Αποκλείει ο Μαδούρο δημοψήφισμα φέτος: Δεν θα γίνει εκβιασμός εδώ - iefimerida.gr

Αποκλείει ο Μαδούρο δημοψήφισμα φέτος: Δεν θα γίνει εκβιασμός εδώ

(ΑΠΕ/ EPA/ CRISTIAN HERNÁNDEZ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κάθε πιθανότητα διενέργειας δημοψηφίσματος για την απομάκρυνσή του εντός του 2016 απέκλεισε ο Νικολάς Μαδούρο, αποκρούοντας τις σχετικές πιέσεις της αντιπολίτευσης.

«Δεν θα γίνει εκβιασμός εδώ. Εάν εκπληρώνονται οι προϋποθέσεις για να διοργανωθεί δημοψήφισμα, θα διεξαχθεί την επόμενη χρονιά κι αυτό είναι όλο», τόνισε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας σε ομιλία του. «Εάν δεν εκπληρώνονται οι προϋποθέσεις, δεν θα γίνει δημοψήφισμα κι αυτό είναι όλο», συμπλήρωσε.

Με βάση το Σύνταγμα της Βενεζουέλας, εάν ο Μαδούρο έχανε στο δημοψήφισμα εντός του 2016, θα έπρεπε να προκηρυχθούν νέες προεδρικές εκλογές. Εάν όμως το δημοψήφισμα γίνει το 2017, ο Μαδούρο θα αντικατασταθεί απλά από τον αντιπρόεδρό του σε περίπτωση ήττας του, ο οποίος και θα μείνει στην εξουσία για το υπόλοιπο της θητείας του Μαδούρο, ως το 2019.

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι η εκλογική επιτροπή προσπαθεί να καθυστερήσει τη διαδικασία και κατηγορεί προσωπικά τον Μαδούρο για την οικονομική ύφεση στη Βενεζουέλα, την τεράστια αύξηση του πληθωρισμού, που θεωρείται πλέον πως είναι ο υψηλότερος στον κόσμο, αλλά και για τις ελλείψεις τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης στη χώρα.

Το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE), η εκλογική επιτροπή, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι επικύρωσε 1,3 εκατομμύριο υπογραφές από τα σχεδόν 2 εκατομμύρια που συγκεντρώθηκαν από τον αντιπολιτευόμενο συνασπισμό Στρογγυλή Τράπεζα για τη Δημοκρατική Ενότητα (MUD) και θα αρχίσει μια διαδικασία επαλήθευσης των υπογραφών των πολιτών που τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

Για το ξεκίνημα της διαδικασίας απαιτείτο η συγκέντρωση τουλάχιστον 200.000 υπογραφών. Η επαλήθευση των υπογραφών είναι μια από τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να διεξαχθεί η ψηφοφορία.

Ο MUD κάλεσε χθες τους υποστηρικτές του να συγκεντρωθούν μαζικά σήμερα στην πρωτεύουσα Καράκας. Σκοπός της συγκέντρωσης, ανέφερε ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης, είναι να οργανωθεί ο τρόπος προσέλευσης του 1,3 εκατ. πολιτών που υπέγραψαν το αίτημα για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στις υπηρεσίες που θα βεβαιώσουν το γνήσιο της υπογραφής τους και θα εξακριβώσουν την ταυτότητά τους μέσω των δακτυλικών τους αποτυπωμάτων, βάσει της διαδικασίας που όρισε η εκλογική επιτροπή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ