Είναι σπάνιο. Γι'αυτό και είναι αξιοσημείωτο. Ενα αντρόγυνο αναγκάστηκε να αφήσει τον τόπο του το 1989 και σχεδόν 27 χρόνια μετά, θα δει τους δυο γιους του, αντίπαλους στα γήπεδα της Γαλλίας. Αλήθεια, ποιον θα υποστηρίξουν η Ελμάζε και ο Ρατζίπ Τζάκα;
Στον 1ο όμιλο του EURO 2016, η Ελβετία και η Αλβανία κληρώθηκαν να αντιμετωπίσουν τις Γαλλία και Ρουμανία. Ο Γκράνιτ και ο Τάουλαντ Τζάκα θα αντιμετωπίσουν τις Γαλλία και Ρουμανία αλλά και ο ένας την ομάδα του άλλου. Ναι, είναι αδέρφια, όμως θα είναι αντίπαλοι. Τουλάχιστον για 90 λεπτά.Αυτό το παιχνίδι επιφύλασσε η μοίρα.
Το 1989, ο Ρατζίπ Τζάκα πήρε μια απόφαση. Όντας φρεσκοπαντρεμένος με την Ελμάζε είδε τα όνειρά του για τη δημιουργία μιας όμορφης οικογένειας να γκρεμίζονται απ' όσα συνέβαιναν στην πατρίδα του. Εφυγε από το Κόσοβο και αναζήτησε την τύχη του στην Ελβετία, εκεί όπου κατάφερε να εξασφαλίσει μια καλή δουλειά και να πιάσει ένα μικρό σπίτι.
Σχεδόν 2 χρόνια μετά, ήρθε στη ζωή ο Τάουλαντ και 18 μήνες αργότερα, η Ελμάζε γέννησε τον Γκράνιτ. Ο πατέρας τους δούλευε όλη την ημέρα για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της οικογένειας και η μητέρα ήταν αυτή που είχε αναλάβει να μεγαλώσει δύο γιους, σε μια από τις πιο «δύσκολες» γειτονιές της Kleinbasel.
Οταν ένα απόγευμα εξέφρασε τον προβληματισμό της στον σύζυγό της, τότε αυτός χωρίς δεύτερη σκέψη αποφάσισε πως για να μείνουν οι γιοι του μακριά από τα «μπλεξίματα» με τις παρέες του δρόμου, έπρεπε να τους βρει μια ασχολία. Αυτή ήταν το ποδόσφαιρο και όπως εκμυστηρεύθηκε πριν λίγα χρόνια, ήταν η 2η πιο σοφή απόφαση της ζωής του. Η πρώτη ήταν να παντρευτεί την Ελμάζε.
Τα δύο αδέρφια, με διαφορά 18 μηνών, άρχισαν να κλωτσούν μπάλα στην Κονκόρντια, θυγατρική ομάδα της Βασιλείας. Το ταλέντο τους φάνηκε από τα παιδικά τμήματα και άμεσα μετακινήθηκαν στις ακαδημίες της Βασιλείας ενώ άρχισαν να καταγράφουν συμμετοχές με τις μικρές εθνικές ομάδες της Ελβετίας.
Η καριέρα τους ως επαγγελματίες δεν ξεκίνησε την ίδια μέρα. Ο Γκράνιτ Τζάκα ντεμπούταρε τον Ιούλιο του 2010 σε προκριματικό αγώνα για το Champions League με την Βασιλεία και ο αδερφός του δύο μήνες μετά. Ο Γκράνιτ μεγαλούργησε αμέσως παίρνοντας μεταγραφή στην Μπουντεσλίγκα όμως ο Τάουλαντ δόθηκε δανεικός για να «ψηθεί» και επέστρεψε για να γίνει βασικός.
Η κρίσιμη απόφαση
Ο Γκράνιτ Τζάκα, έχοντας περισσότερη αυτοπεποίθηση, αποφάσισε να πει το «ναι» στο κάλεσμα της εθνικής ομάδας της Ελβετίας, της οποίας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι. Αντίθετα, ο Τάουλαντ, πιο συναισθηματικός, επέλεξε την εθνική ομάδα της Αλβανίας, βάζοντας κάτι από τις ρίζες του, πιο ψηλά στην ιεραρχία.
Η στιγμή άλλωστε που τον κυνηγούν Σέρβοι οπαδοί στο περιβόητο παιχνίδι με την Αλβανία λόγω των επεισοδίων για την τεράστια σημαία με drone που πέταξε πάνω από το γήπεδο, είναι ενδεικτική του ψυχισμού του. Μέχρι και ο αδερφός του την επόμενη μέρα, με μια ανάρτηση στα social media, τον αποκάλεσε «Εθνικό Ήρωα» κάτι που φαίνεται πως ασπάστηκαν χιλιάδες Αλβανοί στην επιστροφή της ομάδας στην πατρίδα.
Και τώρα;Τα δύσκολα. Μπαμπάς και μαμά Τζάκα, θα περιμένουν υπομονετικά να φτάσει η 11η Ιουνίου. Στις κερκίδες του Bollaert-Deleus, στο Λανς, θα δουν τα δύο καμάρια τους να παίζουν αντίπαλοι με διαφορετικό εθνόσημο στο στήθος. Ελβετία απέναντι στην Αλβανία. Κάποτε έπαιζαν μαζί στο σαλόνι του σπιτιού τους στην Βασιλεία. Χιλιόμετρα μακριά από το Κόσοβο, μια πατρίδα που δεν γνώρισαν ποτέ. Τώρα θα ψάξουν ο ένας τη νίκη απέναντι στον άλλο. Για τους γονείς τους όμως δεν θα είναι αντίπαλοι αλλά δύο γιοι, δυο παλικάρια που μέσα τους κυλά το ίδιο αίμα. Νικητής και χαμένος θα παραμείνουν για τον Ρατζίπ και την Ελμάζε, οι δύο μπόμπιρες που αναστάτωναν το σπίτι στη Βασιλεία και δυστυχώς για τη φαμίλια, όχι κάποια γειτονιά στην Πρίστινα...