Ολοι έχουμε εκείνο τον φίλο... Εκείνον που τρώει και δεν παχαίνει, που δεν πάει γυμναστήριο αλλά παραμένει αδύνατος.
Ναι, και εμείς τον «μισούμε», όπως και εσείς και αναρωτιόμαστε τι στο καλό κάνει και μένει σταθερός στα ίδια κιλά.
Θα θέλαμε να έχουμε τον μεταβολισμό του και γι' αυτό κάνουμε όσα διαβάζουμε και ακούμε από τους γύρω μας, έχοντας το αντίθετο αποτέλεσμα.
Για να μην την «πατήσουμε», λοιπόν, παρακάτω βρίσκονται μύθοι γύρω από τον μεταβολισμό.
Διασπά την τροφή
Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε πως είναι μια διαδικασία που διασπά την πρόληψη τροφής, κάτι που είναι αλήθεια, αλλά δεν είναι η πλήρης εικόνα. Ο μεταβολισμός ισορροπεί μεταξύ του «σπασίματος» των ουσιών και της αποθήκευσης ενέργειας.
Giphy
Οι πιο αδύνατοι έχουν γρήγορο μεταβολισμό
Με ανθρώπους που τρώνε ό,τι θέλουν, χωρίς να παχαίνουν, υπάρχει η πεποίθηση πως σε κάποιους ο μεταβολισμός είναι πιο γρήγορος σε σύγκριση με άλλους. Αυτό που μετράει είναι μυική μάζα. Οι μύες καίνε περισσότερες θερμίδες από το λίπος!
Δεν αλλάζει
Η αύξηση της μυικής μάζας, το περισσότερο νερό, ο καλός ύπνος είναι παράγοντες που βοηθούν τον μεταβολισμό να αλλάξει, μέχρι ένα σημείο.
Pixabay
Τα μικρά γεύματα μέσα στην ημέρα αυξάνουν τον μεταβολισμό
Οχι, δεν ισχύει. Μπορεί οι μικρές συχνές ποσότητες φαγητού να κρατούν το στομάχι μας χορτασμένο, ωστόσο, δεν αυξάνουν τον μεταβολισμό μας.
Σημασία έχει η ποιότητα των τροφών, που καταναλώνουμε και όχι η ποσότητα αυτών.
Ο χαμηλός μεταβολισμός μετατρέπει σε λίπος το βραδινό
Και εδώ ρόλο παίζει η ποιότητα. Η κατανάλωση ενός μπέργκερ πριν πέσουμε για ύπνο, προφανώς και δεν είναι το ίδιο με ένα γιαουρτάκι. Ολα είναι θέμα λογικής. Δεν χρειάζεται να λιμοκτονούμε μέχρι το πρωί, αρκεί να φάμε συνετά.
Giphy