Η απόφαση του Γιόαχιμ Γκάουκ να μην διεκδικήσει δεύτερη θητεία στη θέση του προέδρου της Γερμανίας προκαλεί ένα νέο πολιτικό πονοκέφαλο για την Ανγκελα Μέρκελ και μάλιστα πριν από τις εκλογές.
Ο δημοφιλής 76χρονος ανακοίνωσε και επίσημα την απόφασή του τη Δευτέρα, καθησυχάζοντας όσους εξέφρασαν φόβους για την υγεία του. «Είμαι ευτυχής που μπορώ να πω ότι είμαι καλά», είπε, προσθέτοντας ότι ο λόγος είναι η ηλικία του, καθώς «δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι θα έχω την ίδια ενέργεια και ζωντάνια για άλλη μία πενταετή θητεία».
Η κίνησή του αυτή όμως περιπλέκει την πολιτική εξίσωση για την Καγκελάριο, η οποία θα πρέπει να βρει τον διάδοχό του τη στιγμή που θα ξεκινά η προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2017.
«Η αναζήτηση για διάδοχο θα ξεκινήσει την προεκλογική καμπάνια σχεδόν 15 μήνες πριν από την προσφυγή στις κάλπες. Μία σύγκρουση που η Καγκελάριος θα προτιμούσε να αποφύγει», σχολιάζει το Spiegel.
Αντιδρώντας στην ανακοίνωση του Γκάουκ, η Μέρκελ δήλωσε τη λύπη της και πρόσθεσε ότι θα συζητήσει ήρεμα για τον διάδοχό του με τους ηγέτες του συντηρητικού συνασπισμού και την αντιπολίτευση.
Ο Σόιμπλε ανάμεσα στις πιθανές επιλογές
Πριν καν γίνει η επίσημη ανακοίνωση πάντως, ήδη είχαν αρχίσει οι υποθέσεις για το ποιος θα τον διαδεχθεί. Ο επόμενος πρόεδρος της Γερμανίας θα εκλεγεί από το κοινοβούλιο τον Φεβρουάριο του 2017. Οι συντηρητικοί- όπως γράφει το AFP- αναφέρουν τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμερτ και την Βαυαρή βουλευτή Γκέρντα Χάσελφελντ- που έχει διατελέσει υπουργός Υγείας και είναι στενή σύμμαχος της Μέρκελ- ως πιθανούς υποψήφιους.
Το «παζάρι» που αναμένεται για την υποστήριξη ενός υποψηφίου για την προεδρία σίγουρα θα στείλει ένα μήνυμα, για τους πιθανούς συνασπισμούς μετά από τις εκλογές, σχολιάζει η εφημερίδα Tagesspiegel. «Αν οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ αναζητήσουν τη στήριξη των Πρασίνων της αντιπολίτευσης για να εξασφαλίσουν πλειοψηφία για το πρόσωπο που θα επιλέξουν, αυτό μπορεί να βάλει τα θεμέλια για μία πρωτοφανή συμμαχία μεταξύ των κομμάτων σε εθνικό επίπεδο», αναφέρει ακόμη το δημοσίευμα.
«Αν η Μέρκελ θέλει να αποφύγει έναν υποψήφιο από το SPD, θα πρέπει να βρει κάποιον που θα θέλουν και οι Πράσινοι», έγραψε η FAZ. Ενα τέτοιο σενάριο, θα μπορούσε να μπλοκάρει και μία πιθανή δημιουργία αριστερής συμμαχίας, ανάμεσα στο SPD, τους Πράσινους και το Die Linke, γράφει το AFP.
Η επιλογή της Χάσελφελντ στο μεταξύ, θα μπορούσε να γεφυρώσει τη ρήξη ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες και το «αδελφό» κόμμα της Βαυαρίας, την Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CSU), που εδώ και μήνες αντιδρά στην πολιτική της Μέρκελ στο προσφυγικό. Εξαιτίας αυτών των διαφωνιών, είχαν αρχίσει να γίνονται εκτιμήσεις ότι το CSU μπορεί να προτιμήσει να έχει δικό του υποψήφιο για την Καγκελαρία, αντί να στηρίξει την Μέρκελ.
Τέλος, αναλυτές εκτιμούν ότι η ενότητα στη Δεξιά θα μπορούσε να βοηθήσει να αντιμετωπιστεί η πρόκληση του αντιμεταναστευτικού κόμματος AfD, που κερδίζει έδαφος και αυτή τη στιγμή συγκεντρώνει περίπου το 15% στις δημοσκοπήσεις.