Οι εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης ενδεχομένως να αποπροσανατολίζουν τις δύο πλευρές από τη συνεργασία για την αποτροπή τυχαίας πυρηνικής αντιπαράθεσης, ή επίθεσης με «βρώμικη» βόμβα.
Αυτό προειδοποίησαν ειδικοί στην πυρηνική πολιτική, σε συνέδριο που διοργάνωσε το Φόρουμ Αποτροπής Πυρηνικής Καταστροφής του Λουξεμβούργου. Ο επικεφαλής του Φόρουμ, Μόσε Καντόρ, τόνισε ότι η απειλή μίας επίθεσης με «βρώμικη» βόμβα- που συνδυάζει δηλαδή ραδιενεργό υλικό και εκρηκτικά- σε μία ευρωπαϊκή πόλη είναι στο υψηλότερο επίπεδο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Ειδικοί στον τομέα της ασφάλειας έχουν εκφράσει αυτές τις ανησυχίες τους μετά από τις επιθέσεις στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι η ελλιπής φύλαξη των ευρωπαϊκών πυρηνικών εγκαταστάσεων ενέχει κινδύνους.
Ο Κάντορ επικαλέστηκε τις επιθέσεις με χημικά όπλα που έχει κάνει το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ, τη δηλωμένη επιθυμία των τζιχαντιστών να εξαπολύσουν περισσότερες επιθέσεις στην Ευρώπη και τις αποδείξεις ότι οι ισλαμιστές που συνδέονται με το χτύπημα στο Παρίσι ερευνούσαν και ένα βελγικό πυρηνικό εργοστάσιο.
«Αυτά, σε συνδυασμό με το χαμηλό επίπεδο ασφάλειας σε πυρηνικά ερευνητικά κέντρα στην πρώην Σοβιετική Ενωση σημαίνουν ότι είναι υψηλή η απειλή μίας πιθανής επίθεσης με ''βρώμικη'' βόμβα σε μία δυτική πρωτεύουσα», τόνισε ο Κάντορ και κάλεσε τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να συνεργαστούν προκειμένου να παρακολουθήσουν τις παράνομες μεταφορές ραδιενεργών υλικών.
Ο πρώην υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Γουίλιαμ Πέρι, δήλωσε ότι μετανιώνει για τη σημερινή έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας, καθώς οι σχέσεις τους «πάγωσαν» μετά από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.
«Είμαστε κοντά στο να δημιουργήσουμε ξανά τις συνθήκες που μας έφεραν σχεδόν στο χείλος του πυρηνικού πολέμου, κατά τον Ψυχρό Πόλεμο», τόνισε ο Πέρι, σύμφωνα με το Reuters. Ο Ανατόλι Ανταμίσιν από την άλλη, πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι επικεντρώθηκαν στην πολιτική του «στραγγαλισμού» της Μόσχας και ότι ελπίζουν σε μία αποχώρηση του Βλαντιμίρ Πούτιν.