Εγκαινιάστηκε την περασμένη εβδομάδα και ξεκίνησε να λειτουργεί σήμερα, Τρίτη, το νέο κτίριο που φιλοξενεί τα γραφεία του Ιδρύματος «Dubai Future» στην πόλη του Ντουμπάι και το οποίο αποτελεί το πρώτο «3D printed» στον κόσμο.
Η κατασκευή αποτελείται από στοιχεία από σκυρόδεμα, τα οποία έχουν «εκτυπωθεί» τρισδιάστατα από έναν ειδικό, 36μετρο «3D printer» που βρίσκεται στην Σαγκάη της Κίνας. Τα κομμάτια στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου και συναρμολογήθηκαν.
Το αρχιτεκτονικό γραφείο «Gensler» βρίσκεται πίσω από την σχεδίαση του κτιρίου των 240 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο και χαρακτηρίζεται από τα έντονα φουτουριστικά στοιχεία, το εκτυφλωτικό λευκό χρώμα στο εξωτερικό του και τους πολύχρωμους εσωτερικούς του χώρους.
Η «Gensler» εκτιμά ότι η μέθοδος της εκτύπωσης, αντί της επιτόπου οικοδόμησης, εξοικονομεί έως και 80% του κόστους εργασίας και μέχρι 60% στα απόβλητα κατασκευών.
Οι αρχιτέκτονες έχουν πειραματιστεί ευρέως με την 3D εκτύπωση σε μεγαλύτερη και μεγαλύτερη κλίμακα, εδώ και αρκετό καιρό, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής περίπλοκων -από σκυρόδεμα- τούβλων. Στην Σιγκαπούρη μάλιστα ετοιμάζουν ήδη 3D-printed ουρανοξύστες.
Τα περισσότερα ωστόσο 3D σχέδια βρίσκονται ακόμη σε πειραματικό στάδιο και έτσι το κτίριο στο Ντουμπάι αποτελεί το πρώτο ανάλογο, πλήρως λειτουργικό, χώρο.
Η εφαρμογή αυτής της καινοτόμου μεθόδου στο κτίριο του «Dubai Future Foundation» είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι συνέβη στο Ντουμπάι.
Άλλωστε εκεί βρίσκονται πια μερικά από τα πιο σπουδαία αρχιτεκτονικά επιτεύγματα της εποχής μας, όπως είναι πχ το ψηλότερο κτίριο του κόσμου, το «Burj Khalifa».
(φωτογραφίες: Dubai Media Office)