Μιλώντας σε Γερμανούς δημοσιογράφους στην de facto πρωτεύουσα της εξόριστης κυβέρνησης του Θιβέτ στην Ινδία, ο Δαλάι Λάμα δήλωσε ότι είναι «πάρα πολλοί» οι πρόσφυγες που ζητούν άσυλο στην Ευρώπη.
«Η Ευρώπη, όπως για παράδειγμα η Γερμανία, δεν μπορεί να μετατραπεί σε μια αραβική χώρα», είπε χαμογελώντας, σύμφωνα με το AFP, το οποίο αναφέρεται σε μια συνέντευξη που έδωσε ο πνευματικός ηγέτης στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung».
«Η Γερμανία είναι η Γερμανία. Είναι τόσοι πολλοί ώστε στην πράξη να υπάρχει πρόβλημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πνευματικός ηγέτης.
Ήταν ένα αναπάντεχο δείγμα συμπάθειας από έναν ηγέτη που δεν μας έχει συνηθίσει σε παρόμοιες δηλώσεις, για ένα συναίσθημα που βρίσκει πιο συχνά γόνιμο έδαφος μεταξύ εθνικιστικών ομάδων.
Ο Δαλάι Λάμα, ο οποίος μιλά συχνά για την ανάγκη της ανθρωπότητας να αναγνωρίσει την σπουδαιότητα της έννοιας της «ενότητας», είναι και ο ίδιος πρόσφυγας.
Μετά την εξέγερση των Θιβετιανών κατά των κινεζικών περιορισμών στην αυτονομία τους το 1959, ο Δαλάι Λάμα οδήγησε δεκάδες χιλιάδες οπαδούς του στην Ινδία, όπου και έχουν εγκατασταθεί εκ τότε.
Υπολογίζεται ότι περίπου 120.000 Θιβετιανοί ζουν στην Ινδία, και όσοι γεννήθηκαν στη χώρα μπορούν και να ψηφίσουν.
«Από ηθικής απόψεως επίσης, νομίζω ότι στους πρόσφυγες θα πρέπει να επιτραπεί μόνο προσωρινά η παραμονή τους», δήλωσε ο Δαλάι Λάμα.
Το μεγαλύτερο μέρος των Αράβων προσφύγων που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν αναζητούν άσυλο στην Ευρώπη, αλλά και στην Τουρκία και σε άλλες δυο αραβικές χώρες, τον Λίβανο και την Ιορδανία.
Η Γερμανία από την άλλη είναι μια χώρα 80 εκατομμυρίων ανθρώπων και έχει δεχτεί μόλις 1 εκατομμύριο πρόσφυγες, την ίδια στιγμή που ο Λίβανος έχει πληθυσμό μόλις 4 εκατομμύρια και φιλοξενεί αντιστοίχως ένα εκατομμύριο Σύριους.
Πέρα από το σκεπτικισμό του, ο Δαλάι Λάμα εξέφρασε και την χαρακτηριστική συμπόνια του.
«Όταν βλέπουμε το πρόσωπο του κάθε πρόσφυγα, ιδίως των παιδιών και των γυναικών, μπορούμε να αισθανθούμε τον πόνο τους», είπε και πρόσθεσε, «Ο στόχος μας θα πρέπει να είναι ότι θα επιστρέψουν και θα βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση των χωρών τους».
(πηγή: Washington Post)