Ο πρώτος γύρος των δημοτικών εκλογών, την Κυριακή 5 Ιουνίου, σε πολλές πόλεις, όπως η Ρώμη, το Μιλάνο, το Τορίνο και η Νάπολη, σήμανε σαν καμπανάκι κινδύνου για τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.
Ο Μπέπε Γκρίλο και το Κίνημα Πέντε Αστέρων ετοιμάζεται να κατακτήσει την δημαρχία της Ρώμης με την όμορφη υποψήφια Βιρτζίνια Ράτζι, η οποία ήρθε πρώτη με 35,6% και ετοιμάζεται ολοταχώς για τον δεύτερο γύρο που θα γίνει στις 19 Ιουνίου.
Για νίκη ετοιμάζεται και ο ανεξάρτητος Λουίτζι ντε Ματζίστρις, νυν και υποψήφιος δήμαρχος της Νάπολης, σφορδός επικριτής του Ματέο Ρέντσι, ο οποίος κατέκτησε 42,1% στον πρώτο γύρο και θεωρείται φαβορί. Πρόκειται για έναν αριστερό εισαγγελέα, πολέμιο της μαφίας, ο οποίος καταφέρεται σφορδότατα εναντίον του Ματέο Ρέντσι και της εργασιακής του μεταρρύθμισης.
Παρότι δήλωσε πολλές φορές ότι η ψήφος στις δημοτικές εκλογές δεν είναι «μια πολιτική ψήφος για το έργο της κυβέρνησης», ο Ρέντσι αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες. Ο ιταλός πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Κυριακή την ποδοσφαιρική ομάδα που θα παίξει στο Euro και προσπάθησε να το παίξει αδιάφορος απέναντι σε μια εκλογή που κινητοποιεί 13 εκατομμύρια Ιταλούς. Αλλά δεν τα κατάφερε.
Η Ρώμη έζησε πρόσφατα το σκάνδαλο με την επωνυμία «η πρωτεύουσα της Μαφίας» και ο αριστερός δήμαρχος Ιγκνάσιο Μαρίνο αναγκάστηκε να παραιτηθεί για παράνομες χρεώσεις. Υποψήφιος στη θέση του είναι ο Ρομπέρτο Τζιατσέτι, 55 ετών, ο οποίος δύσκολα κατόρθωσε να περάσει στον δεύτερο γύρο και βρίσκεται 11 μονάδες πίσω από την όμορφη Βιρτζίνια Ράτζι. Στο Μιλάνο, στο Τορίνο, στη Νάπολη, παντού, το κόμμα του Ρέντσι χάνει έδαφος.
Η όμορφη Ράτζι
Στη Ρώμη, η ανάγκη για εναλλακτική πολιτική εκφράστηκε από την 37χρονη δικηγόρο Βιρτζίνια Ράτζι, που υποσχέθηκε πάταξη της διαφθοράς και νέα πολιτικά ήθη.
«Ο άνεμος αλλάζει. Οι πολίτες της Ρώμης είναι έτοιμοι να γυρίσουν σελίδα και εγώ είμαι έτοιμη να διοικήσω αυτή την πόλη για να επανέλθει η λάμψη της». Με αυτές τις πανηγυρικές δηλώσεις η 37χρονη Βιρτζίνια Ράτζι υποδέχθηκε τους δεκάδες δημοσιογράφους που κατέκλυσαν το προεκλογικό κέντρο του Κινήματος Πέντε Αστέρων μετά την επιτυχία που σημείωσε στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών στη Ρώμη η υποψήφια του αντισυστημικού κόμματος του Μπέπε Γκρίλο.
Η Ράτζι έγινε μέλος του Κινήματος Πέντε Αστέρων το 2011, χάρη στο σύζυγό της, το ραδιοφωνικό σκηνοθέτη, Αντρέα Σεβερίνι, ο οποίος «είχε ιδέες περισσότερο ξεκάθαρες από εμένα», όπως είχε δηλώσει παλαιότερα η επικρατέστερη για τη δημαρχία της Ρώμης.
Με σπουδές Νομικής, η Ράτζι εξελέγη το 2013 δημοτική σύμβουλος και ασχολήθηκε κυρίως με θέματα που αφορούν στα σχολεία της ιταλικής πρωτεύουσας, καθώς και με το περιβάλλον.
Η 37χρονη, η οποία έχει ασχοληθεί ενεργά με τον εθελοντισμό σε καταφύγια αδέσποτων σκύλων, στο παρελθόν απασχόλησε τον ιταλικό Τύπο εξαιτίας των επαφών της με προσωπικότητες της κεντροδεξιάς, αλλά και της ακροδεξιάς.
Σύμφωνα με ιταλικές εφημερίδες, λοιπόν, η Ράτζι παρέλειψε να αναφέρει στο βιογραφικό της ότι εργαζόταν σε δικηγορικό γραφείο που είχε άμεση σχέση με τον επί πρωθυπουργίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι πρώην υπουργό Αμύνης, Τζέσαρε Πρέβιτι, ο οποίος καταδικάστηκε σε 11ετη κάθειρξη για δωροδοκία δικαστών.
Η Ράτζι μετά την αποκάλυψη υποστήριξε ότι στο δικηγορικό γραφείο πραγματοποίησε μόνο την πρακτική άσκησή της για τρία χρόνια, επισημαίνοντας: «Κάνουν τα πάντα για να με δυσφημίσουν. Πόσο πολύ με φοβάστε;».
Η Ράτζι, επιπλέον, διετέλεσε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου εταιρίας, η οποία συνδέεται με το «δεξί χέρι» του πρώην δημάρχου της Ρώμης, Τζάνι Αλεμάνο, ο οποίος ήταν μέλος του νεοφασιστικού Κοινωνικού Ιταλικού Κινήματος, ενώ μετά την εκλογή του το 2008 κάτω από το Δημαρχείο της Ρώμης είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες υποστηρικτές του που ανέμιζαν την ιταλική σημαία και τραγουδούσαν τον ιταλικό ύμνο προτάσσοντας το δεξί χέρι. Μάλιστα δεν ήταν λίγοι εκείνοι που στην θέα του Αλεμάνο, φώναζαν «Ντούτσε, Ντούτσε».
Η αποκάλυψη του ρόλου που διετέλεσε η Ράτζι για ένα χρόνο στην εταιρία «Hgr», προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Δημοκρατικού Κόμματος, με εκπρόσωπό του να απαιτεί εξηγήσεις για τη δεύτερη παράλειψη από το βιογραφικό της.
Η ίδια τότε, είχε απαντήσει εξαπολύοντας επίθεση και λέγοντας: «Σε όποιον από το Δημοκρατικό Κόμμα μου ασκεί επίθεση, συστήνω προσοχή. Τα δοκιμάζετε όλα, το κατανοώ. Νιώθετε το έδαφος να καταρρέει κάτω από τα πόδια σας, αλλά εμείς δεν κάνουμε πίσω ούτε ένα εκατοστό. Το αντίθετο, μάλιστα».
Τα «σκοτεινά» σημεία του βιογραφικού της, ωστόσο, μοιάζει να μην έχουν ενοχλήσει τόσο τους πολίτες της Ρώμης που την προτίμησαν από τον υποψήφιο του Ρέντζι, στέλνοντας ένα μήνυμα στην κυβέρνηση που προσπαθεί να ερμηνεύσει την απογοητευτική πορεία των υποψηφίων της.
Ο Ρέντσι εξέφρασε την απογοήτευσή του για τα αποτελέσματα, αλλά παράλληλα τόνισε ότι δεν προδικάζουν τίποτε για το δημοψήφισμα του Οκτωβρίου, από το οποίο εξαρτά την παραμονή του στην εξουσία.
Τον Οκτώβριο θα τεθεί σε δημοψήφισμα η πρόταση αναθεώρησης του συντάγματος, με στόχο τον σχηματισμό σταθερότερων κυβερνήσεων. Σε μια κίνηση αυξημένου πολιτικού ρίσκου, ο Ρέντσι έχει δεσμευθεί ότι θα παραιτηθεί αν η μεταρρύθμιση καταψηφιστεί.