Νέα μέτρα 7 δισ. ευρώ για την τριετία 2013-2015 - iefimerida.gr

Νέα μέτρα 7 δισ. ευρώ για την τριετία 2013-2015

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Να συνυπογράψει και να ψηφίσει νέα μέτρα συνολικού ύψους 7,023 δισ ευρώ για τη περίοδο 2013- 2015, θα υποχρεωθεί ο Αντώνης Σαμαράς, όπως προκύπτει από το Επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο, που κοινοποιήθηκε στους βουλευτές και πρόκειται να αποτελέσει προσθήκη στον Προϋπολογισμό του 2012!

Και το ερώτημα είναι, θα επιμείνει ο αρχηγός της Ν.Δ. στην αρχική του θέση ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει νέα μέτρα τινάζοντας στον αέρα τη κυβέρνηση Παπαδήμου ή θα τα ψηφίσει και θα οχυρωθεί πίσω από το επιχείρημα ότι αυτά τα μέτρα θα εξειδικευθούν τον Ιούνιο άρα θα μπορέσει να διαπραγματευθεί η επόμενη κυβέρνηση;

Η ουσία είναι ότι και με τη βούλα του υπουργείου Οικονομικών, το «πακέτο» για τη περίοδο 2013- 2015 έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με τα όσα είχαν συμφωνήσει η ελληνική πλευρά και η Τρόικα τον Οκτώβριο και ουδείς μπορεί να γνωρίζει, πλέον, τι μπορεί να μεσολαβήσει έως τον Ιούνιο όπου οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν για τα μέτρα που είναι αναγκαία για να υποχωρήσει το Έλλειμμα στα 2,6 δισ ευρώ ή κοντά στο 1,5% του ΑΕΠ.

Ειδικότερα, κατά τη δημοσιοποίηση του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού υπήρχε μια διαφορά 2,1 δισ ευρώ για τη περίοδο 2013- 2015, σε σύγκριση με τις προβλέψεις του αρχικού Μεσοπρόθεσμου, διαφορά που αφορούσε στην ανάγκη επικαιροποίησης των μέτρων της 3ετίας αυτής. Ωστόσο, στις διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν με τη Τρόικα για τα μέτρα του 2011 και του 2012, οι δύο πλευρές βρέθηκαν να συζητούν για παρεμβάσεις ύψους 3,8 δισ ευρώ, καταλήγοντας ότι αυτές οι παρεμβάσεις θα εξειδικευθούν στα μισά του επόμενου έτους.

Τελικά, με την Επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου που συνοδεύει τον Προϋπολογισμό, προκύπτει ότι το δημοσιονομικό κενό διαμορφώνεται στα 7,023 δισ ευρώ, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι η ελληνική πλευρά υποχρεώνεται σε νέα μέτρα ανάλογου ύψους προκειμένου το Έλλειμμα να μη παραμείνει στα επίπεδα του 4,2% στην εκπνοή του Προγράμματος Προσαρμογής.

Πέρα από το πολιτικό πρόβλημα που δημιουργεί η σχετική πρόβλεψη- αφού και η Ν.Δ. πρέπει να δεσμευθεί για τη λήψη μέτρων ύψους 7 και πλέον δισ ευρώ- ήδη προκαλεί πονοκέφαλο η ιδέα ότι πρέπει να αναζητηθούν είτε πρόσθετοι φόροι είτε να υπάρξουν νέες περικοπές. Αν και είναι μάλλον νωρίς να αναζητηθούν τα νέα μέτρα- πόσο μάλλον όταν παραμένει ορθάνοικτο το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων και για το 2012- δύο αναφορές του Φίλιππου Σαχινίδη στο Υπουργικό Συμβούλιο όπου συζητήθηκε ο Προϋπολογισμός, δείχνει το στίγμα των προθέσεων του οικονομικού επιτελείου. Προσπερνώντας κανείς τη σκληρή αλήθεια που λέει ότι έως το 2020 θα απαιτηθούν πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% ετησίως για να μη «φουσκώνει» το Χρέος με νέα ελλείμματα, θα πρέπει να σταθεί στις «πηγές» απ' όπου προσδοκώνται αυτά τα πλεονάσματα: στα ασφαλιστικά Ταμεία και στη φοροδιαφυγή.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ.Σαχινίδης, για τον εξορθολογισμό των δαπανών απαιτείται η σύναψη κοινωνικού συμβολαίου για τη κοινωνική ασφάλιση, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι οι παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό θα συνεχιστούν, αρχής γενομένης από τα επικουρικά ταμεία. Οι παρεμβάσεις θα επεκταθούν, όμως, και στο κλάδο υγείας των Ταμείων, όπως επίσης στις ΔΕΚΟ και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου. Κι αν για τις ΔΕΚΟ και τα Νομικά Πρόσωπα είναι προφανές ότι οδεύουμε σε μια λογική καταργήσεων και συγχωνεύσεων, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τους εργαζομένους, όσον αφορά στο κλάδο υγείας των Ταμείων θα πρέπει να αναμένει κανείς πέρα το συμμάζεμα του χάους (π.χ. υπερτιμολογήσεις) και «ψαλίδισμα» παροχών.

Ως προς τα έσοδα που εκτιμάται ότι μπορούν να αντληθούν από τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή, μπορεί τα περιθώρια βελτίωσης να είναι θεωρητικά πολύ μεγάλα, ωστόσο μόνο και μόνο ότι κάθε χρονιά «φουσκώνουν» οι ανείσπρακτες οφειλές και η παραβατικότητα διατηρείται σε επίπεδα της τάξης του 40% και πλέον, ασφαλώς γεννά αμφιβολίες αν αυτή η εικόνα μπορεί να αναστραφεί μέσα στην επόμενη 3ετία...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ