Παρουσιάστηκε από την Εταιρία Φίλων Εθνικού Κήπου ένα λεύκωμα-κόσμημα για τον μοναδικό πνεύμονα ζωής στο κέντρο της πόλης, ενώ ανακοινώθηκε και μία ενδιαφέρουσα συνεργασία.
«ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ - Ένας Τόπος με μακρά Κηποτεχνική Ιστορία» του Νικόλαου Ταμβάκη, μία πολυτελής έκδοση από τον 60 χρόνια γεωπόνο, διευθυντή και εργάτη του Εθνικού κήπου, σχετικά με την κηποτεχνική ιστορία του.
Ο Νικόλαος Ταμβάκης αποτελεί δεξαμενή πληροφοριών. Μελετά χρόνια τον κήπο, τα λουλούδια και τα δέντρα του. Γνωρίζει σπιθαμή προς σπιθαμή τις ανάγκες και κάθε πτυχή της ιστορίας του.
Οι γνώσεις του ξεπερνούν το αναμενόμενο
Όταν το 2005 ο Γιάννης Κωστόπουλος, ιδρυτής της Εταιρίας Φίλων του Κήπου, ανέλαβε της προεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου, αναγνώρισε την αστείρευτη πηγή πληροφοριών που είχε ο συνομιλητής του. «Γιατί δεν βγάζεις ένα βιβλίο;» τον ρώτησε. «Με τι χρήματα;» απόρησε. «Εμείς» του απάντησε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και προχώρησαν σε μία σπουδαία έκδοση, ένα επιστημονικό λεύκωμα, που περικλείει γνώσεις και εμπειρίες ζωής. «Όλη μου τη ζωή έψαχνα και κατέγραφα. Μην αφήσεις να τα πάρει ο άνεμος, μου είπε ο Γιάννης Κωστόπουλος» ανέφερε συγκινημένος ο συγγραφέας κατά την παρουσίαση της έκδοσης.
Όπως ανακοινώθηκε κατά την παρουσίαση του λευκώματος, η εταιρία φίλων του Εθνικού Κήπου, δεν σταματά να εργάζεται για τον πνεύμονα πρασίνου της πρωτεύουσας. Έχουν ήδη έτοιμη μελέτη Βαυαρών κηποτεχνών και την προσφέρουν στο δήμο Αθηναίων.
Εθνικός Κήπος ιστορικό μνημείο
Ο Εθνικός Κήπος θεμελιώθηκε από την Αμαλία, σύζυγο του Βασιλιά Οθωνα, το 1858, συγχρόνως με την ανακήρυξη της Αθήνας ως πρωτεύουσας του Νέου Ελληνικού Κράτους, και από τότε, γενιές Αθηναίων τον απολαμβάνουν.
Την πρωτοβουλία για την ανάπλαση του κήπου από ομάδα Βαυαρών κηποτεχνών έκανε γνωστή κατά την παρουσίαση του λευκώματος ο νυν πρόεδρος της Εταιρίας Φίλων του Κήπου Μιχάλης Μαϊλης. «Σε στενή συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και τους επιστημονικούς συνεργάτες του, είμαστε σήμερα έτοιμοι να ξεκινήσουμε και να χρηματοδοτήσουμε μία μελέτη αποκατάστασης και συντήρησης του Κήπου, μελέτη η οποία θα γίνει με τη συνεργασία και καθοδήγηση των ειδικών Αρχιτεκτόνων Τοπίου της Διοίκησης των Βαυαρικών Κήπων» ανέφερε, τονίζοντας ότι για αυτό τον σκοπό ήδη έχουν εξασφαλίσει ομάδα Ελλήνων και Γερμανών χορηγών. «Η μελέτη αυτή θα πρέπει να προσδιορίσει με τον πλέον εμπεριστατωμένο τρόπο, χρησιμοποιώντας όλη τη διεθνή εμπειρία, τις επεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, άμεσα και μακροπρόθεσμα για την αποκατάσταση και επιστημονική συντήρηση του Κήπου, μελέτη που θα αποτελεί και την πυξίδα για τη μελλοντική διαχείριση και λειτουργία του».
Για τη Βαυαρική Διοίκηση Κρατικών Ανακτόρων Κήπων και Λιμνών, ο Εθνικός Κήπος είναι μία αποκάλυψη. Έχει κατανοηθεί ότι αυτός ο Κήπος, όχι μόνο αποτελεί μία κοινή πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και με τις επισκέψεις τους στον Κήπο και έχοντας ερευνήσει στη Γερμανία τη βιβλιογραφία, τον θεωρούν αρχιτεκτονικά και κηποτεχνικά Μοναδικό. «Τον θεωρούν ένα μοναδικό δείγμα Μεσογειακού Κήπου!» κατέληξε ο κ. Μαϊλης.
Ένας κήπος-ιστορικό Ευρωπαϊκό μνημείο
Επιπλέον το 2017, του χρόνου τέτοια εποχή, θα πραγματοποιείται στην Αθήνα, παράλληλα με την πόλη του Kassel, η μεγαλύτερη παγκόσμια εικαστική εκδήλωση, DOCUMENTA. Η εκδήλωση που πραγματοποιείται κάθε 5 χρόνια είναι για την Αθήνα, μεγάλη τιμή αλλά και πρόκληση, μέσα σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία.
Η διοίκηση της DOCUMENTA έχει δείξει έντονο ενδιαφέρον για τον Εθνικό Κήπο. Αντιλαμβάνεται τη σημασία του σαν ιστορικό ευρωπαϊκό μνημείο και σκοπεύει σύντομα να προτείνει στον Δήμο Αθηναίων, μέσω του Δημάρχου του Kassel, την αδελφοποίηση του με τον αντίστοιχο Ιστορικό Κήπο Wilhelmshöhe της πόλης Kassel – έδρας της DOCUMENTA. «Στο πλαίσιο αυτό, τον άλλο μήνα, η διοίκηση της DOCUMENTA με τη συμμετοχή του Ιδρύματος Schwarz, θα βρίσκεται στην Αθήνα, μαζί με ομάδα Γερμανών χορηγών, όπου μεταξύ άλλων θα συναντήσουν τον Δήμαρχο Αθηναίων και θα επισκεφθούν και τον Εθνικό Κήπο» ανέφερε ο Μιχάλης Μαϊλης.
Διαρκής φροντίδα
Η εταιρία Φίλων του Εθνικού Κήπου συγκεντρώνει Αθηναίους που συμβάλουν στην συντήρηση, προστασία και προβολή του πνεύμονα της πόλης. Ενός ιστορικού μνημείου που χρειάζεται διαρκή φροντίδα. Προσέφερε σημαντικά ποσά για την αποκατάσταση της χλωρίδας, φύτεψε δέντρα με βάση τον αρχικό σχεδιασμό του κήπου.
Η σημασία του Εθνικού Κήπου, ως πολιτιστικού αγαθού, έχει αναγνωρισθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, έχει όμως αναγνωριστεί και σαν ευρωπαϊκό μνημείο, από παγκόσμιους επιστημονικούς και πολιτιστικούς οργανισμούς, όπως το ICOMOS IFLA, που με την περσινή απόφαση του, υπ’ αρ. 18GA 2014/30 από 68 χώρες, αναγνωρίζει τη σημασία του Εθνικού Κήπου της Αθήνας, αλλά εκφράζει και τον προβληματισμό και την ανησυχία για το μέλλον του Κήπου.
Μία μελέτη από τον επί δεκάδες χρόνια διευθυντή του
Ο Νικόλαος Ταμβάκης με προσωπική επίβλεψη, φρόντισε ένα, ένα τα φυτά. Εντόπισε τα υπεραιωνόβια, ενώ συνέλεξε και τα πεταμένα εργαλεία που κάποια από αυτά πλέον αποτελούν μουσειακά κομμάτια.
Το λεύκωμα «ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ - Ένας Τόπος με μακρά Κηποτεχνική Ιστορία» παρουσιάστηκε στην Παλιά Βουλή από τον πρόεδρο της Εταιρίας Φίλων του Κήπου Μιχάλη Μαϊλη, την δημοσιογράφο και συγγραφέα Μαρία Καραβία, Ιδρυτικό στέλεχος των Φίλων, την Ana Luengo, τέως πρόεδρο και νυν μέλος του Ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Οργανισμού Αρχιτεκτόνων Τοπίου και τον Γεωπόνο ΔΡ. Σταμάτη Σεκλιζιώτη.
Η βραδιά έκλεισε με απονομή τιμητικής πλακέτας στον Νικόλαο Ταμβάκη απο το γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του Υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, του Δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, πλήθος κόσμου, Φίλων, επισκεπτών και θαμώνων του Εθνικού Κήπου.