Ιούλιο κρίνεται η ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στην UNESCO -Ψηφίζουν 21 χώρες - iefimerida.gr

Ιούλιο κρίνεται η ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στην UNESCO -Ψηφίζουν 21 χώρες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην ετήσια συνεδρίαση του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO κρίνεται η ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς του διεθνούς οργανισμού.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη το δεκαήμερο 10 Ιουλίου με 20 Ιουλίου.

Κατά την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Ιουλίου στο συνεδριακό κέντρο της Κωνσταντινούπολης και στην οποία θα ψηφίσουν συνολικά 21 χώρες θα αποφασιστεί η τύχη της επίσημης ελληνικής υποψηφιότητας.
Οι 21 χώρες που θα ψηφίσουν είναι: η Αγκόλα, το Αζερμπαϊτζάν, η Μπουργκίνα Φάσο, η Κροατία, η Κούβα, η Φιλανδία, η Ινδονησία, η Τζαμάϊκα, το Καζακστάν, το Κουβέιτ, ο Λίβανος, το Περού, οι Φιλιππίνες, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Δημοκρατία της Κορέας, η Τυνησία, η Τουρκία, η Τανζανία, το Βιετνάμ και η Ζιμπάμπουε.

Το υπουργείο Πολιτισμού με τη συνεργασία του Δήμου Καβάλας και άλλων εμπλεκόμενων επιστημονικών και τοπικών φορέων που έχουν αναλάβει εξ ολοκλήρου τα τελευταία χρόνια την προετοιμασία του φακέλου υποψηφιότητας θα συμμετάσχουν με αποστολές στη συνεδρίαση του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς προκειμένου να παρακολουθήσουν από κοντά τη διαδικασία της ψηφοφορίας.
«Ευελπιστούμε πως η προσπάθεια θα ολοκληρωθεί με επιτυχία τον Ιούλιο. Η τιμή και η ευθύνη θα είναι συλλογική», δήλωσε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας- Θάσου, Σταυρούλα Δαδάκη, ενώ αναφορικά με την πορεία της αξιολόγησης του φακέλου υπογράμμισε:

«Πρόσφατα το τμήμα της διαδικασίας ένταξης του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων που αφορά την κατάθεση του φακέλου, το ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Αρχαιολογικών Χώρων), εξέτασε τον φάκελο υποψηφιότητας στο Παρίσι. Στη διάρκεια αυτών των μηνών η κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και η Εφορεία Αρχαιοτήτων ΠΕ Καβάλας-Θάσου προχώρησαν στην αποστολή επιπλέον στοιχείων και τη σύνταξη υπομνημάτων και προτάσεων για το μέλλον του χώρου με σκοπό την πληρέστερη υποστήριξη της υποψηφιότητας».

«Από την πλευρά του, το ICOMOS», συνεχίζει η κ. Δαδάκη, «έμεινε ικανοποιημένο από τα επιπλέον στοιχεία που κατατέθηκαν και ολοκλήρωσε την εισήγησή του προς την Επιτροπή της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, χωρίς την προβλεπόμενη από τη διαδικασία δεύτερη συνάντηση στο Παρίσι. Στην εισήγησή του το ICOMOS, που αποτελεί τον τεχνικό σύμβουλο του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς, προτείνει την εγγραφή του χώρου των Φιλίππων στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς».
Η κ. Δαδάκη ευχαρίστησε την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, τον Δήμο Καβάλας, τους επιστημονικούς και εκπαιδευτικούς φορείς, που δραστηριοποιούνται στους Φιλίππους, τα στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού που εργάστηκαν για τη σύνταξη του φακέλου και την υποψηφιότητα, και ιδιαιτέρως του κατοίκους της περιοχής για την ένθερμη και διαχρονική υποστήριξη τους σε αυτήν την πορεία.

Η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα σε δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι μια μακρά πορεία που κράτησε πάνω από δέκα χρόνια φτάνει στο τέλος της. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από όλη αυτή τη συλλογική προσπάθεια που στηρίχτηκε έμπρακτα από όλες τις διοικήσεις του Δήμου Καβάλας και του πρώην Δήμου Φιλίππων. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει απόλυτα. Ο Δήμος Καβάλας με όλα τα στελέχη του θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να γίνει γνωστό σε όλους η ιστορικότητα των Φιλίππων», είπε η δήμαρχος και προσέθεσε:
«Γνωρίζουμε όλοι πως ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων αποτελεί τεκμήριο σημαντικής ανταλλαγής ανθρώπινων αξιών και παρέχει μια μοναδική μαρτυρία πολιτισμικής παράδοσης. Είναι άμεσα συνδεδεμένος με σημαντικά στάδια της ανθρώπινης ιστορίας και για το λόγο αυτό έχει εξέχουσα οικουμενική αξία και αποτελεί τμήμα της κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.

Γιατί οι Φίλιπποι στην UNESCO
Η αρχαία πόλη των Φιλίππων ιδρύθηκε στις παρυφές των ελών που κάλυπταν το νοτιοανατολικό τμήμα της πεδιάδας της Δράμας. Οι πρώτοι οικιστές της ήταν άποικοι από τη Θάσο, οι οποίοι γνωρίζοντας τον πλούτο της περιοχής ίδρυσαν το 360 π.Χ. την αποικία των Κρηνίδων. Πολύ γρήγορα η νέα αποικία ζητά τη βοήθεια του Φιλίππου Β', βασιλιά της Μακεδονίας. Αυτός διαβλέποντας την οικονομική και στρατηγική σημασία της πόλης την καταλαμβάνει, την οχυρώνει και της δίνει το όνομά του: ΦΙΛΙΠΠΟΙ.

H πόλη γνώρισε περίοδο ακμής στους ελληνιστικούς χρόνους. Η διέλευση της Εγνατίας Οδού μέσα από τους Φιλίππους (2ος αι. π.Χ.) της προσέδωσε μεγαλύτερη βαρύτητα. Το 42 π.Χ. η δραματική μάχη των Φιλίππων, άλλαξε εντελώς το χαρακτήρα της, αφού μετά την επικράτησή του, ο Οκταβιανός τη μετέτρεψε σε ρωμαϊκή αποικία. Η πόλη μεγάλωσε και αναδείχθηκε σε οικονομικό, διοικητικό και καλλιτεχνικό κέντρο.

Ένα άλλο σημαντικό γεγονός, όμως, έμελλε και πάλι να αλλάξει τη φυσιογνωμία των Φιλίππων- ήταν η έλευση του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος ίδρυσε εδώ την πρώτη χριστιανική εκκλησία σε ευρωπαϊκό έδαφος το 49/50 μ.Χ.
Η ανασκαφική έρευνα άρχισε στους Φιλίππους το 1914 από τη Γαλλική Σχολή Αθηνών. Σήμερα, η Αρχαιολογική Υπηρεσία, το ΑΠΘ και η Γαλλική Σχολή Αθηνών συνεχίζουν την αρχαιολογική έρευνα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ