Ενδοκυβερνητικές τριβές για τον εκλογικό νόμο - iefimerida.gr

Ενδοκυβερνητικές τριβές για τον εκλογικό νόμο

Φωτογραφία: INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Συνεχίζονται οι ζυμώσεις στους κόλπους της κυβέρνησης για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο που θα κουμπώσουν με την αναθεώρηση του Συντάγματος, την ώρα που η ηγεσία ανεβάζει ψηλά και το πλάνο για την «δίκαιη ανάπτυξη».

Η επιμονή του Μαξίμου να προωθήσει στην παρούσα φάση τις θεσμικές αλλαγές και να προβάλει τις δυνατότητες στον τομέα της οικονομίας, δείχνει ότι πρόκειται για μία απόφαση πολιτική με διπλή στόχευση: από τη μία η κυβέρνηση της Αριστεράς να συνδεθεί με μία μεγάλη μεταρρυθμιστική τομή και από την άλλη οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες να λειτουργήσουν ως αντίβαρο στα υφεσιακά μέτρα που έφερε η αξιολόγηση.

Έτσι, η προσοχή όλων εστιάζεται στις επικείμενες εκδηλώσεις στις οποίες κεντρικό ρόλο θα έχει ο πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει το αναπτυξιακό σχέδιο την Πέμπτη στο Μουσείο της Ακρόπολης (άμεση εμπλοκή έχουν και τα υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας και Περιβάλλοντος), ενώ η επόμενη θα γίνει στις 24 Ιουλίου και ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει το σχέδιο για τη Συνταγματική αναθεώρηση.

Ενδοκυβερνητικές τριβές για εκλογικό νόμο - μπόνους
Την ίδια ώρα, εξακολουθεί να υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ κυβερνητικών αλλά και κομματικών στελεχών για το ζήτημα του εκλογικού νόμου, ενώ ο πρωθυπουργός δεν έχει λάβει οριστικές αποφάσεις.

Νωρίτερα, και συγκεκριμένα το διήμερο 25 και 26 Ιουνίου θα συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-και μάλιστα πιθανότατα εκτός Αθηνών- οπότε και το κόμμα θα τοποθετηθεί επισήμως. Σημειωτέον, ότι στελέχη όπως ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αλλά και ο Γιώργος Κατρούγκαλος τάσσονται υπέρ της υιοθέτησης ενός συστήματος απλής αναλογικής, χωρίς το μπόνους των 50 εδρών. Αντιθέτως, ο υπουργός εσωτερικών Π.Κουρουμπλήςτάσσεται υπέρ της ύπαρξης μπόνους αλλά μειωμένου και κρούει τον κώδωνα για «απρόβλεπτες συμμαχίες», ενώ με την άποψή του συντάσσονται στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα.

Επί ποδός και για το Σύνταγμα
Τέλος, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το iefimerida.gr ο κ. Τσίπρας λαμβάνει ήδη σημειώματα για επιμέρους κεφάλαια που αφορούν στη Συνταγματική αναθεώρηση. «Οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα είναι πολιτικές», σημειώνει το περιβάλλον του πρωθυπουργού προσθέτοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί επισήμως και η επιτροπή των Συνταγματολόγων που θα κάνει τις σχετικές επεξεργασίες.

Σε αυτήν, πέρα του Γ. Κατρούγκαλου θα μετέχουν οι Συνταγματολόγοι Κώστας Χρυσόγονος, Ηλίας Νικολακόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ