Ακόμα δεν έχει ξεκινήσει και τα πρώτα sold out του Φεστιβάλ Αθηνών, είναι γεγονός.
Πρόκειται για τις παραστάσεις «Ιούλιος Καίσαρας. Σπαράγματα» του Ρομέο Καστελούτσι και «Απολογίες 4 & 5» της ομάδας Vasistas-Αργυρώς Χιώτη.
Ο Ρομέο Καστελλούτσι ασχολήθηκε για πρώτη φορά με τον σαιξπηρικό Ιούλιο Καίσαρα το 1997. Σχεδόν είκοσι χρόνια μετά, επιστρέφει σε αυτόν, για να παρουσιάσει μια περφόρμανς - μελέτη πάνω στο λόγο και την ομιλία. Κατα τη διάρκεια της παράστασης οι θεατες είναι όρθιοι.
«Απολογίες»
Στις «Απολογίες» βλέπουμε επί σκηνής η βίαιη σύγκρουση της ανάγκης του ανθρώπου για ουσιαστική ύπαρξη και συνύπαρξη. Λόγω μεγάλης ζήτησης η παράσταση θα κάνει μια επιπλέον παράσταση στις 21 Ιουνίου στις 23.30. Παίζουν Εύη Σαουλίδου, Ευθύμης Θέου, Φιντέλ Ταλαμπούκας. Χορός: Ελένη Βεργέτη, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Ματίνα Περγιουδάκη, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη, Αργυρώ Χιώτη.
Όσον αφορά στην έναρξη του Φεστιβάλ, οι δύο πρώτες παραστάσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα είναι το «REVOLT ATHENΣ» της Έλλης Παπακωσταντίνου και την «Τάξη μας» του Γιάννη Καλαβριανού.
«REVOLT ATHENΣ»
Τρεις performer σε μια σκηνή-τοπίο καταστροφής και αναγέννησης, επιχειρούν να μεταστρέψουν τις στερεοτυπικές εικόνες της Αθήνας που αναπαράγονται από την διεθνή media, διανόηση και τέχνη. Με τους Ρόζα Προδρόμου, Τηλέμαχο Μούσα, Παντελής Μάκκας.
«Η τάξη μας»
Ο Γιάννης Καλαβριανός συνεργάζεται με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου και σκηνοθετεί μία ομάδα Ελλήνων και Κυπρίων ηθοποιών, στο βραβευμένο αυτό έργο που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά και αναφέρεται στους Εβραίους της Πολωνίας.
Ο πρώτος χορός
Η πρώτη παράσταση χορού που παρουσιάζεται στην Πειραιώς 260, είναι τοπ «Untitled_I will be there when you die», της δημοφιλούς ομάδας του ιταλού Alessandro Sciarroni. Μία χορογραφική περφόρμανς πάνω στο πέρασμα του χρόνου που χάνεται, και το πώς αυτό αποτυπώνεται μέσα από την τέχνη των ζογκλερικών (juggling). Πρόκειται για το δεύτερο μέρος της τριλογίας του Ιταλού χορογράφου
Παράλληλες εκδηλώσεις
Το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου εγκαινιάζει μια σειρά από παράλληλες δράσεις που θα συνοδεύουν το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ως τα τέλη Ιουλίου με σκοπό να προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία σύνδεσης της σκέψης με την πράξη.
Οι συζητήσεις και τα εργαστήρια που προτείνονται φιλοδοξούν να τροφοδοτήσουν το διάλογο και την έρευνα για κεντρικά θέματα που απασχολούν τη σύγχρονη δημιουργία στο χώρο των παραστατικών τεχνών και ταυτόχρονα να αναδείξουν μέσα από μια πιο εστιασμένη ματιά σημαντικούς άξονες, έργα και καλλιτέχνες του προγράμματος.
Οι παράλληλες δράσεις θα πραγματοποιηθούν στους χώρους του Ελληνικού Φεστιβάλ ΑΕ (Πειραιώς 260), στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256) και στην Επίδαυρο (Ξενοδοχείο Ξενία).