Το Facebook ανακοίνωσε πως ετοιμάζεται να εισάγει την τεχνητή νοημοσύνη στις λειτουργίες του, προκαλώντας... ανάμεικτα συναισθήματα και διαφόρων ειδών αντιδράσεις.
Στους άπειρους «τοίχους» του Facebook υπάρχουν ολόκληρα κομμάτια από τις ζωές των χρηστών του. Ηλικία, δουλειά, τόπος διαμονής, σκέψεις, δημοσιεύσεις, σχόλια, ακόμα και συζητήσεις. Ο στόχος του μεγαλύτερου μέσου δικτύωσης στον κόσμο είναι, με το νέο του πρόγραμμα «DeepText» και μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, να κατανοεί το περιεχόμενο των δραστηριοτήτων μας. Σαν να κοίταζε το προφίλ μας ένας άνθρωπος!
Το παράδειγμα που έδωσε το Facebook στην ανακοίνωση του
Σύμφωνα με την παρουσίαση της εταιρίας, η λογική αυτής της αμφιλεγόμενης κίνησης αποσκοπεί στην καλύτερη εξυπηρέτηση των χρηστών της. Μετατρέπει το Facebook σε ένα μέσο που μπορεί να καταλάβει και να βοηθήσει όσους το χρησιμοποιούν. Οι υπεύθυνοι φρόντισαν να δώσουν ένα απλό, χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Αν κάποιος γράψει μια δημοσίευση στην οποία ανακοινώνει ότι θέλει να πουλήσει το ποδήλατο του, το Facebook θα το καταλάβει και θα του προτείνει αν θέλει το ποστ του να καταχωρηθεί ως «δημοσίευση πώλησης». Πιθανότατα αυτό πρόκειται να βοηθήσει τον χρήστη, αφού θα βάζει την δημοσίευση του σε μία ειδική κατηγορία, με την ταμπέλα «sale post». Με αυτό το τρόπο θα γίνεται ευκολότερη η εύρεση της από όσους ανθρώπους το επιθυμούν.
Η τεχνητή νοημοσύνη κάνει το Facebook... βιβλιοθήκη απόψεων και δραστηριοτήτων
Το προηγούμενο παράδειγμα δεν είναι ικανό να μας περιγράψει την συνολική λειτουργία του DeepText. Η τεχνητή νοημοσύνη που θα εισάγει το δημοφιλές μέσο δικτύωσης πρόκειται να έχει πολλές και σημαντικές επιδράσεις πάνω του.
Πλέον το Facebook θα είναι ικανό να αποσυνθέτει και να αναγνωρίζει το περιεχόμενο των δημοσιεύσεων μας. Το DeepText θα «σπάει» τις προτάσεις μας σε κομμάτια, θα εντοπίζει τις λέξεις κλειδιά και με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης θα βγάζει τα δικά του... συμπεράσματα για το ποστ που εξετάζει.
Αν κάποιος έμπαινε στο προφίλ μας και κοίταζε όλες τις δραστηριότητες μας σε βάθος χρόνου, θα ανακάλυπτε πολλά για την ζωή μας. Ποιος όμως θα μπορούσε να μπει σε 1.5 δισεκατομμύριο προφίλ; Μόνο μια μηχανή που έχει προγραμματιστεί κατάλληλα.
Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Οτι το Facebook πιθανότατα... πλησιάζει ακόμα περισσότερο στην ετοιμολογία του ονόματος του. Γίνεται μια βιβλιοθήκη προσώπων, με την ικανότητα να κατηγοριοποιεί την κάθε σκέψη, επιθυμία και οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα των χρηστών του.
Οι λόγοι που οδήγησαν στο DeepText – Τι θα αλλάξει και γιατί
Στην ανακοίνωση που έκανε το Facebook, παρουσίασε κάποιους από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν τους υπευθύνους τους να... βάλουν μπροστά την τεχνητή νοημοσύνη. Η καλύτερη εξυπηρέτηση των χρηστών, σε περιπτώσεις σαν το παραπάνω παράδειγμα με την πώληση, είναι ένας από τους στόχους. Οχι όμως ο μοναδικός.
Η αποφυγή των spam είναι ένας ακόμα λόγος που οδήγησε στο DeepText. Κάθε αρχική σελίδα περιέχει κάποιες πληροφορίες οι οποίες είναι άσχετες με τα ενδιαφέροντα του χρήστη και αυτό είναι κάτι που θέλει να καταπολεμήσει το Facebook.
Ο πρωταρχικός στόχος του Facebook ωστόσο, είναι να εκμεταλλευτεί το τεράστιο αριθμό των χρηστών του. Να τους κατηγοριοποιήσει, να ανακαλύψει τα ενδιαφέροντα τους, να τους βάλει διαφόρων ειδών «ταμπέλες». Αυτό μάλιστα, αναγράφεται με σκούρα γράμματα σε έναν από τους μεσότιτλους της ανακοίνωσης.
Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ίσως ο μοναδικός τρόπος για να διαχειριστεί κανείς 1.5 δισεκατομμύριο λογαριασμούς, βάζοντας τους σε... τάξη. Είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος ώστε οι διαφημίσεις του να «μάθουν» να στοχεύουν στους κατάλληλους ανθρώπους. Παράλληλα όμως, είναι και η βέλτιστη τακτική ώστε να αναβαθμιστεί η μηχανή αναζήτησης του δικτύου. Σήμερα, όταν γράφουμε μια λέξη στην «αναζήτηση» του Facebook, αυτό βρίσκει στοιχεία που αντιστοιχούν στη συγκεκριμένη λέξη. Με το DeepText η αναζήτηση θα περάσει σε άλλο επίπεδο, αφού το δίκτυο θα μας οδηγεί σε αποτελέσματα που κρίνει πως αντιστοιχούν στο περιεχόμενο όσων γράφουμε. Θα... βγάζει νόημα από τις προτάσεις μας, πιθανότατα θα τα συνδέει με τις πληροφορίες που θα «ξέρει» για εμάς, για να μας οδηγήσει στις πληροφορίες που θα «πιστεύει» πως ψάχνουμε.
Εκτός όλων αυτών όμως, η νοημοσύνη του δικτύου θα είναι ικανή να εισχωρεί ακόμα και μέσα στις συνομιλίες μας, παρεμβαίνοντας και προτείνοντας ο,τι θεωρεί αρμόδιο. Πέρα από ένα βίντεο μικρής διάρκειας που βρίσκεται στην ανακοίνωση του Facebook όμως, δεν υπάρχουν πολλές παραπάνω πληροφορίες για αυτό.
Ολοένα και πιο «έξυπνο» - Ο τελικός στόχος του δικτύου
Από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του, το DeepText θα ξέρει να αναγνωρίζει περισσότερες από 20 γλώσσες. Δεν είναι γνωστό ωστόσο αν μια από αυτές είναι και τα ελληνικά. Παρόλα αυτά, αυτό δεν θα πρέπει να μας απασχολεί, καθώς ακόμα και αν η γλώσσα μας δεν υπάρχει στην αρχική λίστα, σύντομα πρόκειται να ενταχθεί.
Οπως τόνισαν οι άνθρωποι του Facebook, η νέα υπηρεσία πρόκειται να εξελιχθεί με τον χρόνο, διευρύνοντας το φάσμα της σε ολοένα και περισσότερες γλώσσες. Ταυτόχρονα, η νοημοσύνη της θα αυξάνεται με τον καιρό, αφού τα δεδομένα που θα συλλέγει θα την βοηθούν να λειτουργεί ολοένα και αποτελεσματικότερα.
Με αυτή τη νέα υπηρεσία, το Facebook πρόκειται να γυρίσει σελίδα, ανανεώνοντας και εξελίσσοντας σημαντικά τις παροχές του. Ωστόσο, ένας μηχανισμός κατανόησης και κατηγοριοποίησης κάθε δραστηριότητας στο πασίγνωστο δίκτυο, δικαιολογημένα προκαλεί έντονες επιφυλάξεις...