“Φαρμάκι” στάζει το εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ για τους ως τώρα κυβερνητικούς χειρισμούς, την επιλογή της υπερφορολόγησης και την κρίση αξιοπιστίας στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.
“Η χώρα εισέρχεται σε νέα υφεσιακή τροχιά, που ελπίζουμε ότι θα είναι η τελευταία. Και υπάρχουν κάποια εχέγγυα προς αυτή τη κατεύθυνση, όπως είναι η υιοθέτηση, ήδη από σήμερα, όλων των μέτρων προσαρμογής για την επόμενη τριετία. Μόνον έτσι θα διαφυλαχθεί, κατά το δυνατόν, η κοινωνική ειρήνη και θα μπορέσει η οικονομία να βρει το δρόμο της, ιδίως εάν αντισταθμισθούν με επιτυχία οι υφεσιακές επιπτώσεις της ακραίας υπερφορολόγησης και δοθεί ένας ορίζοντας σταδιακής μείωσης των φόρων, μόλις βελτιωθούν τα δημοσιονομικά μεγέθη”, αναφέρει στην εισαγωγή του το Δελτίο.
Και συνεχίζει, αμφισβητώντας ακόμα και την επιτυχία- όπως χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση- της ρύθμισης του Χρέους: “Είναι σαφές ότι η χώρα έχει χάσει κάθε αξιοπιστία έναντι των εταίρων και δανειστών μας, με δεδομένη την μεταχείριση που μας επιφυλάχθηκε όσον αφορά στην εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων, πριν εκταμιευθεί η δόση. Δυστυχώς οι προτάσεις ελάφρυνσης του χρέους δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις επιδιώξεις της χώρας μας, ώστε να αποκτήσει ένα σταθερό οικονομικό ορίζοντα για τα επόμενα χρόνια, αφού οι Ευρωπαίοι μετέθεσαν την οριστική λύση για το 2018, δηλ. μετά τις εθνικές εκλογές της Γερμανίας και της Γαλλίας”.
Ο ΣΕΒ καυτηριάζει, επίσης, τη γλώσσα της ανακοίνωσης του Eurogroup, υποστηρίζοντας ότι είναι απαξιωτική, ενώ καυτηριάζει και τη δημιουργία του Υπερταμείου ως ένδειξη έλλειψης εμπιστοσύνης των δανειστών προς την Ελλάδα. “Πέρασαν ανεπιστρεπτί οι εποχές που ο λαός ζούσε με ψέμματα κι αυταπάτες. Τώρα ο κόσμος θέλει δουλειές, αξιοπρέπεια, σταθερότητα, ασφάλεια και προοπτική για το μέλλον του, που μόνο η σωστή εφαρμογή του προγράμματος και προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων μπορούν να εξασφαλίσουν. Και δεν επιτρέπεται να λέγονται φράσεις από επίσημα χείλη, όπως αυτές περί προθέσεων του ΣΕΒ να περικόψει τις αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα, ή ότι τα βάρη να μετακυλισθούν στους «μενουμευρωπαίους» ή να γίνονται μελέτες περί του «χαμηλού κόστους» μιας αποδεδειγμένα αντιπαραγωγικής και αναποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης”, επισημαίνει στη συνέχεια ο ΣΕΒ.
Κάνοντας ευρεία αναφορά και κριτική στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνει ότι θα ήταν πολύ πιο χρήσιμη η επεξεργασία μιας πρότασης για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό που θα βασίζεται στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, αντί να επανέρχονται στο τραπέζι προτάσεις για μαζικές απολύσεις και επαναφορά του lock out.