Handeslblatt: Η Ελλάδα προκαλεί νέες εντάσεις μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου - iefimerida.gr

Handeslblatt: Η Ελλάδα προκαλεί νέες εντάσεις μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου

(EUROKINISSI)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η αδύναμη ελληνική οικονομία απειλεί τη σχέση του Βερολίνου με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς μπορεί να προκαλέσει αναζωπύρωση της κόντρας τους, γράφει η Handeslblatt.

Η γερμανική εφημερίδα κάνει αναφορά στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, που σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ συρρικνώθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016, παρουσιάζοντας πτώση κατά 0,5% έναντι του τέταρτου τριμήνου του 2015 και κατά 1,4% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2015.

Με αυτά τα δεδομένα, η γερμανική κυβέρνηση ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με νέα προβλήματα. «Οι αδύναμοι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ελλάδα αυξάνουν τις πιθανότητες κορύφωσης της σύγκρουσης μεταξύ του ΔΝΤ και της γερμανικής κυβέρνησης», σχολιάζει στην εφημερίδα ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) Μαρσέλ Φράτσερ. «Το ενδεχόμενο να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας χωρίς μια ρητή δέσμευση της γερμανικής κυβέρνησης για μια σαφή ελάφρυνση του χρέους, γίνεται όλο και πιο απίθανο», εκτιμά ο ίδιος.

Εξαιτίας αυτού, σημειώνει, η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να βρεθεί ενώπιον ενός εξαιρετικά δύσκολου διλήμματος: Είτε να αθετήσει την υπόσχεση που αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ, είτε να φέρει το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους προς ψήφιση στη γερμανική Βουλή.

«Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα βοήθειας είναι μια προϋπόθεση που έχει θέσει η Bundestag και ο κυβερνητικός συνασπισμός συνολικά (…). Το κοινοβούλιο αξιώνει (τη συμμετοχή του ΔΝΤ) από τον υπουργό Οικονομικών - όπως και τα κοινοβούλια άλλων χωρών της ευρωζώνης. Χωρίς το ΔΝΤ η Bundestag δεν θα συνέχιζε να συμπράττει», σχολιάζει η Handeslblatt και σημειώνει ότι ο Σόιμπλε επιμένει στην ενεργό συμμετοχή του Ταμείου όχι μόνον λόγω της εμπειρίας του στην αντιμετώπιση κρίσεων αλλά και για αμιγώς οικονομικούς λόγους.

Από την άλλη, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών (Ifo) του Μονάχου, Κλέμενς Φιστ εκτιμά διαφορετικά την κατάσταση. «Τα προγράμματα εξυγίανσης της Ελλάδας βασίζονται σε συστηματικά μη ρεαλιστικές προσδοκίες ανάπτυξης», δηλώνει στη γερμανική εφημερίδα και προσθέτει ότι το ΔΝΤ έχει συμπράξει σε αυτό.

«Η πολιτική αυτή συνοδεύεται και από μια υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων της Ελλάδας να αντεπεξέρχεται στις δανειακές της υποχρεώσεις. Εντούτοις στις μεμονωμένες επιδόσεις τριμήνων μπορεί να υπάρχουν διακυμάνσεις (…) και το να συμπεραίνει κανείς ότι όλη η χρονιά δεν θα πάει καλά, είναι πρόωρο», αναφέρει ακόμη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΝΤ Άνγκελα Μέρκελ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ