Οταν οι Αμερικανοί προσεδαφίζονταν πάνω στην Σελήνη, οι εκτιμήσεις των ειδικών υποστήριζαν πως στον μοναδικό δορυφόρο του πλανήτη μας δεν υπάρχει ούτε σταγόνα νερού.
Τα δεδομένα όμως γρήγορα άλλαξαν, με τους επιστήμονες να ανακαλύπτουν νερό στο υπέδαφος του φεγγαριού. Τότε γεννήθηκε ένα ερώτημα, που έμεινε αναπάντητο για μερικές δεκαετίες. Πώς βρέθηκε νερό στη Σελήνη;
Κάποιοι υποστήριζαν πως αυτό έγινε μέσω του πλανήτη μας. Κάποιοι άλλοι πως το νερό εμφανίστηκε από αστεροειδείς και κομήτες που προσέκρουσαν πάνω στον δορυφόρο. Τελικά, όπως απέδειξε η έρευνα επιστημόνων από Βρετανία, Γαλλία και Η.Π.Α, δίκιο είχαν οι δεύτεροι.
Το περισσότερο νερό που υπάρχει στο εσωτερικό του φεγγαριού, μεταφέρθηκε από αστεροειδείς που «βομβάρδισαν» τη Σελήνη πριν από 4.3 έως 4.5 δισεκατομμύρια χρόνια, όταν ακόμα ήταν... νεογέννητη.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Τζέσικα Μπαρνς του βρετανικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», καταλήγοντας στο συμπέρασμά τους μέσα από ένα συνδυασμό χημικής ανάλυσης σεληνιακών γεωλογικών δειγμάτων και ανάπτυξης μοντέλων σε υπολογιστές.
Σύμφωνα λοιπόν με την νέα μελέτη το νερό διοχετεύθηκε από συγκρούσεις πάνω στον δορυφόρο της Γης, στη διάρκεια μιας περιόδου 10 έως 200 εκατομμυρίων ετών και ενώ ακόμη στο φεγγάρι υπήρχε ένας ωκεανός λιωμένου μάγματος.
Κυρίως οι αστεροειδείς (80%) και λιγότερο οι κομήτες (20%) είναι ο λόγος που η Σελήνη έχει νερό στο υπέδαφος της. Το νερό που περιείχαν αυτά τα σώματα, εισχώρησε στο λιωμένο μάγμα και μετά στο εσωτερικό του φεγγαριού.
Ωστόσο, η έρευνα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ένα πολύ μικρό ποσοστό του νερού να προέρχεται από τον πλανήτη μας. Η Σελήνη άλλωστε δημιουργήθηκε μετά από μια τεράστια πρόσκρουση σώματος πάνω στη Γη. Αρα, από την δημιουργία του κιόλας, ο δορυφόρος μας μπορεί να κουβαλούσε λίγη από την... δροσιά της Γης.