Σφοδρή επίθεση στον ΣΕΒ για την πρόσφατη ανάλυσή του σχετικά «με τα βάρη που φορτώνεται ο ιδιωτικός τομέας από το υπερτροφικό Δημόσιο» εξαπολύει το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καταλογίζοντας μάλιστα ταύτιση με τις απόψεις του ΔΝΤ.
Με ένα δεκαεξασέλιδο έντυπο με τίτλο «Η αλήθεια για το Ελληνικό Δημόσιο», το υπουργείο Εσωτερικών κατηγορεί τον ΣΕΒ για λαθροχειρία στοιχείων, παραποιήσεις και αποσπασματική χρήση αυτών, προκειμένου να παρουσίασει μια πλαστή εικόνα του Δημοσίου. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει «ο αμετανόητος νεοφιλελευθερισμός εξακολουθεί, παρά την κοινωνική και οικονομική καταστροφή που προκάλεσε στη χώρα, να στοχοποιεί το δημόσιο τομέα και την εργασία σε αυτόν: «Νέες λαθροχειρίες και επιλεκτικές χρήσεις δεδομένων από πλευράς του ΣΕΒ σε σχέση με την απασχόληση στον ελληνικό δημόσιο τομέα (οι οποίες έρχονται να συμπληρώσουν τις αντίστοιχες λαθροχειρίες σε σχέση με το μισθολογικό κόστος του Δημοσίου) προκειμένου να στηριχθείτο επιχείρημα περί «υπερδιόγκωσης του ελληνικού δημοσίου».
Τι αναφέρει το έντυπο
- Στο 1ο κεφάλαιο, του 16σέλιδου «αναλύεται το ύψος αυτής το οποίο ανέρχεται στα 15,8 δις ευρώ ή 9,0% του ΑΕΠ, το 2015, ποσοστό το οποίο είναι μικρότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου (9,2% του ΑΕΠ) καθώς και η διαχρονική μείωση των ετήσιων τακτικών αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων από το 2009.»
- Στο 2ο κεφάλαιο «παρατίθενται τα στοιχεία που έχει συλλέξει βάσει κοινών και ομοιογενών κριτηρίων ο ΟΟΣΑ, με βάση τα οποία η απασχόληση στον ελληνικό δημόσιο τομέα ως ποσοστό του εργατικού δυναμικού βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ και τις αντίστοιχες τιμές των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Μ. Βρετανίας».
- Στο 3ο κεφάλαιο, «τεκμηριώνεται το ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με απολύσεις και μείωση του δημόσιου καθώς η μείωση μισθών και απασχόλησης κατά 30% στο δημόσιο τομέα μετακυλίεται σε ολόκληρη την κοινωνία, αποδυναμώνει το ασφαλιστικό σύστημα και επηρεάζει καταλυτικά τον ιδιωτικό τομέα μεταφραζόμενο ως μείωση της κατανάλωσης».
ΣΕΒ
Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΕΒ σε ανάλυσή του σχετικά με την υπερφορολόγηση είχε σημειώσει ότι «το ελληνικό κράτος πληρώνει υψηλότερους μικτούς μισθούς από τον ιδιωτικό τομέα, ακριβώς όπως γίνεται και στην μέση ευρωπαϊκή χώρα, με τη διαφορά ότι στην Ελλάδα είναι 20 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο απ’ ό,τι στην ΕΕ-28. Επίσης, η Ελλάδα απασχολεί στο «στενό» δημόσιο τομέα διπλάσιους μισθωτούς εργαζόμενους (16%), ως ποσοστό του συνόλου της μισθωτής απασχόλησης απ’ ό,τι η ΕΕ-28 (8%).