Το ραμαζάνι συμπίπτει φέτος με το Euro στη Γαλλία και φέρνει σε δίλημμα πολλούς μουσουλμάνους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι πρέπει να επιλέξουν μεταξύ σεβασμού του Kορανίου και αθλητικής απόδοσης.
Θυμίζουμε ότι το ραμαζάνι αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της μουσουλμανικής θρησκείας. Καθ' όλη τη διάρκεια του μήνα (6/6-5/7) στους μουσουλμάνους επιτρέπεται μόνο μετά τη δύση του ηλίου να φάνε και να πιουν.
Ο παίκτης της Εθνικής Γαλλίας Πολ Πογκμπά ανακοίνωσε πάντως στο instagram ότι δεν θα μπορέσει να σεβαστεί φέτος το ραμαζάνι: «Εύχομαι καλό ραμαζάνι σε όλους του αδερφούς και τις αδερφές μου. Μακάρι ο Θεός να συγχωρέσει τις αμαρτίες μας και να εισακούσει τις προσευχές μας». Παρόμοια θα πράξουν οι συμπαίκτες του στην γαλλική εθνική ομάδα Ενγκολό Καντέ και Μπακαρί Σανιά, όπως έγραψε στο τελευταίο της φύλλο η γαλλική αθλητική εφημερίδα L´ Equipe.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι χωρίς τροφή και νερό οι ποδοσφαιριστές θα κατέβουν στον αγωνιστικό χώρο με μειωμένη απόδοση. Ο διατροφολόγος Χανς Μπράουν δηλώνει μάλιστα ότι «όταν ένας αθλητής δεν τρώει ή δεν πίνει από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου, αναπόφευκτα, η απόδοσή του περιορίζεται σημαντικά».
«Χρειαζόμαστε τροφή και υγρά για να αποδώσουμε 100%»
Πρόσφατα ο γερμανός άσος Μεσούτ Όζιλ δήλωσε ότι δεν είναι εφικτός ένας συνδυασμός του ραμαζανίου και του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου: «Το καλοκαίρι κάνει πολύ ζέστη. Κάνουμε εντατικές προπονήσεις και έχουμε απαιτητικές αναμετρήσεις. Δεν είναι δυνατή η νηστεία αυτή την περίοδο». Όμοια άποψη έχει και ο τυνησιακής καταγωγής συμπαίκτης του Σάμι Κεντίρα: «Χρειαζόμαστε τροφή και υγρά για να αποδώσουμε 100%». Ούτε ο Έμρε Τσαν, αλλά ούτε και ο, επίσης μουσουλμάνος, Σκόντραν Μουσταφί δεν θα νηστέψουν πάντως κατά τη διάρκεια του ραμαζανίου.
«Κανονικά δεν υπάρχουν εξαιρέσεις», λέει ο Ταλάτ Καμράν επικεφαλής του τεμένους Γιαβούζ Σουλτάν Σελίμ, η οποία συνδέεται άμεσα με το Ινστιτούτο Ενσωμάτωσης και Διαθρησκευτικού Διαλόγου της γερμανικής πόλης Μάνχαϊμ. Για επαγγελματίες αθλητές όμως υπάρχουν περιθώρια… ερμηνείας του Κορανίου: «Όταν ένας παίκτης πιστός μουσουλμάνος έχει να παίξει σημαντικό ματς, τότε μπορεί να ζητήσει συγχώρεση από το Θεό και να κάνει νηστεία, όποτε το επιτρέψουν οι συνθήκες».
Από το 2010 υπάρχει μάλιστα και σχετική θρησκευτική γνωμοδότηση του πανεπιστήμιου Αλ Αζχάρ του Καΐρου, η οποία επιτρέπει σε επαγγελματίες αθλητές την μεταφορά της περιόδου νηστείας. Τη γνωμοδότηση είχαν ζητήσει η Κεντρική Επιτροπή Μουσουλμάνων Γερμανίας, η Γερμανική Ποδοσφαιρική Λίγκα και η Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου.
Πηγή: Deutsche Welle