Οι δέκα κορυφαίες στιγμές του EURO – Το «αγγελικό» γκολ της Ελλάδας στην Πορτογαλία [βίντεο] - iefimerida.gr

Οι δέκα κορυφαίες στιγμές του EURO – Το «αγγελικό» γκολ της Ελλάδας στην Πορτογαλία [βίντεο]

Πηγή:Intime
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Απομένουν τρεις ημέρες για την έναρξη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στα γήπεδα της Γαλλίας και πλησιάζοντας προς την σέντρα, ολοκληρώνεται η αναδρομή στις μεγάλες στιγμές του παρελθόντος. Μια εξ'αυτών, στο μαγικό καλοκαίρι του 2004.

Ηταν 4 Ιουλίου, στη Λισαβόνα. Η διοργανώτρια Πορτογαλία μετά την ήττα της πρεμιέρας είχε την ευκαιρία για μια ρεβάνς απέναντι στην Ελλάδα. Επαθλο, ο τίτλος της Πρωταθλήτριας ομάδας της Ευρώπης.

Κι όμως, η Ελλάδα προκάλεσε τη μεγαλύτερη έκπληξη όλων των εποχών στην ιστορία των EURO. Η εκτέλεση κόρνερ του Άγγελου Μπασινά, βρήκε τον Άγγελο Χαριστέα στην καρδιά των Πορτογάλων και η κεφαλιά του «Χάρι» έστειλε εκατομμύρια Έλληνες στα ουράνια.

Τι σήμαινε
Η κεφαλιά του Χαριστέα διαμόρφωσε το 1-0, το οποίο ήταν και το τελικό σκορ. Η Ελλάδα πέρασε όλα τα νοκ-άουτ με το ίδιο σκορ και με τον ίδιο τρόπο. Τρεις κεφαλιές, τρία γκολ. Έφτασε στην κατάκτηση του τροπαίου ενώ πριν ξεκινήσει το τουρνουά, δεν είχε πετύχει καν νίκη. Αυτό το γκολ, ήταν η κορύφωση του ελληνικού ποδοσφαίρου από την πρώτη μέρα ύπαρξής του.

Πως το θυμάται ο Χαριστέας
«Πρέπει να παραδεχθώ ότι έχω παρακολουθήσει αρκετές φορές το γκολ στην τηλεόραση. Οταν το φέρνω στο μυαλό μου, νομίζω ότι ήμουν μόνος μου στην περιοχή, χωρίς αντίπαλο δίπλα μου. Σκέφτομαι αυτό το γκολ, όποτε τα πράγματα δεν μου πηγαίνουν καλά. Με ανεβάζει και με βοηθά να βρίσκω την ψυχολογική μου ισορροπία. Ακόμη και σε 50 χρόνια, όλοι θα θυμούνται ότι σκόραρα το γκολ που έκανε την Ελλάδα Πρωταθλήτρια Ευρώπης. Γράψαμε ιστορία».

Είπαν για το γκολ
Οτο Ρεχάγκελ: «Δεν αγωνιζόταν αρκετά στην Βέρντερ Βρέμης εκείνη την περίοδο. Επρεπε να του μιλήσω αρκετά, να τον ενθαρρύνω και να τον πείσω πως είναι ικανός να πετύχει σπουδαία πράγματα. Πάντα τον πίστευα και με δικαίωσε. Εγινε ο σταρ του τουρνουά».

Τραϊανός Δέλλας: «Οταν σκόραρε ο Άγγελος, θυμάμαι ότι σκέφτηκα μόνο ένα πράγμα: “Αυτό είναι. Το Κύπελλο είναι δικό μας. Δεν μπορούμε να το χάσουμε τώρα».

Ρικάρντο (τερματοφύλακας Πορτογαλίας): «Προσπαθήσαμε αρκετά για ένα διαφορετικό αποτέλεσμα αλλά δεν μπορούσαμε να διασπάσουμε τον ελληνικό τοίχο. Ηταν πολύ δυνατοί αμυντικά και πάντα έψαχναν μια στημένη μπάλα για να απειλήσουν. Δυστυχώς για εμάς, τη βρήκαν και σκόραραν».

Τι έγραψε ο Τύπος
Εφημερίδα «Goal»: Η μελωδία των Αγγέλων: Κόρνερ από τον Άγγελο Μπασινά, κεφαλιά από τον Άγγελο Χαριστέα.
El Pais: Ολοι οι παίκτες στην άμυνα των Πορτογάλων μετατράπηκαν σε αγάλματα όταν πήρε την κεφαλιά ο Χαριστέας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ