Ο πρωθυπουργός στο σχέδιο της κυβέρνησης για την έξοδο από την κρίση που παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο αναφέρθηκε στη δημοσιονομική προσπάθεια που θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα την περίοδο 2011 – 2015 και θα είναι ύψους 26 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Συγκεκριμένα για το τρέχον έτος ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ως προβλέπεται να καλυφθούν με παρεμβάσεις ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ οι κίνδυνοι και οι αποκλίσεις, ώστε να παραμείνει η χώρα εντός στόχων.
Για την περίοδο 2012 – 2015 υπολογίζεται πως η προσπάθεια θα αγγίξει τα 23 δισεκατομμύρια ευρώ ώστε να μειωθεί το έλλειμμα κατά 14,5 δισεκατομμύρια ευρώ, με τα 8,5 να είναι η αυτόνομη αύξηση των δαπανών για τόκους.
Η δημοσιονομική προσπάθεια, για την οποία μίλησε ο πρωθυπουργός θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αναδιοργάνωση των ΔΕΚΟ, με νέα σχέδια αναδιάρθρωσης όπως για την ΕΡΤ, την ΕΑΒ. Επιπλέον θα δοθεί βάρος στην εντατικοποίηση πλάνων αναδιάρθρωσης και επικέντρωση στα έσοδα ΟΣΕ και ΟΑΣΑ, καθώς και την αύξηση της παραγωγικότητας.
Παράλληλα προβλέπεται να καταργηθούν και συγχωνευτούν φορείς, με την επαναξιολόγηση του αντικειμένου και των δαπανών όσων επιχορηγούνται από το Δημόσιο, καθώς και με την κατάρτιση του νέου εκπαιδευτικού χάρτη της χώρας για τα σχολεία, τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.
Θα μειωθούν οι φοροαπαλλαγές, καθώς θα επαναξιολογηθούν όλες οι απαλλαγές σε έμμεσους και άμεσους φόρους, θα εφαρμοστούν κοινωνικά κριτήρια στο ύψος των απαλλαγών και των εκπτώσεων, ενώ θα επανεξεταστούν οι φόροι υπέρ τρίτων.
Το μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο της Δημοσιονομικής Στρατηγικής θα κατατεθεί στη Βουλή στις 15 Μαβιού και θα κυρωθεί ως τυπικός νόμος και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την περιγραφή των δημοσιονομικών παρεμβάσεων για την επίτευξη των στόχων, τα ετήσια ανώτατα όρια δαπανών για κάθε υπουργείο, τις μακροπρόθεσμες προβολείς του χρέους αλλά και τις παρεμβάσεις σε διάφορους τομείς (δημόσιες επιχειρήσεις, κοινωνικές δαπάνες, αμυντικές δαπάνες κλπ.).