Τι συζητούν πίσω από τις «κλειστές πόρτες» του Μαξίμου -Για ένα νέο Σύνταγμα της Ελλάδας του 2021 - iefimerida.gr

Τι συζητούν πίσω από τις «κλειστές πόρτες» του Μαξίμου -Για ένα νέο Σύνταγμα της Ελλάδας του 2021

Φωτογραφία: INTIMENEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Το επικοινωνιακό βάρος στη συνταγματική αναθεώρηση και στο νέο εκλογικό νόμο ρίχνει το Μέγαρο Μαξίμου, με το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος –με χαρακτήρα συμβουλευτικό- να παραμένει στο τραπέζι.

Ο πρωθυπουργός έδωσε τον τόνο από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και απευθυνόμενος στα μέλη του κόμματος, έθεσε το στόχο για ένα Νέο Σύνταγμα της Ελλάδας του 2021. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι "η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς οφείλει να αφήσει αποτύπωμα διεκδίκησης μεγάλων αλλαγών".

«Δεν έχουμε ταμπού ως προς το τι θα αναθεωρηθεί»

Το περιβάλλον του πρωθυπουργού μεταφέρει στο iefimerida.gr ότι άποψη του κ. Τσίπρα όπως αυτή διατυπώνεται στις κλειστές συσκέψεις που γίνονται, είναι πως «δεν έχουμε κανένα ταμπού ως προς το τι θα αναθεωρηθεί και τι όχι», εξηγώντας ότι θα ακολουθήσει συζήτηση σε όλη της την έκταση για τις αλλαγές στο Σύνταγμα.

Στα υψηλά κλιμάκια του Μαξίμου εξακολουθεί να συζητείται έντονα το ενδεχόμενο να διενεργηθεί ένα δημοψήφισμα, το οποίο όμως θα έχει χαρακτήρα «συμβουλευτικό» σε μία σειρά από ερωτήματα. «Δεν είναι κακό ο λαός να διατυπώνει άμεσα και αδιαμεσολάβητα την άποψή του» λένε οι καλά γνωρίζοντες και προς αποφυγή νέων παρεξηγήσεων καθιστούν σαφές ότι «κανείς δε μιλά για συνταγματική παράκαμψη». Πρώτη προτεραιότητα άλλωστε, της κυβέρνησης είναι στο μέλλον να μπορέσουν να κατοχυρωθούν οι έννοιες της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας αποτρέποντας τη «δυνατότητα της διαπλοκής να παίρνει μέρος στο πολιτικό σύστημα».

Πιάνει δουλειά η επιτροπή – ετοιμάζουν προτάσεις
Απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες του iefimerida.gr αναφέρουν πως σήμερα προγραμματίζεται και η πρώτη συνάντηση των μελών της Επιτροπής που θα ετοιμάσει τις προτάσεις για τη Συνταγματική αναθεώρηση. Πέραν του Γιώργου Κατρούγκαλου, σε αυτήν θα μετέχουν ο Κώστας Χρυσόγονος, οι υπουργοί Νίκος Παρασκευόπουλος και Χριστόφορος Βερναρδάκης καθώς και ο Ηλίας Νικολακόπουλος. Δεν αποκλείεται πάντως, στην εν λόγω επιτροπή να προστεθούν αργότερα και πολιτικά στελέχη.

Με δυο γραμμές για τον εκλογικό νόμο
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση «καίγεται» ο νέος εκλογικός νόμος να έρθει μέσα στο επόμενο δίμηνο και μάλιστα να πάρει το «πράσινο φως» από 200 βουλευτές και στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται προσεχώς ο πρωθυπουργός να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Στην Πολιτική Γραμματεία, ο υπουργός εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής παρουσίασε τους βασικούς άξονες της πρότασής του- στην κατεύθυνση της απλής αναλογικής- (με τη μείωση του μπόνους) με τις δύο γραμμές που υπάρχουν σε κυβέρνηση και κόμμα να επιβεβαιώνονται. Μερίδα των "53" τάσσεται υπέρ της απλής και ανόθευτης αναλογικής, καθώς και πολλά άλλα υψηλόβαθμα κυβερνητικά και ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεδομένες θεωρούνται τέλος, οι προσκλήσεις που θα απευθύνει ο κ. Τσίπρας στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, ώστε να ακολουθήσουν κατά μόνας συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου με στόχο την ευρύτερη δυνατή συναίνεση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ