Το κράτος πρέπει να γίνει έμπρακτος σύμμαχος της παραγωγής, αίροντας τα αντικίνητρα και τις αγκυλώσεις που είναι διάσπαρτα στη νομοθεσία και στο κανονιστικό πλαίσιο, τόνισε ο Μιχάλης Στασινόπουλος, μέλος του Δ. Σ της Viohalco, μητρικής της ΕΛ. Β. ΑΛ., στο βιομηχανικό συνέδριο του ΣΕΒ.
Ο κ. Στασινόπουλος υπογράμμισε ακόμη ότι «πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι το παλιό αναπτυξιακό πρότυπο που βασιζόταν στον υπερδανεισμό, την κατανάλωση και την ανακύκλωση του χρήματος μας οδήγησε σε αδιέξοδο και ανήκει στο παρελθόν» και πρότεινε «στροφή προς την παραγωγική οικονομία και τα διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα που έχουν πραγματική αξία στις αγορές και μπορούν να φέρουν υγιή και διατηρήσιμη ανάπτυξη και να συμβάλλουν στη μείωση της ανεργίας».
Αναφερόμενος στη φορολογία, επισήμανε ότι μπορεί να είναι και απαραίτητη στις σημερινές συνθήκες, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι είναι αναγκαίο να στρέφεται στα εισοδήματα και όχι στο κόστος παραγωγής, καθώς αυτό λειτουργεί ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη, επικαλούμενος παραδείγματα άλλοτε κραταιών παραγωγικών κλάδων, όπως η κλωστοϋφαντουργία ή η χαρτοποιεία που συρρικνώνονται ή και απειλούνται με εξαφάνιση ενώ έχουν να προσφέρουν πολλά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Μιλώντας για το μέγεθος των επιχειρήσεων, ο κ. Στασινόπουλος είπε ότι χρειάζονται και οι μικρές και οι μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς έχουν διαφορετικά πλεονεκτήματα και χαρακτηριστικά και μπορούν να λειτουργούν με συνέργειες στο πλαίσιο ενός οικονομικού παραγωγικού οικοσυστήματος.
Επικαλέστηκε ακόμη τη στροφή που επιχειρείται στην Ευρώπη, για την ενίσχυση της βιομηχανίας και της μεταποίησης, προκειμένου να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης, εξήρε το υψηλού επιπέδου επίπεδο των νέων επιστημόνων της χώρας και υπογράμμισε τη σημασία της καινοτομίας, της έρευνας και της ανάπτυξης για την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.
«Ο ενάρετος κύκλος μπορεί να ξεκινήσει πολύ πιο γρήγορα απ ότι φανταζόμαστε, αρκεί να αποκατασταθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΒΑΛ, επισημαίνοντας ότι το δημοσιονομικό κόστος για να τονωθεί η παραγωγική ανασυγκρότηση είναι πολύ μικρό και θα επιστραφεί στο υπερπολλαπλάσιο στην κοινωνία, καθώς θα αυξηθεί το ΑΕΠ της χώρας, θα υπάρξουν πόροι για τα δημόσια ταμεία και θα δημιουργηθούν δουλειές.
Τέλος, αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων φορέων, ο κ. Στασινόπουλος είπε ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να προτάξουμε το άνοιγμα των αγορών και την άρση των ρυθμιστικών εμποδίων, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις σωστά για την αγορά.