Η Λίλιαν Τιντόρι είναι η γυναίκα-σύμβολο του αγώνα για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων στη Βενεζουέλα.
Είναι μητέρα δύο παιδιών, αθλήτρια, πρώην μαραθωνοδρόμος, κολυμβήτρια και λάτρις των extreme sports, σύζυγος του ηγέτη της αντιπολίτευσης και πολιτικού κρατούμενου Λεοπόλδο Λόπες.
Η Λίλιαν Τιντόρι έχει μετατραπεί τα τελευταία δύο χρόνια στη βασική μορφή αντίστασης στο καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο. Είναι η γυναίκα που ερωτεύτηκε η Βενεζουέλα.
Η πορεία της στο δύσκολο δρόμο της λατινοαμερικανικής πολιτικής ξεκίνησε στις 18 Φεβρουαρίου του 2014, όταν η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο διέταξε τη σύλληψη του συζύγου της Λεοπόλδο Λόπες, ηγέτη του κόμματος της αντιπολίτευσης «Λαϊκή Θέληση», ο οποίος από τότε παραμένει στη φυλακή του Ράμο Βέρδε, λίγο έξω από το Καράκας, για πολιτικούς λόγους. Η Διεθνής Αμνηστία αναγνωρίζει τον Λεοπόλδο Λόπες ως «κρατούμενο συνείδησης» και ζητάει την άμεση αποφυλάκιση του. Στις φυλακές της Βενεζουέλας αυτή τη στιγμή παραμένουν συνολικά περίπου 100 πολιτικοί κρατούμενοι, ανάμεσα στους οποίους και ο Περιφερειάρχης του Καράκας.
Η κυβέρνηση του Μαδούρο κατηγορεί τον Λόπες ότι υποκίνησε τις βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τον Φεβρουάριο του 2014, που είχαν σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 43 άνθρωποι και να τραυματιστούν εκατοντάδες. Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες ήταν στημένες και πως τα περισσότερα θύματα ήταν οπαδοί της αντιπολίτευσης που σκοτώθηκαν από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας και από ελεύθερους σκοπευτές.
Συνέντευξη στον Ιάσονα Πιπίνη:
«Συνάντησα την Λίλιαν Τιντόρι στο Καράκας, στο πλαίσιο των γυρισμάτων για το ντοκιμαντέρ μου με τίτλο «Το πείραμα της Βενεζουέλας», μόλις μια μέρα μετά από την περιοδεία της στη Λατινική Αμερική, όπου συμμετείχε σε εκστρατείες ενημέρωσης για την δραματική κατάσταση στη Βενεζουέλα, και μόλις μια μέρα πριν ταξιδέψει στον Καναδά για να βραβευθεί από τον πρωθυπουργό της χώρας για τον αγώνα που κάνει για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βενεζουέλα.
Η Λίλιαν Τιντόρι μίλησε στο iefimerida.gr για την πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα και τους πολιτικούς κρατούμενους του καθεστώτος, αλλά και για τις σχέσεις της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας μάλιστα τους Έλληνες πολιτικούς που λένε ότι θαυμάζουν τον Μαδούρο να πάνε στη Βενεζουέλα για να δουν τι πραγματικά συμβαίνει στη χώρα. Την ίδια στιγμή, καλεί τους Έλληνες να υψώσουν και εκείνοι τη φωνή τους και να βοηθήσουν τους Βενεζολάνους που αυτή τη στιγμή, όπως λέει, βιώνουν δραματικές στιγμές».
- Ποιο είναι το πολιτικό μοντέλο που έχει εφαρμοστεί στη Βενεζουέλα;
Εδώ στη Βενεζουέλα δεν υπάρχει Δημοκρατία. Και αυτό το μοντέλο δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να εφαρμοστεί σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου. Ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Ισπανία, ούτε στη Λατινική Αμερική.
Τα πολιτικά συστήματα σαν αυτό της Βενεζουέλας, που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 17 χρόνια, έχει καταστρέψει τους δημοκρατικούς θεσμούς, είναι μια Αριστερά «μεταμφιεσμένη» που βλάπτει την αληθινή Αριστερά. Πρώτα πρέπει να σεβόμαστε τους ανθρώπους ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση, αν είναι δεξιός η αριστερός. Αυτή δεν είναι αληθινή Αριστερά. Στη Βενεζουέλα υπάρχει αυταρχισμός. Αυτό το σύστημα έχει πολιτικούς φίλους σε όλο τον κόσμο. Φίλους που έκανε ο Ούγο Τσάβες. Για παράδειγμα στην Ισπανία είναι οι PODEMOS, που έχουν πολλές ομοιότητες, έχουν κοινή ρητορική. Εγώ δεν εύχομαι σε καμία χώρα του κόσμου να πάθει τα ίδια που πάθαμε στην Βενεζουέλα.
- Στην Ελλάδα υπάρχουν πολιτικοί που θαυμάζουν το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο
Θέλω να πιστεύω ότι το κάνουν επειδή δεν έχουν καλή πληροφόρηση. Εγώ καλώ αυτούς τους Έλληνες πολιτικούς να έρθουν στη Βενεζουέλα για να δουν τι συμβαίνει. Όταν ακούω πολιτικούς ηγέτες να λένε ότι θαυμάζουν το καθεστώς καταπίεσης που υπάρχει στη Βενεζουέλα, το οποίο παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τους λέω απλά να έρθουν εδώ. Τους καλώ εγώ. Σε λίγες ώρες θα καταλάβουν τι συμβαίνει. Ότι πρόκειται για ένα καθεστώς που δεν σέβεται τους νόμους. Καλώ αυτούς τους πολιτικούς ηγέτες να έρθουν στη Βενεζουέλα.
- Εσείς γνωρίζατε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πολιτικοί που έχουν εκφραστεί με θετικό τρόπο για την κυβέρνηση του Μαδούρο;
Ναι το γνωρίζω. Γνωρίζω τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο. Και ο Λεοπόλδο επίσης πάντα μελετάει και ερευνά τι συμβαίνει στις άλλες χώρες. Νιώθουμε όμως ότι οι περισσότεροι πολιτικοί ηγέτες ορθώνουν ένα τείχος στην δικτατορία. Δεν θέλουμε άλλες δικτατορίες. Δεν θέλουμε κυβερνήσεις που να διώκουν και να τιμωρούν όσους σκέφτονται διαφορετικά.
- Γιατί θεωρείται πολιτικός κρατούμενος ο Λεοπόλδο Λόπες;
Ο Λεοπόλδο Λόπες είναι ένας πολιτικός κρατούμενος γιατί δεν έχει διαπράξει κανένα αδίκημα. Το μόνο που έκανε ήταν να υψώσει τη φωνή του και να ζητήσει μια αλλαγή στη Βενεζουέλα.
Για τις ιδέες του τον έβαλαν στη φυλακή. Τον καταδίκασαν σε 14 χρόνια κάθειρξη επειδή χρησιμοποίησε τον λόγο του. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να ενοχοποιεί τον Λεοπόλδο. Είναι ένας πολιτικός κρατούμενος, ένας κρατούμενος του συστήματος. Η δίκη ήταν μια παρωδία. Επιπλέον πριν παραδοθεί και τον συλλάβουν, ο Νικολάς Μαδούρο έντεκα φορές σε απευθείας σύνδεση στην τηλεόραση είχε πει ότι «το κελί του Λεοπόλδο Λόπες είναι έτοιμο στη φυλακή». Έλεγε ότι θα τον βάλει στη φυλακή. Συνεπώς ο Λεοπόλδο Λόπες βρίσκεται στη φυλακή απλά επειδή έτσι ήθελε ο Μαδούρο. Ο Μαδούρο είναι πρόεδρος της χώρας και έλεγε συνέχεια «θα τον βάλω στη φυλακή».
Έστησαν μια ολόκληρη ιστορία για να ενοχοποιήσουν και να βάλουν στη φυλακή όχι μόνο τον Λεοπόλδο αλλά και τον Περιφερειάρχη του Καράκας και άλλους πολιτικούς αντιπάλους. Υπάρχουν 115 πολιτικοί κρατούμενοι στη Βενεζουέλα.
- Ποιοι βρίσκονται ανάμεσα στους πολιτικούς κρατούμενους;
Ανάμεσα τους, πολιτικοί, δήμαρχοι, σπουδαστές, ακτιβιστές, αγωνιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, νέοι άνθρωποι που απλά βρίσκονταν στο δρόμο και συμμετείχαν σε μια ειρηνική διαδήλωση και ξαφνικά τους συνέλαβαν για να σιωπήσουν οι υπόλοιποι. Αυτός είναι ένας τρόπος διακυβέρνησης. Δηλαδή η τρομοκρατία του Κράτους. Ένα Κράτος που βάζει κόσμο στη φυλακή, που πυροβολεί στο κεφάλι, που σβήνει τα φώτα στους δρόμους και σβήνει και τη δική μας ελπίδα. Είναι ένα σύστημα που απέτυχε.
Ακόμη συνεχίζονται οι διώξεις, παρ' ότι διεθνείς οργανισμοί έχουν καταγγείλει ότι στη Βενεζουέλα δεν υπάρχει Δημοκρατία. Μέσα από αυτή τη συνέντευξη οι Έλληνες πρέπει να μάθουν τι συμβαίνει εδώ και να υψώσουν και εκείνοι τη φωνή τους και να μας βοηθήσουν για να ξεκινήσουμε μια νέα εποχή.
- Πιστεύετε ότι οι πολιτικοί κρατούμενοι χρησιμεύουν στην κυβέρνηση ως παράδειγμα για όσους εναντιώνονται στο καθεστώς;
Το σύστημά τους απέτυχε. Είναι ένας τρόπος για να διατηρηθούν στην εξουσία. Δεν έχουν πια τη δύναμη του λαού. Ο λαός δεν είναι με το μέρος τους. Ένας τρόπος για να επιβιώσουν είναι να “εξαφανίσουν” τους πολιτικούς που μπορούν να προσφέρουν μια ελπίδα στον λαό. Για αυτό τον λόγο έβαλαν στη φυλακή τον Λόπες για να τρομοκρατήσουν τον κόσμο. Και εν μέρει αυτό το πέτυχαν, ο κόσμος φοβάται. Ζούμε τη χειρότερη κρίση στην ιστορία της χώρας. Υπάρχει εγκληματικότητα, δεν έχουμε φαγητό, δεν έχουμε φάρμακα, τα νοσοκομεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν, και αν ακόμη κάποιος εισαχθεί στο νοσοκομείο μπορεί να κοπεί το ρεύμα και να πεθάνει κόσμος, όπως έγινε πριν λίγες μέρες με 7 παιδιά. Δεν έχουμε άλλο χρόνο να χάσουμε. Δεν θέλουμε να χάσουμε άλλες ανθρώπινες ζωές.
- Είναι δύσκολος ο ρόλος που αναγκαστήκατε να αναλάβετε μετά τη σύλληψη του συζύγου σας;
Είναι πολύ δύσκολο να είσαι ταυτόχρονα μητέρα, σύζυγος ενός πολιτικού κρατούμενου και ταυτόχρονα να αναλάβεις το ρόλο του ανθρώπου που προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό έκανα από την πρώτη στιγμή και υποσχέθηκα ότι δεν θα σταματήσω μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι στη Βενεζουέλα.
Πρέπει πάνω από όλα να είμαι μια καλή μητέρα και να τους δώσω αγάπη που χρειάζονται τα παιδιά μου, τα οποία ο Μαδούρο τα άφησε χωρίς πατέρα. Πηγαίνω στη φυλακή κάθε Σαββατοκύριακο για να βλέπω τον Λεοπόλδο και ταυτόχρονα ταξιδεύω για να ενημερώνω την κοινή γνώμη σε όλο τον κόσμο, για μάθουν τι ζούμε στη Βενεζουέλα.
Φωτογραφίες: Ιάσων Πιπίνης