Η προεκλογική περίοδος στο Περού, σημαδεύτηκε από τις κατηγορίες εναντίον της υποψήφιας του δεξιού κόμματος «Λαϊκή Δύναμη», και φαβορί των εκλογών Κέικο Φουχιμόρι, για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος αλλά και σχέσεις με τα πανίσχυρα καρτέλ κοκαϊνης!
Παρ’ ότι η Φουχιμόρι προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, τα σκάνδαλα που αποκαλύφθηκαν τις τελευταίες μέρες, αλλά και το κύμα μεγάλων διαδηλώσεων εναντίον της, την προηγούμενη εβδομάδα σε όλο το Περού, με σύνθημα «όχι στο ναρκω-Κράτος» είναι πολύ πιθανό να της στερήσουν την νίκη στις σημερινές προεδρικές εκλογές. Ο κεντροδεξιός αντίπαλος της, πρόεδρος του κόμματος «Περουβιανοί για την Αλλαγή» και πρώην στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Πέδρο Πάμπλο Κουζίνσκι, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές θα μπορούσε να είναι η έκπληξη των εκλογών και να κερδίσει με ένα ποσοστό όμως που θα μπορούσε να είναι ακόμη και μικρότερο της μιας μονάδας.
Αποκαλύψεις για ξέπλυμα 15 εκατομμυρίων δολαρίων από την Φουχιμόρι
Τους τελευταίους μήνες μεγάλη μερίδα του Τύπου στο Περού άσκησε σκληρή κριτική στην Κέικο Φουχιμόρι, κατηγορώντας την για αυταρχισμό, ενώ δύο μεγάλα μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ηχητικό ντοκουμέντο στο οποίο ακούγεται ο πρώην γενικός γραμματέας του κόμματος της, Ραμίρες Γκαμάρα, να διαπραγματεύεται το ξέπλυμα 15 εκατομμυρίων δολαρίων για λογαριασμό της Φουχιμόρι. Άλλοι στενοί της συνεργάτες κατηγορήθηκαν για σχέσεις με τα καρτέλ κοκαϊνης και για διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών.
Η Κέικο Φουχιμόρι είναι κόρη του, ιαπωνικής καταγωγής, πρώην προέδρου του Περού Αλμπέρτο Φουχιμόρι, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή εκτίοντας ποινή κάθειρξης 25 χρόνων για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και διαφθορά κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του (1990 - 2000). Ο Φουχιμόρι το 1992 είχε κάνει το λεγόμενο «αυτοπραξικόπημα», δηλαδή πραξικόπημα στην κυβέρνηση του για να διατηρηθεί στην εξουσία και να επιβάλει έκτακτα μέτρα σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και συγκεκριμένα για την εξάρθρωση της αντάρτικης ομάδας «Φωτεινό Μονοπάτι». Στις επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας δολοφονήθηκαν εκατοντάδες αθώοι άνθρωποι. Ο Φουχιμόρι κατάφερε τελικά να εξαρθρώσει την τρομοκρατική οργάνωση και να δώσει ένα τέλος στον εμφύλιο πόλεμο που μαινόταν στο Περού για δεκαετίες. Την δεκαετία του ’90 η κυβέρνηση του είχε εφαρμόσει το πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που προέβλεπε σκληρά μέτρα λιτότητας, ιδιωτικοποιήσεις και αναδιάρθρωση της οικονομίας. Το πακέτο μέτρων ονομάστηκε «Φουχι-σοκ». Το 2005 ο Η Οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια εκτίμησε ότι η περιουσία που απέκτησε παράνομα ο Αλμπέρτο Φουχιμόρι κατά την δεκαετή διακυβέρνηση του ανέρχεται σε 6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, σε δημοσίευμα της θύμισε τις περιπτώσεις στις οποίες ο ίδιος ο πατέρας της Κέικο Φουχιμόρι, όταν ήταν πρόεδρος του Περού την δεκαετία του ‘90, αλλά και στενοί του συνεργάτες εμπλέκονταν σε υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών με τα καρτέλ της κοκαϊνης. Όπως αναφέρει η εφημερίδα δεκάδες τόνοι κοκαϊνης είχαν μεταφερθεί με στρατιωτικά αεροσκάφη, ακόμη και με το προεδρικό αεροσκάφος του Περού! «Οι στενές σχέσεις με τη μαφία των ναρκωτικών αποκαλύφθηκε στις 10 Μαϊου του 1996 όταν εντοπίστηκαν 174 κιλά κοκαϊνης σε αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας του Περού, το οποίο επρόκειτο να πραγματοποιήσει πτήση για μυστική αποστολή υπό τις εντολές του συνταγματάρχη Όσκαρ Σαλίνας Ορτέγα», σημειώνει η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα.
Ο γνωστός οικονομολόγος Ερνάντο Ντε Σότο, σε μια συνέντευξη του στην περουβιανή εφημερίδα Ελ Κομέρσιο, τάραξε τα νερά λέγοντας πως «τα καρτέλ της κοκαϊνης έχουν καταφέρει να διεισδύσουν σε όλα τα πολιτικά κόμματα του Περού»! Ο ίδιος υποστήριξε ότι «οι βαρόνοι της κοκαϊνης εξαγοράζουν πολιτικούς και αξιωματούχους της δημόσιας ζωής».
Παρέμβαση από τον Νομπελίστα Μάριο Βάργκας Λιόσα
Στην προεκλογική αντιπαράθεση ενεπλάκη και ο Περουβιανός συγγραφέας και βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας Μάριο Βάργκας Λιόσα, ο οποίος στις εκλογές του 1990 ήταν υποψήφιος πρόεδρος και βασικός αντίπαλος του Αλμπέρτο Φουχιμόρι. Ο Λιόσα δήλωσε ανοικτά την στήριξη του στον Πέδρο Πάμπλο Κουζίνσκι και ζήτησε από τον κόσμο να καταψηφίσει την Φουχιμόρι.
«Θα ήταν μια καταστροφή για το Περού αν κερδίσει η Κέικο Φουχιμόρι, η κόρη του πιο διεφθαρμένου δικτάτορα, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ένας θρίαμβος του φουχιμορισμού θα νομιμοποιούσε την δικτατορία και αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει έναν επικίνδυνο πολιτικό διχασμό, μια οικονομική και κοινωνική αποσταθεροποίηση στη χώρα», δήλωσε ο Μάριο Βάργκας Λιόσα.
Παρά την καταδίκη και την φυλάκιση του Αλμπέρτο Φουχιμόρι, ο λεγόμενος «φουχιμορισμός» παρέμεινε ζωντανός όλα αυτά τα χρόνια στο Περού. Στις προηγούμενες εκλογές, το 2011, την περίοδο του «αριστερού πυρετού» στη Λατινική Αμερική, η Κέικο Φουχιμόρι λίγο έλειψε να εκλεγεί πρόεδρος της χώρας, χάνοντας για ελάχιστες μονάδες από τον αριστερό αντίπαλο της Ογιάντα Ουμάλα.
Αυτή τη φορά όμως, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, τον περασμένο Μάρτιο, η Κέικο Φουχιμόρι βγήκε πρώτη και μέχρι σήμερα όλες οι δημοσκοπήσεις της δίνουν προβάδισμα 1 με 4 μονάδες. Ο εκλογικός νόμος απαγορεύει την δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές. Πληροφορίες όμως που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο τις τελευταίες μέρες κάνουν λόγο για ανατροπή και παρουσιάζουν μια πολύ οριακή διαφορά με τον αντίπαλο της Κουζίνσκι. Όλα δείχνουν ότι οι προεδρικές εκλογές στο Περού θα εξελιχθούν σε θρίλερ.
Σε κάθε περίπτωση, αρκετοί αναλυτές επισημαίνουν ότι ακόμη και αν η Κέικο Φουχιμόρι αποτύχει και σε αυτές τις εκλογές, στην ηγεσία του κόμματος θα μπορούσε να την διαδεχθεί ο αδερφός της Κένχι Φουχιμόρι, ο οποίος θα αναλάβει εκείνος με τη σειρά του να «αναστήσει» τον «φουχιμορισμό» στο Περού τα επόμενα χρόνια.
ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
Φωτογραφίες: ΑΠΕ