Κρίσιμη είναι η συνεδρίαση του EuroWorking Group τη Δευτέρα, καθώς αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις σε όλα τα επίπεδα.
Ειδικότερα, στην εν λόγω συνεδρίαση θα γίνει αποτίμηση της προόδου του ελληνικού προγράμματος, μετά και την ψήφιση των τελευταίων τροπολογιών, και ήδη καταρτίζονται δύο κείμενα: η έκθεση συμμόρφωσης και το επικαιροποιημένο πρόγραμμα ενόψει της επόμενης αξιολόγησης τον Οκτώβριο.
Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ εντός του μηνός, αλλά και την παροχή εκ νέου της φθηνότερης ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ.
Πάντως, παρά το ότι απομένουν μόλις λίγες ώρες για τη συνεδρίαση, δεν έχουν οριστικοποιηθεί όλα τα προαπαιτούμενα, καθώς απομένουν ακόμα τρεις τουλάχιστον εκκρεμότητες που οι δανειστές θέλουν να διευθετηθούν άμεσα.
Ο λόγος για τη σύμβαση παραχώρησης του Ελληνικού μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Lamda Development, η μεταβίβαση του υπόλοιπου 5% των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ και η θέσπιση του ακαταδίωκτου για τα μέλη του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων, έτσι ώστε να μπορούν να παίρνουν αποφάσεις θωρακισμένοι απέναντι σε μηνύσεις και αγωγές.
Αν δεν υπάρξει έως τη Δευτέρα πρόοδος σε αυτά τα μέτωπα, ενδεχομένως το EuroWorking Group να μη δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ. Όπως εξάλλου ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος, αν δεν υπάρξει κάποια διαβεβαίωση από την ελληνική πλευρά ότι τα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ θα προστατευτούν με κάποιο τρόπο, τίθεται και σε κίνδυνο η εκταμίευση.
Ετσι κι αλλιώς, το καλοκαίρι προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα θερμό σε επίπεδο νομοσχεδίων που θα έρθουν στη Βουλή:
- αναπτυξιακός νόμος,
- νομοσχέδιο για τις αδήλωτες καταθέσεις και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές,
- καταπολέμηση λαθρεμπορίου σε καπνό και αλκοόλ,
- νέο, καθολικό σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας,
- διατάξεις για κινητικότητα των δημόσιων υπαλλήλων,
- σχέδιο νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις,
Εντός του καλοκαιριού θα πρέπει να προσδιοριστούν επακριβώς και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ώστε το ΔΝΤ να καταρτίσει νέα έκθεση βιωσιμότητας η οποία θα του επιτρέψει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Από τον Σεπτέμβριο ξεκινά ένας νέος γύρος στρωμένος με «αγκάθια», καθώς με βάση τους έως τώρα σχεδιασμούς, τον Οκτώβριο θα πρέπει να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση με πάνω από 40 προαπαιτούμενα.
Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτά διαδραματίζουν οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.
Μιλώντας στην «Αυγή της Κυριακής», ο Γιάννης Δραγασάκης αναγνωρίζει ότι χιλιάδες συμπολίτες μας εξακολουθούν να ζουν σε συνθήκες ακραίας ανασφάλειας εξαιτίας μεγάλης ανέχειας, χρόνιας ανεργίας ή υπερχρέωσης, προσθέτει ωστόσο, ότι από εδώ και πέρα αρχίζουμε να διαθέτουμε ουσιαστικές δυνατότητες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των κινδύνων.
Τονίζει ακόμη, πως η κυβέρνηση επιβεβαίωσε τη συνοχή και την αντοχή της μέσα σε πρωτόγνωρα δύσκολες συνθήκες, ενώ σημειώνει ότι οι κραυγές των διαπλεκομένων συμφερόντων και τα αιτήματα του κ. Μητσοτάκη για πτώση της κυβέρνησης είτε θα εγκαταλειφθούν άδοξα, είτε θα θυμίζουν ολοένα και περισσότερο στρατηγικές πόλωσης, ακόμη και θεσμικής και οικονομικής αποσταθεροποίησης, τις οποίες εφαρμόζουν αντιδραστικές δυνάμεις σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης γνωστοποιεί ότι το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017-2020, στο οποίο θα περιλαμβάνεται ο κυβερνητικός σχεδιασμός, και σε πρώτο «πλάνο» μπαίνει η κοινωνική προστασία των αδυνάμων, το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, η υγειονομική περίθαλψη των πολιτών και οι ενεργές πολιτικές καταπολέμησης της μακροχρόνιας ανεργίας.
Τη σημαντική συμβολή της επιτυχούς αξιολόγησης στην ώθηση της εμπιστοσύνης, των επενδύσεων και της κατανάλωσης, επισημαίνει ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ στην Καθημερινή, και προσθέτει ότι είναι επιτακτική ανάγκη η ελάφρυνση του χρέους. Ο Άνχελ Γκουρία χαρακτηρίζει «κλειδί» για την ανάκαμψη της οικονομίας τις μεταρρυθμίσεις και στην αγορά προϊόντων, την άρση των υπερβολικών ρυθμιστικών κανόνων, τη μείωση των αδυναμιών της δημόσιας διοίκησης και την επίλυση του ζητήματος των κόκκινων δανείων.
Η κυβέρνηση χωρίς ηθικές αναστολές και ιδεολογικές συντεταγμένες ψηφίζει τα πάντα και εξαπατά τον λαό, ενώ με τη στρατηγική της στερεί ρευστότητα από την οικονομία, τονίζει ο συντονιστής Οικονομικών της ΝΔ. Ο Χρήστος Σταϊκούρας επισημαίνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πως παρά τα σκληρά μέτρα η κυβέρνηση θα πάρει τη δόση των 7,5 δισ. ευρώ.
«Πρώτα οι ΣΥΡΙΖΑ /ΑΝΕΛ εξαπάτησαν τους εργαζόμενους με ψεύτικες υποσχέσεις για τους μισθούς και τις συλλογικές συμβάσεις. Τώρα συζητούν τις νέες απαιτήσεις των δανειστών για κατάργηση 13ου, 14ου μισθού, για μείωση του κατώτερου μισθού, κατάργηση τριετιών, ελεύθερες απολύσεις, lock out», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πως έρχονται «μέτρα εξοντωτικά για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και ειδικά τους χαμηλόμισθους».
Σε άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης σημειώνει :«Έχει θράσος αυτή η κυβέρνηση. Και αυτή είναι η διαφορά της με άλλες κακές κυβερνήσεις. Γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που τα ηνία κρατούν ανίκανοι πολιτικάντηδες, είναι όμως η πρώτη φορά που αυτό γίνεται «στο όνομα της αξιοπρέπειας – της δημοκρατίας – της ελευθερίας – της ισότητας – της δικαιοσύνης – του σοσιαλισμού και της ειρήνης», για να χρησιμοποιήσω ορισμένους από τους προσφιλείς όρους του κ. Τσίπρα»
«Σε έναν τομέα μόνο στάθηκε πιστός ο ΣΥΡΙΖΑ, στην απέχθεια προς τις επενδύσεις», αναφέρει σε σχόλιό της η Ένωση Κεντρώων: «Όπως και να ‘χει λοιπόν οι κυβερνώντες είναι αρκετά ερασιτέχνες για να συντελέσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας με συνέπεια να «διαλύουν» καθημερινά τα όνειρα των πολιτών και να οδηγούν στην διάρρηξη του κοινωνικού ιστού»