«Η συμφωνία για το πρώην αεροδρόμιο είναι μία επένδυση-ορόσημο, αλλά και μία ιστορική εξέλιξη για την περιοχή», δήλωσε ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, μιλώντας στο iefimerida.gr.
Αναφερόμενος στην ολοκλήρωση των συνομιλιών ανάμεσα στη Lamda Development, το ΤΑΙΠΕΔ και την κυβέρνηση και τη συμφωνία υπογραφής του MoU, τόνισε πως πλέον πλησιάζει η μεγάλη ώρα για το Ελληνικό
Τι σηματοδοτεί η υπογραφή της συμφωνίας για τον δήμο Ελληνικού;
«Ο δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης, στα διοικητικά όρια του οποίου πραγματοποιείται η επένδυση, θεωρεί ως μία ιστορική εξέλιξη τη συμφωνία αυτή, διότι επιτέλους θα δώσει την ευκαιρία στο Ελληνικό -στην περιοχή μας δηλαδή- να πάψει να είναι ο φτωχός συγγενής της νότιας Αθήνας.
Τα τελευταία χρόνια, και ειδικά τα τελευταία 70, με τη λειτουργία του αεροδρομίου ο δήμος Ελληνικού ήταν πάντα στο περιθώριο. Ενδεικτικό είναι πως το Ελληνικό δεν απέκτησε ποτέ ούτε μαρίνα, ούτε παραλία, ούτε πάρκο, ούτε εμπορικές δραστηριότητες, ώστε να του εξασφαλίσουν έσοδα, σε αντίθεση με άλλους δήμους της περιοχής. Τώρα λοιπόν με τη συγκεκριμένη επένδυση το Ελληνικό θα κερδίσει στον χάρτη τη θέση που του αξίζει».
Τι θα ζητήσει ο δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης από την κυβέρνηση; Εχετε μιλήσει για συγκεκριμένες διεκδικήσεις;
«Θεωρούμε πως η συμφωνία που υπεγράφη είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη, ωστόσο υπάρχουν πολλές προϋποθέσεις που πρέπει να δούμε, ενώ έχουμε θέσει συγκεκριμένες διεκδικήσεις, τις οποίες θα θέσουμε ακόμα και στον πρωθυπουργό, όπως οι υπηρεσίες που βρίσκονται μέσα στους χώρους του αεροδρομίου, η είσπραξη των δημοτικών τελών. Εμείς θεωρούμε πως πρέπει να υπάρχει ειδική ζώνη μέσα στο αεροδρόμιο, αλλά και η διαχείριση των απορριμμάτων, που είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο».
Τι θα γίνει με τις δομές και τις υπηρεσίες του δήμου που βρίσκονται μέσα στο αεροδρόμιο;
«Ενα μεγάλο θέμα είναι οι πολλές δομές του δήμου Ελληνικού, οι οποίες βρίσκονται μέσα στους χώρους του αεροδρομίου. Αυτό που δεχόμαστε είναι να γίνει η μετεγκατάστασή τους πάλι σε χώρους μέσα στο αεροδρόμιο. Συγκεκριμένα, οι φορείς, τα ΑΜΕΑ, το κοινωνικό ιατρείο, όλα να μεταστεγαστούν με ευθύνη του επενδυτή στους χώρους του αεροδρομίου».
Παράλληλα με τα έργα στο αεροδρόμιο έχετε ζητήσει να γίνουν και έργα υποδομών στην περιοχή;
«Εκτός από τα έργα που θα πρέπει να δρομολογηθούν μέσω της ανάπλασης, είναι η σύνδεση του βουνού με την παραλία, αλλά και ένα νέο πολεοδομικό σχέδιο για την πόλη. Στις προϋποθέσεις που θέτουμε είναι και άλλα κοινωφελή έργα που θα πρέπει να γίνουν στην πόλη. Είναι ξεκάθαρο πως όλα αυτά θα τα διεκδικήσουμε».
Με την έναρξη των εργασιών θα ανοίξουν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Θα διεκδικήσετε ένα ποσοστό να καλυφθεί από ανέργους του δήμου;
«Σε αυτό το ζήτημα είμαστε ξεκάθαροι. Θέλουμε να έχουμε τον πρώτο λόγο σε ποσοστό επί των προσλήψεων που θα γίνουν από τους ανέργους της περιοχής».
Φωτογραφίες: intimenews, sooc