Δύσκολή και απαιτητική η δουλειά, γι 'αυτό και πρόκειται για μοναδικής σημασίας προϊόν, ΠΟΠ και ακριβό.
Το μάζεμα της μαστίχας δεν εύκολο και οι τεχνίτες στα Μαστιχοχώρια μύησαν στη δουλειά τους τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, κατά την τελετή των εγκαινίων του Μουσείου Μαστίχας στη Χίο.
Στο περιθώριο της τελετής, οι καλεσμένοι είχαν τη δυνατότητα να δουν από κοντά τη διαδικασία που ακολουθεί το μυρωδάτο προϊών, από το δέντρο μέχρι την τελική του μορφή.
Η συλλογή της μαστίχας γίνεται ακόμα και σήμερα με παραδοσιακό τρόπο.
Εργάτες ισοπεδώνουν το χώρο γύρω από το δέντρο και σχίζουν τον κορμό του δέντρου σε συγκεκριμένα σημεία. Η μαστίχα αρχίζει να ρέει και σε 15 περίπου μέρες σταθεροποιείται και είναι έτοιμη προς συλλογή. Αυτή γίνεται από το Δεκαπενταύγουστο μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Κατόπιν το προϊόν κοσκινίζεται, πλένεται και καθαρίζεται επιμελώς, κομμάτι-κομμάτι, και κατόπιν προωθείται στο εμπόριο.
Το Μουσείο Μαστίχας της Χίου αποτελεί το μεγαλύτερο έργο του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς στο Αιγαίο.