Η κρίση χρέους της ευρωζώνης έχει φέρει σε κρίσιμη κατάσταση την ευρωπαϊκή νομισματική ένωση, από την οποία είτε θα βγει ενισχυμένη ή θα αποσυντεθεί, δήλωσε σήμερα στο Ελσίνκι ο επίτροπος για τις νομισματικές και οικονομικές υποθέσεις Όλι Ρεν.
«Μπροστά μας έχουμε τώρα ή τη βραδεία αποσύνθεση της ευρωζώνης ή μια σημαντική ενίσχυση της νομισματικής ένωσης», είπε ο Ρεν.
Ο επίτροπος Ρεν αρνήθηκε να σχολιάσει το πολύ μέτριο αποτέλεσμα της δημοπράτησης των γερμανικών ομολόγων χθες Τετάρτη, με την οποία τα επιτόκιά αυτών αυξήθηκαν και το Βερολίνο αντί των επιθυμητών 6 δισ. ευρώ, τελικά εισέπραξε μόνον 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ.
«Συνηθίζουμε να μην σχολιάζουμε ημέρα με τη ημέρα τις εξελίξεις στις χρηματαγορές», περιορίστηκε να δηλώσει ο κ. Ρεν, χωρίς όμως να παραγνωρίσει ότι «η κατάσταση είναι πάρα πολύ σοβαρή» και εκτιμώντας ότι «η κρίση του ελληνικού δημόσιου χρέους έπληξε τον πυρήνα όλης της ΕΕ».
«Το μεταδοτικό αποτέλεσμα, ξεκινώντας απο την Ελλάδα, επεκτείνεται αρχικά σε πολλά κράτη της ΕΕ, τώρα όμως έφθασε στα κράτη που αποτελούν τον πυρήνα της ΕΕ, τον πιο σκληρό πυρήνα της ΕΕ», δήλωσε σε αυτό το σημείο ο επίτροπος Ρεν.
«Πρέπει λοιπόν το Eurogroup της 29ης Νοεμβρίου χωρίς χρονοτριβές να λάβει θαρραλέες, αποφασιστικές αποφάσεις», επισήμανε ο ίδιος, καθώς οι στόχοι που τώρα πρέπει να υλοποιηθούν είναι «το ξεπέρασμα της κρίσης, η ενίσχυση της νομισματικής ένωσης, η διόρθωση των ανισορροπιών».
«Αν όλα αυτά δεν γίνουν, ούτε τα ευρωπαϊκά, ούτε άλλα κράτη θα θελήσουν τα ευρωομόλογα», δήλωσε καταλήγοντας ο επίτροπος Ρεν.