Ο Τσίπρας αποφασίζει για τον εκλογικό νόμο εν μέσω ενδοκυβερνητικών τριβών - iefimerida.gr

Ο Τσίπρας αποφασίζει για τον εκλογικό νόμο εν μέσω ενδοκυβερνητικών τριβών

Φωτογραφία: Menelaos Myrillas / SOOC

Ενδοκυβερνητικές τριβές καταγράφονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο με αφορμή τον νέο εκλογικό νόμο, την ώρα που η ηγεσία επιθυμεί να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι το τέλους του καλοκαιριού και μάλιστα με 200 ψήφους.

Ο πρωθυπουργός δεν έχει λάβει ακόμα οριστικές αποφάσεις. Γίνεται δέκτης εισηγήσεων από υπουργούς και στενούς του συνεργάτες και τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα συνυπολογίσει όλες τις παραμέτρους και τα δεδομένα που έχει μπροστά του. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr κομβικής σημασίας αναμένεται να αποτελέσει η ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί- υπό τον πρωθυπουργό-την προσεχή Παρασκευή στις 10 το πρωί «προκειμένου να καταλήξουμε», όπως λένε αρμόδιες πηγές.

Ούτε το κόμμα, όμως, μένει αμέτοχο. Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσει στις 25 και 26 Ιουνίου και εκεί αναμένεται τα στελέχη να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να τοποθετηθούν επισήμως.

Με 200 ψήφους και από τις επόμενες εκλογές
Στα υψηλά κλιμάκια του Μαξίμου δεν κρύβουν την επιθυμία τους να εξασφαλίσουν το «πράσινο φως» από τα 2/3 της Βουλής , αφού μόνο έτσι μπορεί να τεθεί σε ισχύ ο νέος νόμος από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Με αυτή την προσδοκία, μιλούν για «ευρύτερες δυνατές συναινέσεις» και διαβλέπουν ολοένα και πιο επιτακτική την ανάγκη να συσπειρώσουν τις πολιτικές δυνάμεις πράγμα που μπορεί να γίνει μόνο μέσω της απλής αναλογικής.

«Η απλή αναλογική είναι θέμα αρχής» δηλώνει στο συνομιλητής του πρωθυπουργού, υπενθυμίζοντας ότι πέραν όλων των άλλων πρόκειται και για βασική δέσμευση της Αριστεράς. Έτερη πηγή, τονίζει πάντως πως «αν τελικώς προκριθεί το μοντέλο της απλής αναλογικής ή η εκδοχή ενός αναλογικότερου μοντέλου με μειωμένο το bonus, αυτό θα εξαρτηθεί και θα συνδυαστεί και με τις αλλαγές στο Σύνταγμα».

Ανοίγει και η συζήτηση για τις αρμοδιότητες του Προέδρου
Τέλος, με αμείωτο ενδιαφέρον συνεχίζονται στους κόλπους της κυβέρνησης και οι συζητήσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό παραμένει στις βασικές υπό εξέταση προτάσεις της κυβέρνησης, ενώ συζητήσεις γίνονται κατά πληροφορίες του Iefimerida.gr και για τις ενισχυμένες αρμοδιότητες του Προέδρου.Όπως δηλώνει στο Iefimerida.gr κυβερνητικός αξιωματούχος "σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι τέτοιες, ώστε να δικαιολογούν την κριτική για έμμεση προσπάθεια μετατροπής του Πολιτεύματος, καθώς δεν τίθεται σε αμφισβήτηση η μορφή του Πολιτεύματος ως Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας".

Μένει επομένως να φανεί ποιες προτάσεις θα υιοθετήσει τελικά ο πρωθυπουργός, ώστε να τις παρουσιάσει στην εκδήλωση της 24ης Ιουλίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κυβέρνηση εκλογικός νόμος Βουλή
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ