Η πρωθυπουργός της Νορβηγίας Ερνα Σολμπεργκ έχει άσχημα νέα για τους ευρωσκεπτικιστές της Βρετανίας που ήλπιζαν να αντιγράψουν το μοντέλο του Οσλο για χαλαρή σχέση με την ΕΕ.
«Δεν θα τους αρέσει» είπε σε συνέντευξή της στο Politico η Σόλμπεργκ, μια εβδομάδα πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα της Βρετανίας.
Η ηγέτιδα των συντηρητικών της Νορβηγίας ξέρει, καθώς οι κάτοικοι της χώρας της, το 1994 στο αντίστοιχο δημοψήφισμα, είχαν απορρίψει με ποσοστό 52% την προσχώρηση στην Ε.Ε. Το ίδιο είχαν κάνει και το 1972.
Σήμερα, ναι μεν η Νορβηγία έχει πρόσβαση στην εσωτερική αγορά της ΕΕ, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ζώνης και άρα αγαθά, υπηρεσίες και εργατικό προσωπικό διακινούνται ελεύθερα μεταξύ Νορβηγίας και ΕΕ. Ωστόσο, ως αντιστάθμισμα, η Νορβηγία πρέπει να υιοθετεί ένα μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, χωρίς να έχει επίσημο λόγο στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι νόμοι αυτοί.
Επιπλέον, η Νορβηγία θα πρέπει να πληρώνει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής τα ίδια ποσά με τα κράτη-μέλη, όπως αναφέρει το OpenEurope.
Παρόλο που η ΕΕ επηρεάζει τα πάντα στη Νορβηγία, από τις προειδοποιήσεις για την υγεία στα νορβηγικά πακέτα τσιγάρων μέχρι το γεγονός ότι οι Πολωνοί έχουν γίνει η μεγαλύτερη μειονότητα στη χώρα, δεν διακρίνει κανείς ιδιαίτερη προθυμία για ένα τρίτο δημοψήφισμα για την ένταξη στην ΕΕ. Σχετικές δμηοσκοπήσεις δείχνουν ότι μόλις ένα 18% των κατοίκων υποστηρίζει την ιδέα εισόδου στην ΕΕ.
«Αυτό συμβαίνει γιατί η ΕΕ έχει πολλά δικά της προβλήματα κι έτσι δεν είναι και πολύ ελκυστική» εξηγεί η νορβηγίδα πρωθυπουργός.
Έτσι, παρά το γεγονός ότι πολλοί Βρετανοί θεωρούν ότι η «χαλαρή» σχέση μεταξύ Νορβηγίας και ΕΕ, θα μπορούσε να αποτελέσει το μοντέλο για το μέλλον της χώρας τους μετά από ένα Brexit, ωστόσο, το Όσλο «βλέπει» πολλά μειονεκτήματα στην ιδέα αυτή.
Όπως υπογραμμίζουν οι Νορβηγοί, σε περίπτωση εξόδου από την ΕΕ, η Βρετανία θα χάσει την επιρροή που έχει στις Βρυξέλλες και θα πρέπει να δέχεται τους κανόνες της Ένωσης για να έχει πρόσβαση στην Εσωτερική Αγορά.
Πηγή: Politico.eu