Σε σπαζοκεφαλιά για την κυβέρνηση εξελίσσεται το θέμα της πώλησης των «κόκκινων» δανείων με εγγύηση Δημοσίου σε funds, που αποτελεί ένα από τα «αγκάθια» για την εκταμίευση της δόσης.
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένουν ότι δεν πρέπει να εξαιρούνται από την πώληση σε funds, γεγονός που, αν συμβεί, θα επιφέρει δημοσιονομικό αντίκτυπο, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί.
Προς φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης έχουν δοθεί εγγυήσεις του Δημοσίου ύψους 6,2 δισ. ευρώ. Σε δημόσιες επιχειρήσεις έχουν δοθεί εγγυήσεις 3 δισ. ευρώ, οι τυποποιημένες εγγυήσεις ανέρχονται σε 3,2 δισ. ευρώ, ενώ οι εγγυήσεις προς ιδιωτικές επιχειρήσεις ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η κατάπτωση των εγγυήσεων επιβαρύνει το χρέος άρα και τις δανειακές ανάγκες κατά 1,5 δισεκατ. ευρώ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις περίπου 8.000 επιχειρήσεις έχουν λάβει δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ήδη εναλλακτικές προτάσεις προς τους θεσμούς μεταξύ των οποίων και η άρση της εγγύησης του Δημοσίου σε περίπτωση της πώλησης από τις τράπεζες. Το πρόβλημα που έχει πάντως να αντιμετωπίσει το κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι οι επισφάλειες αυτής της κατηγορίας δανείων υπερβαίνουν κατά πολύ τον μέσο όρο των καθυστερήσεων .
Ωστόσο δεδομένης της αδυναμίας του δημοσίου να καλύψει τις εγγυήσεις για τα δάνεια αυτά οι τράπεζες ανακύκλωναν τα τελευταία χρόνια τις ρυθμίσεις, επιμηκύνοντας τον χρόνο αποπληρωμής, σε μια προσπάθεια να τα παρουσιάσουν «τεχνικά» ως εξυπηρετούμενα.