Η κυβέρνηση αντιμέτωπη με τις... παρενέργειες της συμφωνίας - iefimerida.gr

Η κυβέρνηση αντιμέτωπη με τις... παρενέργειες της συμφωνίας

Φωτογραφία: Eurokinissi

Αλλαγή σελίδας επιχειρεί τώρα η κυβέρνηση και με την αξιολόγηση «μισοκλειδωμένη», η ηγεσία του Μαξίμου βρίσκεται μπροστά σε ένα διπλό στοίχημα.

Από τη μία καλείται να φέρει βόλτα τα μέτρα της συμφωνίας και απ’ την άλλη να πείσει ότι μπορεί να παίξει ρόλο διαμορφωτή συνθηκών για την ανάταξη της οικονομίας και άρση της αβεβαιότητας και της ύφεσης. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός, δίνει τον τόνο για τις επόμενες κινήσεις υπογραμμίζοντας ότι έχει σημασία «το πλεόνασμα ανάπτυξης να κατανεμηθεί με δικαιοσύνη».

Με φόντο τα παραπάνω, οι συσκέψεις στο Μαξίμου συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και με την επιστροφή του υπουργού Οικονομικών από τις Βρυξέλλες αναμένεται «όλα να μπουν στο μικροσκόπιο».

«Δεν μας επιβαρύνει πολιτικά, αλλά…»

Μια σχετική αμηχανία πάντως –παρά τη γενική ικανοποίηση - στους κόλπους της κυβέρνησης εξακολουθεί να υπάρχει. Κυβερνητικός αξιωματούχος που έχει άμεση γνώση της διαπραγμάτευσης, δηλώνει στο iefimerida.gr πως «εκ πρώτης πρόκειται για μια καλή συμφωνία».

Σχολιάζοντας στη συνέχεια τι μέλλει γενέσθαι με τις εκκρεμότητες (‘κόκκινα’ δάνεια, ιδιωτικοποίηση Ελληνικού, διόδια Εγνατίας Οδού) σημείωνε πως «όλα αυτά δεν επιβαρύνουν πολιτικά την κυβέρνηση και τα 3,2 δις μέσα στο καλοκαίρι σε συνδυασμό με τον τουρισμό μπορούν να αλλάξουν το κλίμα». Ωστόσο, δεν έκρυβε ότι όλα στο τέλος θα εξαρτηθούν από τον τρόπο που θα κινηθεί η κυβέρνηση και από τις επιλογές που θα κάνει.

Πώς θα λυθούν οι εκκρεμότητες

Με στόχο πάντως την εκταμίευση της δόσης και με δεδομένο ότι θα πρέπει προηγουμένως να εκπληρωθεί μία δέσμη προαπαιτούμενων, πηγή με πολύ καλή γνώση του κυβερνητικού σχεδιασμού αναφέρει πως " θα κλείσουν με διάφορους τρόπους, είτε με υπουργικές αποφάσεις, είτε με κάποιες άλλες διαδικαστικές ενέργειες νομικής φύσεως που δεν έχουν ακόμα προσδιοριστεί".

Το βλέμμα στην επανεκκίνηση

Από το κυβερνητικό επιτελείο πάντως, «παίζουν δυνατά το χαρτί» της οικονομικής ανάκαμψης με κοινωνικό πρόσημο για την ‘επόμενη μέρα’, προτάσσοντας τη στροφή στην καθημερινότητα και στις αλλαγές που αφορούν στο πολιτικό σύστημα.

Και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη άλλωστε, υπογράμμισε με δήλωσή της χθες ότι «η χώρα μπαίνει σε φάση οικονομικής σταθερότητας», για να προσθέσει ότι «η κυβέρνηση ήδη έχει κάνει τα επόμενα βήματα για την αναπτυξιακή προοπτική και αξιοποιεί όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μέγαρο Μαξίμου συμφωνία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ