Πριν απο χρόνια, τα έργα διάνοιξης της Εγνατίας οδού, αποκάλυψαν το Ιερό της Μητέρας των Θεών σε ερημική πλαγιά του Βερμίου.
Τα έργα αναστήλωσης ολοκληρώθηκαν και πλέον, τους πρώτους επισκέπτες του είναι έτοιμο να υποδεχθεί το Σάββατο, το Ιερό της Μητέρας των Θεών.
Η αναστήλωση του χώρου ολοκληρώθηκε και όσοι επιθυμούν μπορούν να συμμετάσχουν στο πλαίσιο των ξεναγήσεων που οργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές».
Ο αρχαίος ναός της Μητέρας των Θεών, ιδρύθηκε τη ρωμαϊκή εποχή. Η περιοχή που έχει ανασκαφεί είναι περίπου 12.000 τ.μ. και το ιερό έχει αποκαλυφθεί στο σύνολό του.
Οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως μαρμάρινα σπαράγματα αρχιτεκτονικών μελών και γλυπτών, καθώς και μεγάλο αριθμό αναθηματικών επιγραφών, ενώ ένα μαρμάρινο τμήμα χεριού με τύμπανο εκτιμάται ότι ανήκε σε λατρευτικό άγαλμα της θεάς.
Οι ξεναγήσεις του Σαββατοκύριακου
Με θέα τον ποταμό Αλιάκμονα και τα Πιέρια Όρη, στο καταπράσινο μακεδονικό τοπίο όπου πάτησε το πόδι του ο Περδίκας, ο πρώτος Τημενίδης βασιλιάς, οι επισκέπτες θα γνωρίσουν μία από τις πιο σημαντικές θεότητες των Μακεδόνων.
Η ξενάγηση (ώρα 11:00) θα πραγματοποιηθεί από τον αρχαιολόγο και υπεύθυνο του έργου της αναστήλωσης, Γιάννη Γραικό.
Την Κυριακή 29 Μαΐου (10:30) με αφετηρία τον Τάφο της Κρίσεως στα Λευκάδια, θα ξεκινήσει μια περιήγηση που συνδέει την πολιτιστική κληρονομιά, την ιστορία και τη μυθολογία με ιδιαίτερες πτυχές του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.
Η ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο περνά από τον Τάφο των Ανθεμίων, καθώς και από το θέατρο και το Νυμφαίο στη Μίεζα, τον τόπο όπου βρισκόταν η Σχολή του Αριστοτέλη. Παράλληλα ο Γιώργος Μάλλιος, διδάκτωρ αρχαιολογίας και φιλόλογος του 1ου Λάππειου Γυμνάσιου Νάουσας και ο Νίκος Κύρρου, γεωλόγος, διευθυντής του 3ου Γυμνασίου Νάουσας και ειδικός γνώστης θεμάτων βοτανολογίας, θα μιλήσουν για τα φυτά και τα βότανα με αναφορές στον μύθο και την ιστορία.