Το βραβείο Μυθιστορήματος του ηλεκτρονικού περιοδικού για το βιβλίο και τις τέχνες «ο αναγνώστης» δόθηκε στον Ηλία Μαγκλίνη για την «Πρωινή γαλήνη» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
«Η Πρωινή γαλήνη αφηγείται την ιστορία ενός νέου ανθρώπου και του ονείρου του να ξεπεράσει τον εαυτό του, να ανοίξει τους ορίζοντές του, να πετάξει ψηλά. Είναι ακόμα μια ιστορία έρωτα, ονείρων, απώλειας και περιπλάνησης στον χρόνο και τον χώρο, από τη Μακεδονία έως το Τέξας και από την Αθήνα έως την Άπω Ανατολή, γεμάτη σύννεφα και ωκεανούς, θλιμμένες γκέισες και μοναχικά, παθιασμένα κορίτσια. Είναι, τέλος, μια ιστορία ανεκπλήρωτων στόχων και ανολοκλήρωτων πόθων σε μια Ελλάδα που στροβιλίζεται στα απόνερα του Εμφυλίου και στη δίνη ενός ξεχασμένου, άγνωστου πολέμου στην άλλη άκρη του πλανήτη».
Πηγή έμπνευσης για τον συγγραφέα υπήρξαν σκόρπιες, παλιές ιστορίες του πατέρας του που ήταν ιπτάμενος χειριστής στην Πολεμική Αεροπορία και ανθυποσμηναγός στην εμπόλεμη Κορέα του 1951-52. Ωστόσο, το μυθιστόρημα δεν περιορίζεται σε μια απλή ανασύνθεση της ζωής του, οι περισσότεροι χαρακτήρες εξάλλου είναι επινοημένοι. Η «Πρωινή γαλήνη» είναι η πορεία ενός νεαρού προς την ενηλικίωση, μιλάει για ένα αγόρι που ακολούθησε το παιδικό του όνειρο να γίνει αεροπόρος. Και τελικά τα κατάφερε, όχι όμως χωρίς κόστος... Την ίδια στιγμή περιγράφει μια ολόκληρη γενιά, η οποία βγαίνοντας ζωντανή από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εμφύλιο, έζησε μέσα στον διχασμό. Άνθρωποι γεμάτοι καταπιεσμένες επιθυμίες και ανεκπλήρωτα, καμιά φορά και δανεικά όνειρα, που έζησαν και ξέχασαν. Η «Πρωινή γαλήνη» μάλλον αφορά περισσότερο το σήμερα, τις δικές μας επιθυμίες, τους δικούς μας καθημερινούς πολέμους.
«Μπορεί το βιβλίο να μιλά για την Ιστορία του τότε στην Ελλάδα, στην ουσία όμως μιλά για την προϊστορία του σήμερα: πόσα μας πονούν και πόσα αγαπάμε μέσα στο διάβα του χρόνου, οι μνήμες, ατομικές και συλλογικές, φαντάσματα και εικόνες που μας ακολουθούν και μας καθορίζουν σήμερα. Το φόντο είναι ο πόλεμος της Κορέας που έχει σήμερα κάτι εξωτικό και είναι επίσης ένας άγνωστος, ξεχασμένος πόλεμος, παρθένος λογοτεχνικά μιλώντας. Αυτό το τελευταίο με ιντριγκάρισε. Όμως το βιβλίο δεν είναι για εκείνον τον πόλεμο. Είναι για τους πολέμους του καθενός μέσα στο μυαλό και την ψυχή του» εξομολογείται ο συγγραφέας για την «Πρωινή γαλήνη» του.
Ο Ηλίας Μαγκλίνης παρέλαβε το Βραβείο Μυθιστορήματος από τον συγγραφέα Χρήστο Χωμενίδη που είχε βραβευτεί πέρσι για τη «Νίκη».