Στο Eurogroup της επόμενης Τρίτης 29ης Νοεμβρίου θα ξεκαθαριστεί οριστικά αν η επιστολή που έστειλε χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς προς τους Ευρωπαίους δανειστές μας και το ΔΝΤ ικανοποιεί τους όρους που έχουν τεθεί προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου.
Οπως δείχνουν τα πρώτα μηνύματα τόσο από το Βερολίνο και το Παρίσι, όσο και από την Ουάσιγκτον το πρόβλημα δεν ήταν αυτό καθ' εαυτό το κείμενο της επιστολής αλλά η ίδια η κίνηση. Και από τη στιγμή που αυτή έγινε οι διαδικασίες θα ξεμπλοκαριστούν.
Ανεξαρτήτως λοιπόν του αστερίσκου που ο κ. Σαμαράς θέτει με το κείμενό του, τα επόμενα ζητούμενα είναι τα εξής:
- Η απαρέγκλιτη τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα προς την Τρόικα για τήρηση των στόχων σε ότι αφορά στα έσοδα,
- Η περιστολή των δαπανών,
- Οι διαρθρωτικές αλλαγές,
- Οι αποκρατικοποιήσεις και
- Ο χρόνος των εκλογών.
Οι ενδείξεις για την τελευταία αυτή παράμετρο αναφέρουν ότι οι ευρωπαίοι εταίροι μας θα προτιμούσαν οι εκλογές στην Ελλάδα να μετατοπιστούν χρονικά όσο το δυνατόν περισσότερο και πάντως να μην γίνουν στις 19 Φεβρουαρίου.
Αυτό φυσικά θα μένει ανοικτό και σε απόλυτη συνάρτηση τόσο με το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων όσο και με τη νέα δανειακή σύμβαση που θα επακολουθήσει.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το εξαιρετικά πιθανό ενδεχόμενο να μην προκύψει αυτοδυναμία μετά τις εκλογές και τα όσα φυσιολογικά θα επακολουθήσουν έχουν οδηγήσει τους δανειστές μας να εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες επηρεασμού που έχουν προκειμένου να παρατείνουν τη ζωή της κυβέρνησης υπό τον Λουκά Παπαδήμο, που στηρίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού κοινοβουλίου.
Ενα ακόμη ζητούμενο είναι η προγραμματισμένη για τον Φεβρουάριο 7η δόση της παρούσας δανειακής σύμβασης ύψος περίπου 80 δισ. Ευρώ η οποία πιθανότατα, θα μετεξελιχθεί σε πρώτη δόση της νέας δανειακής σύμβασης.
Κι αυτό γιατί είναι σαφές ότι με τα χρήματα της νέας δανειακής σύμβασης θα πληρώνονται αποκλειστικά και μόνο τόκοι και χρεολύσια των παλαιών δανείων, όσων δηλαδή θα παραμείνουν μετά το κούρεμα, καθώς ο Προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα και άρα υπολογίζεται ότι δεν θα υπάρχει ανάγκη για νέα χρηματοδότηση.