Με δημοσιεύμενη στο ΦΕΚ την απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ με το σχέδιο για την πρόσληψη συμβούλων από το ΤΑΙΠΕΔ μέχρι το 3ο τρίμηνο του 2016 με στόχο την πώληση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ, οι αρμόδιοι υπουργοί Σκουρλέτης και Σταθάκης επιμένουν ότι η ιδιωτικοποίηση δεν θα προχωρήσει.
Η θέση αυτή ανησυχεί ιδιαίτερα τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ η οποία διερωτάται αν πρόκειται για «σχέδιο ιδιωτικοποίησης από την πίσω πόρτα». Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει την παραχώρηση ή την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων εταιριών ύδρευσης, της ΔΕΗ και των αστικών συγκοινωνιών ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη κατά τη συνάντηση που είχε χθες με το προεδρείο της ΔΕΗ.
Ειδικότερα τους είπε ότι με τις διατάξεις του νέου νόμου ακυρώνεται το σχέδιο για τη «Μικρή ΔΕΗ», προστατεύονται ρητά τα δικαιώματα των εργαζομένων στο νέο σχήμα του ΑΔΜΗΕ και ότι διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας του, όπως εξάλλου, ισχύει και για τις άλλες ενεργειακές εταιρίες, αλλά και για την ίδια τη ΔΕΗ.
Ο υπουργός Ενέργειας, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, ενημέρωσε τα συνδικαλιστικά στελέχη ότι η ΔΕΗ θα αποζημιωθεί πλήρως για τον ΑΔΜΗΕ, με τρόπο που επίσης περιγράφεται στις σχετικές διατάξεις. Σε ότι αφορά το μέλλον της ΔΕΗ στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται η ανάγκη διαμόρφωσης επιθετικής πολιτικής, προκειμένου να μπορέσει, μέσα στο νέο ρυθμιστικό και οικονομικό περιβάλλον που αναδύεται, να διατηρήσει – ως μια δημόσια Επιχείρηση – τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην ενεργειακή αγορά.
Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ
Από την πλευρά του το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ επανέλαβε πως το σημερινό καθεστώς του ΑΔΜΗΕ (Ι.Τ.Ο.) είναι απόλυτα συμβατό με το Κοινοτικό Δίκαιο και πως ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ που επιχειρείται από την κυβέρνηση και θα εκτελέσει η διοίκηση της ΔΕΗ, θα είναι καταστροφικός για τον Όμιλο ΔΕΗ.
Για το ζήτημα των δημοπρασιών προθεσμιακών προϊόντων ενέργειας (ΝΟΜΕ) έγινε γνωστή η πλήρης διαφωνία της ΓΕΝΟΠ με το προτεινόμενο σύστημα καθώς οι τιμές εκκίνησης, όπως προβλέπονται στο νόμο, θα δυσχεράνουν ακόμη περαιτέρω τη θέση της ΔΕΗ με αποτέλεσμα η επιχείρηση να δουλεύει μόνιμα «επί ζημία», αφού η προτεινόμενη τιμή εκκίνησης υπολογίζεται 50% κάτω του κόστους παραγωγής.
Από την άλλη το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ τόνισε πως τα οφέλη που πραγματικά προκύπτον για τη ΔΕΗ από τη μείωση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, «εξανεμίζονται εν ριπή οφθαλμού» από το κόστος , με το οποίο θα επιβαρύνεται η ΔΕΗ με βάση τον Προσωρινό Μηχανισμό Αποζημίωσης Ευελιξίας (πρώην Α.Δ.Ι. ) που όπως αποδεικνύεται αποτελεί μια ακόμα περίπτωση κραυγαλέας επιδότησης των ιδιωτικών μονάδων παραγωγής, την ίδια ώρα που μένουν εκτός μηχανισμού οι υδροηλεκτρικές μονάδες .
Ζητήθηκε μάλιστα από τον υπουργό αντίστοιχη ρύθμιση για το τέλος λιγνίτη, με το οποίο επιβαρύνεται η παραγωγή σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη, και είναι σήμερα 2 ευρώ MWh .
Σχετικά με το ζήτημα της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, η ΓΕΝΟΠ μιλάει για πολλαπλές …αναγνώσεις στην κυβέρνηση και προσθέτει: «Εάν δεν έχουν πρόθεση να ιδιωτικοποιήσουν περαιτέρω τη ΔΕΗ ποιος είναι ο λόγος που υπεγράφη το ΦΕΚ; Δεν είναι δυνατόν να δηλώνει ο υπουργός κ. Σταθάκης ότι δεν θα ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ όταν στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) υπέγραφε το σχετικό ΦΕΚ. Τελικά ποιόν κοροϊδεύουν; Τους δανειστές ή μήπως είναι μέρος ενός σχεδίου για ιδιωτικοποίηση από την πίσω πόρτα; Αν είναι το πρώτο ευχόμαστε να πετύχει το στόχο, εάν είναι το δεύτερο , τότε θα αποτελεί προσωπική ήττα του υπουργού ΠΕΝ αλλά και του πρωθυπουργού.»