δημητριακά βρώμης, το γάλα ή το νερό, λίγη ζάχαρη και κανέλα.
Οταν ετοιμάσεις τον καυτό χυλό, συμπληρώνεις ό,τι καλύτερο για να δώσεις επιπλέον γεύση και χρώμα: αποξηραμένα αλλά και φρέσκα ψιλοκομμένα φρούτα (μπανάνα, ανανά, μούρα, μήλο, αχλάδι), σταφίδες, μέλι, νιφάδες σοκολάτας ή καρύδας, κανέλα, ζάχαρη, τριμμένο μπισκότο, αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια. Κοντολογίς, αυτό το ταπεινό χυλό μπορείς να τον μετατρέψεις σε υπερπαραγωγή.
Τρώγεται ως πρωινό στην Μεγάλη Βρετανία, αλλά επικράτησε και ως κυρίως πιάτο, με αλάτι και διάφορες αλμυρές λιχουδιές.
Φάτε το σε λογικές ποσότητες, ως κυρίως φαγητό, και χάστε κιλά!
Υλικά
- 200 γραμμάρια δημητριακά βρώμης -Αγοράστε τα συσκευασμένα, στο σούπερ μάρκετ
- 1 λίτρο γάλα ή νερό
- Ζάχαρη καστανή (όση θέλετε)
- Για συνοδεία: σταφίδες, μπανάνα, μέλι, μήλα, φρέσκα φρούτα, κανέλα κλπ.
Εκτέλεση
- Βάζετε το γάλα ή το νερό σε ένα κατσαρολάκι να βράσει λίγο
- Προσθέτετε τα δημητριακά βρώμης και ανακατεύετε
- Χαμηλώστε τη φωτιά, ανακατέψτε ασταμάτητα
- Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε για 20 λεπτά
- Ανακατέψτε συχνά και ελέγξτε την κατάσταση
- Βάζετε τον χυλό σε μπολάκια και προσθέτετε ό,τι θέλετε