Θυσία οι εθνικοί προϋπολογισμοί για το ευρωομόλογο - iefimerida.gr

Θυσία οι εθνικοί προϋπολογισμοί για το ευρωομόλογο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αυστηρότερη επιτήρηση στους εθνικούς προϋπολογισμούς και δημιουργία ευρωομολόγου, το οποίο «θα δείξει τη δέσμευση της ευρωζώνης στην πειθαρχία και σύγκλιση», αλλά «δεν θα λύσει άμεσα τα προβλήματα» συστήνει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Η Κομισιόν ξεκαθαρίζει ότι οποιαδήποτε κίνηση προς την εισαγωγή ομολόγων σταθερότητας θα είναι εφικτή και επιθυμητή, αν υπάρξει ταυτόχρονη ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας», αναφέρει η ανακοίνωσή της.

Σε πακέτο προτάσεων που παρουσιάστηκε, η επιτήρηση των εθνικών προϋπολογισμών θα γίνεται προκειμένου να αποφεύγεται η παραβίαση των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας και για να μειωθούν οι δανειακές ανάγκες των χωρών - μελών της ευρωζώνης

«Μόλις τεθεί σε εφαρμογή η αυστηρότερη επιτήρηση και ο έλεγχος των εθνικών δημοσιονομικών πολιτικών, οι 17 χώρες της ευρωζώνης θα μπορούσαν να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές, μέσω ομολόγων σταθερότητας» δήλωσε ο κ. Μπαρόζο, και παρουσίασε τις τρεις επιλογές που υπάρχουν ως τώρα για την από κοινού έκδοση ομολόγων δίχως να εκφράζεται προτίμηση σε κάποια από αυτές.

Σύμφωνα με τις προτάσεις, η Κομισιόν θα μπορεί να επιθεωρεί τους προϋπολογισμούς των κρατών - μελών της ευρωζώνης περί τα μέσα Οκτωβρίου και να ζητά αλλαγές, αν δεν είναι σύμφωνοι με τους κανόνες της ΕΕ. Τα προσχέδια των προϋπολογισμών θα πρέπει να βασίζονται σε ανεξάρτητες προβλέψεις.

«Για να επιστρέψουν στην ανάπτυξη, τα κράτη - μέλη θα πρέπει να ενισχύσουν τις επιδόσεις τους σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των δεσμεύσεων για διαρθρωτικές αλλαγές, καθώς και να αγκαλιάσουν τη βαθύτερη ενσωμάτωση στην ευρωζώνη» δήλωσε ο κ. Μπαρόζο.

«Οι στόχοι πίσω από αυτό το πακέτο -οικονομική ανάπτυξη, χρηματοπιστωτική σταθερότητα, δημοσιονομική πειθαρχία- σχετίζονται ο ένας με τον άλλο. Τους χρειαζόμαστε όλους, αν θέλουμε να προχωρήσουμε πέρα από την τρέχουσα έκτακτη κατάσταση σε μία Ευρώπη, στην οποία η αλληλεγγύη θα εξισορροπείται από ενισχυμένη υπευθυνότητα» πρόσθεσε ο κ. Μπαρόζο.

Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία νομικής βάσης για την αυστηρή επιτήρηση πολιτικών των χωρών που είτε έχουν λάβει οικονομική βοήθεια από την ευρωζώνη είτε βρίσκονται αντιμέτωπες με σοβαρή οικονομική αστάθεια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ