Μια ζωή αισιόδοξος για τη θετική έκβαση της προσπάθειας επαναπατρισμού των γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.
Ο Βρετανός ελληνιστής Εντι Ο' Χάρα, έφυγε το περασμένο Σάββατο από τη ζωή στα 78 του χρόνια.
Με κάθε ευκαιρία τόνιζε πως τα γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και ότι η επιστροφή τους θα ήταν μια πράξη πολιτισμού απέναντι σε έναν βανδαλισμό.
Ο επί 20ετία βουλευτής των Εργατικών εκτιμούσε ότι η κοινή γνώμη στη Βρετανία τάσσεται όλο και περισσότερο υπέρ της επιστροφής των γλυπτών, ενώ απέρριπτε τα επιχειρήματα του Βρετανικού Μουσείου για την παραμονή των εκθεμάτων στο Λονδίνο.
Σύμφωνα με τον Ο’Χάρα, η εξιστόρηση της εξέλιξης του ανθρώπινου πολιτισμού που επικαλείται το Βρετανικό Μουσείο, είναι ένα τεχνητό κατασκεύασμα που υστερεί στη σύγκριση με την ολοκληρωμένη αφηγηματική του Παρθενώνα, όπως την προσφέρει το Νέο Μουσείο Ακρόπολης.
Στις ομιλίες του, επισήμαινε ότι με τη στάση του το Βρετανικό Μουσείο, εμποδίζει την αποκατάσταση της ολότητας ενός πολιτιστικού μνημείου της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Ο πρώην βουλευτής του Εργατικού κόμματος, δημοφιλής και πρωτοπόρος καθηγητής αρχαίων ελληνικών και λατινικών, παθιασμένος με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την κληρονομιά του, έφυγε το βράδυ του Σαββάτου 28 Μαΐου από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα.
Το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έβγαλε την ακόλουθη ανακοίνωση για την απώλεια του Εντι Ο' Χάρα
«Πληροφορηθήκαμε με θλίψη την απώλεια του Βρετανού ελληνιστή και δραστήριου υπέρμαχου της υπόθεσης της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στον τόπο προέλευσής τους, Eddie O’ Hara.
Αναμφισβήτητα επηρέασε καθοριστικά την κοινή γνώμη, δημιουργώντας πλήθος φίλων και υποστηρικτών μέσα από τη δράση του για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα και την ενοποίησή τους με το μνημείο από το οποίο αποσπάστηκαν βίαια. Η θέση του ως προέδρου της σχετικής Βρετανικής επιτροπής, (British Committee for the Restitution of the Parthenon Marbles), επιβεβαιώνει το ζήλο και τη σπουδή με την οποία υποστήριζε την ελληνική υπόθεση και καθιστά το έργο και την προσφορά του μοναδικά.
Με οδύνη αποχαιρετούμε έναν άξιο και μάχιμο λόγιο που κατέθεσε μεγάλο μέρος της ενέργειάς και του χρόνου του στο βωμό του δίκαιου αιτήματος της πατρίδας μας. Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του και ευχόμαστε το δυσαναπλήρωτο κενό που αφήνει η απουσία του να καλυφθεί σύντομα από επάξιους και εξίσου δραστήριους συνεχιστές».