«Ουτοπία» χαρακτηρίζει το φιλόδοξο πρόγραμμα του το Εθνικό Θέατρο.
Επιθυμία, η παραγωγή έργου αντάξιου ενός Εθνικού Θεάτρου, μέσα σε δύσκολους καιρούς. Άλλωστε, σύμφωνα με την Αριάν Μνουσκίν την μεγάλη κυρία του Γαλλικού θεάτρου «Η ουτοπία δεν είναι αυτό που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, αλλά αυτό που δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα».
Η διάθεση του Εθνικού Θεάτρου για δράση, φάνηκε και από την συνέντευξη τύπου η οποία πραγματοποιήθηκε απόγευμα Δευτέρας στον προαύλιο χώρο του κτηρίου Τσίλερ στην Πειραιώς, άγνωστος για πολλούς, που μεταμορφώθηκε σε lounge αυλή από την σκηνογράφο Ελένη Μανωλοπούλου.
Μέσα στους στόχους που ανακοίνωσε στον Τύπο το Εθνικό, είναι μια σειρά παραστάσεων για την χειμερινή σεζόν 2016-2017, σημαντικές συνεργασίες, δημιουργία σκηνής Ελληνικής Δραματουργίας, αναβάθμιση της Δραματικής Σχολής, ανακατασκευή του Rex, αλλά και αφιέρωμα στον αείμνηστο Νίκο Κούρκουλο.
Πρόκειται για το πρώτο δικό μας ρεπερτόριο, βασισμένο στην ιδέα των πολλών σκηνών που διαθέτουμε, με ταυτότητα για την κάθε μία, τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Στάθης Λιβαθινός. «Πλέον αισθανόμαστε ότι μπορούμε να υλοποιήσουμε τους στόχους μας. Προσδιορίσαμε αυτούς τους στόχους, συνεκτιμώντας την σημερινή κοινωνική και οικονομική κατάσταση και αντλώντας έμπνευση από αυτήν.
Σχεδιάσαμε ένα πρόγραμμα που θα συνδυάσει την πραγματικότητα με το όραμά μας και δεν θα συρρικνώσει το ρόλο που οφείλει να έχει το Εθνικό Θέατρο, καθώς κάτι τέτοιο θα ματαίωνε το ίδιο το νόημα της λειτουργίας του. Ετσι, προχωρήσαμε σε κάποιες βασικές επιλογές, που ορίζουν και τις συνιστώσες της επερχόμενης χρονιάς»:
- Αποσαφήνιση στην ταυτότητα κάθε σκηνής.
- Διεύρυνση των συνεργασιών με την προσθήκη νέων φορέων.
- Δράσεις καλλιτεχνικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα –ουσιαστικές, ανταποδοτικές και κυρίως όχι χρηματοβόρες, με διατήρηση των πιο επιτυχημένων από αυτές.
- Επένδυση στην έννοια του θεάτρου συνόλου, με συνύπαρξη της παλιάς και της νέας γενιάς ηθοποιών (πολλοί από τους οποίους θα επιλεγούν μετά από ακροάσεις).
Συμπαραγωγές με 4 κορυφαίους φορείς του πολιτισμού, με κοινή ιστορική πορεία και ανάλογα οράματα. Συνεργασίες με την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Θέατρο Τέχνης, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και το Μουσείο Μπενάκη, σε πολύ σημαντικά καλλιτεχνικά και πολιτιστικά σχέδια, ενώ παραμένει πάντα ανοιχτή η συνεργασία του Εθνικού με το Φεστιβάλ Αθηνών.
Μια ακόμη κρίσιμη, αλλά ουσιαστική για το μέλλον του Εθνικού Θεάτρου, απόφαση είναι η ανακατασκευή του Νέου Ρεξ, το οποίο δε θα λειτουργήσει τον επόμενο χρόνο, με στόχο, μετά τις εργασίες, να παραδοθεί την μεθεπόμενη περίοδο αποκλειστικά ως θέατρο για Παιδιά και Εφήβους.
Ωστόσο, προτεραιότητά παραμένει η αναβάθμιση της Δραματικής Σχολής και η ίδρυση των τμημάτων Σκηνοθεσίας και Σκηνογραφίας, που θα πραγματοποιηθεί μέσα στην επόμενη θεατρική περίοδο.
Πλούσιο το ρεπερτόριο της σεζόν 2016-2017
Εδώ επιχειρείται μια διαδρομή στο παγκόσμιο θέατρο από την Αναγέννηση ως σήμερα. Ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, ο Ευγένιος Ο’Νηλ και ο σύγχρονος Ταντέους Σλομποντζιάνεκ, με τη στέρεη δραματουργία και την πολυσύνθετη θεματολογία τους, υπενθυμίζουν ότι το θεατρικό κείμενο είναι το βασικό υλικό κάθε σκηνικής περιπέτειας και αυτό επιθυμεί να δείξει το Εθνικό.
- Ο Δημήτρης Καραντζάς θα παρουσιάσει την «Δωδέκατη Νύχτα» του Σαίξπηρ.
- Επιστρέφει ο Αντώνης Αντύπας με Ευγένιο Ο Νηλ και «Πόθοι κάτω από τις λεύκες», αλλά και ο Τάκης Τζαμαριας με ενα καθηλωτικό κείμενο της σύγχρονης ευρωπαϊκής δραματουργίας, γραμμένο απο τον Πολωνό Ταντέους Σλομποντζιάνεκ.
- Ο Αρης Τρουπάκης αναλαμβάνει την παιδική σκηνή με μία ιστορία του Οσκαρ Ουάιλντ.
Δημιουργείται σκηνή Ελληνικής Δραματουργίας
Η σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» γίνεται η σκηνή της ελληνικής δραματουργίας. Το ελληνικό έργο παρουσιάζεται σε ποικίλες εκφάνσεις και ο χώρος μετατρέπεται σταδιακά σε χώρο ζύμωσης όλων των νέων τάσεων της εγχώριας θεατρικής γραφής. Έτσι, από τη φετινή χρονιά, εκτός από τις 3 κεντρικές παραγωγές, θα παρουσιαστεί η δουλειά 4 νέων Ελλήνων συγγραφέων (3 από τους οποίους συμμετείχαν στα Εργαστήρια Θεατρικής Συγγραφής του Εθνικού Θεάτρου τα 2 τελευταία χρόνια), σε ένα πειραματικό μοντέλο, με τη μορφή του «Συγγραφέα του μήνα».
Χώρος συνομιλίας των Τεχνών
Η σκηνή Κοτοπούλη μετατρέπεται σε χώρο συνομιλίας του θεάτρου με τις άλλες παραστατικές τέχνες. 4 παραγωγές, όπου συναντώνται ο χορός, η κίνηση, η μουσική το τραγούδι και άλλες σύγχρονες μορφές έκφρασης, σε σύνδεση με την ευρύτερη θεατρική δημιουργία, δίνουν το στίγμα της Σκηνής, επιβεβαιώνοντας την αρμονική συνύπαρξη των τεχνών. Εδώ θα παρουσιάσει μια νέα σκηνική σύνθεση ο Διευθυντής Μπαλέτου της Λυρικής Αντώνης Φωνιαδάκης, μία νεα δουλειά ο Κωνσταντίνος Ρήγος, οπερέτα του Γκομπρόβιτς ο Νίκος Καραθάνος.
Στον προγραμματισμό υπάρχει πάντα η Πειραματική Σκηνή, πρωτεργάτης της οποίας ήταν ο Στάθης Λιβαθινός, συζητήσεις με το κοινό, παραστάσεις για θεατες με προβλήματα ακοής και παράλληλες δράσεις.
Αφιέρωμα στον Νίκο Κούρκουλο
Στις 30 Ιανουαρίου 2017 κλείνουν 10 χρόνια από την απώλεια του Νίκου Κούρκουλου. Το Εθνικό Θέατρο έχει προγραμματίσει μια εκδήλωση-αφιέρωμα στον άνθρωπο που υπήρξε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του για 13 συνεχόμενα χρόνια και συνέδεσε το όνομά του με μεγάλες τομές σε όλα τα επίπεδα, ανοίγοντας το δρόμο του μέλλοντος και αφήνοντας μια πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.
Επισκεπτήρια σε νοσοκομεία, αλλά και θέατρο σε κοντέινερ
Μια από τις πιο σημαντικές κοινωνικές παρεμβάσεις που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια, το Επισκεπτήριο σε νοσοκομεία, προσφέρει τη χαρά της επαφής και της επικοινωνίας σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, μέσα από την αφήγηση κλασικών έργων της παγκόσμιας λογοτεχνίας, με τους Ιφιγένεια Γρίβα και Ηλία Κουνέλα.
Μια μικρή κινούμενη εγκατάσταση, ένα κοντέινερ, συναντά το κοινό στις γειτονιές της Αθήνας.
Σε συνεργασία με το δήμο της Αθήνας, μια μικρή ομάδα ηθοποιών σε απόσταση αναπνοής από μια μικρή ομάδα θεατών. Ελάχιστα σκηνικά αντικείμενα και κοστούμια συμπληρώνουν την εικόνα. Οι ηθοποιοί αφηγούνται, διαβάζουν ή δείχνουν την ιστορία με διαφορετικούς τρόπους, ώστε να δούμε και να ακούσουμε καλύτερα την ελληνική γλώσσα.