Αγαπάς τα γλυκά και γενικά ότι περιλαμβάνει ζάχαρη, αλλά αυτή την περίοδο προσπαθείς να την κόψεις μαχαίρι;
Από τη ζάχαρη καρύδας, μέχρι το σιρόπι σφενδάμου, η διατροφολόγος δρ Glenville,προτείνει 13 εναλλακτικές λύσεις, που μπορεί να μην ήξερες καν.
- Φρουκτόζη
Βρίσκεται στα φρούτα, αλλά μπορείς να την αγοράσεις και σε μορφή λευκής σκόνης από τα φαρμακεία. Η φρουκτόζη δεν προκαλεί την απελευθέρωσης της ινσουλίνης στον οργανισμό, όπως κάνει το σάκχαρο και η γλυκόζη και γι΄αυτό θεωρήθηκε ως το υγιές αντικατάστατο της ζάχαρης. Ωστόσο έχει και αρνητικές επιτπώσεις στην υγεία μας. Και αυτό γιατί η φρουκτόζη πηγαίνει κατευθείαν στο συκώτι μας και μεταβολίζεται με τον ίδιο τρόπο όπως το αλκοόλ. Αυτό σημαίνει πως η συχνή κατανάλωσή της, οδηγεί στην αύξηση του βάρους, την μείωση της όρεξης και τη δημιουργία λίπους γύρω από την μέση.
- Φυτό «Αγαύη»
Τι είναι αυτό; Προέρχεται από το φυτό αγαύης στο Μεξικό, όπου παραδοσιακά βράζουν για ώρες τα φύλλα για να γίνει το γλυκό σιρόπι.
Ωστόσο αυτό που καταλήγει να πωλείται στα σούπερ μάρκετ δεν είναι κάτι περισσότερο από μια... εκλεπτυσμένη φρουκτόζη (90%).
- Μέλι
Το μέλι είναι ένα απλό σάκχαρο, και αποτελείται από γλυκόζη και φρουκτόζη. Απορροφάται γρήγορα από το κυκλοφορικό και πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ αν έχετε διαβήτη ή κάνετε δίαιτα.
- Μελάσα
Η Μελάσα είναι το υποπροϊόν της διαδικασίας που χρησιμοποιείται για την εξαγωγή ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο ή από τεύτλα.
Ο χυμός ζαχαροκάλαμου βράζεται, η ζάχαρη κρυσταλλώνεται και το σιρόπι που έχει απομείνει είναι η μελάσα.
Η Μελάσα είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Β6 και καλίου και μια πολύ καλή πηγή μαγνησίου και μαγγανίου.
Η Δρ Glenville επισημαίνει πως μπορεί τα περισσότερα ζαχαροκάλαμα να ποτίζονται με φυτοφάρμακα και άλλες χημικές ουσίες, ενώ η γεύση του είναι πολύ έντονη.
- Ξυλιτόλη
Η Ξυλιτόλη πωλείται ως μία λευκή σκόνη και θεωρείται φυτική ουσία, καθώς εμφανίζεται σε μερικά φυτά χωρίς χημικές παρεμβάσεις.
Είναι χαμηλή σε θερμίδες και είναι κατάλληλη για διαβητικούς. Οφελεί επίσης τα δόντια, καθώς μειώνει την τερηδόνα.
Οι κύριες παρενέργειες της, όμως, είναι η διάρροια και το φούσκωμα λόγω της περίεργης ζύμωσης στο πεπτικό σύστημα.
- Σορβιτόλη
Όπως η ξυλιτόλη, έτσι και η σορβιτόλη χρησιμοποιείται συχνά σε τρόφιμα σχεδιασμένα για διαβητικούς και παράγεται συνήθως από σιρόπι καλαμποκιού.
Σορβιτόλη βρίσκεται επίσης σε φρούτα όπως τα δαμάσκηνα και έχει τις ίδιες παρανέργειες με την ξυλιτόλη.
- Σιρόπη αφενδάμου
Το σιρόπι σφενδάμου γίνεται από το σφρίγος των δέντρων σφενδάμνου κάνοντας μια τρύπα στο δέντρο και συλλέγοντας την ουσία (δηλαδή το σιρόπι).
Έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και είναι κατάλληλο για όσους πάρχουν από IBS (Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου), καθώς δεν προκαλεί προβλήματα στην πέψη.
Το σιρόπι σφενδάμου περιέχει σημαντικές ποσότητες ψευδαργύρου και μαγγανίου και 15 φορές περισσότερο ασβέστιο από το μέλι.
Ωστόσο οι ειδικοί συμβουλεύουν να προτιμάτε το βιολογικό προϊόν, καθώς σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να την «πατήσετε» αγοράζοντας ένα σιρόπι με άρωμα σφενδάμου (χωρίς να περιέχει καθόλου σφένδαμο).
- Σιρόπι από βύνη κριθαριού
Είναι ένα μη ραφιναρισμένο φυσικό γλυκαντικό που παράγεται από το κριθάρι, το οποίο ξηραίνεται και στη συνέχεια μαγειρεύεται.
Είναι παχύρρευστο με σκούρο καφέ χρώμα και είναι πηγή ορισμένων μετάλλων και βιταμινών, χωρίς να περιέχει σχεδόν καθόλου φρουκτόζη ή σακχαρόζη.
- Σιρόπι από καστανό ρύζι
Αυτό το σιρόπι είναι μια φυσική γλυκαντική ουσία, που διατίθεται στα περισσότερα καταστήματα υγιεινής διατροφής και προέρχεται από το καστανό ρύζι.
Περιέχει τρία σάκχαρα – τη μαλτοτριόζη, τη μαλτόζη και τη γλυκόζη. Η Δρ Glenville μας συμβουλεύει να το αναζητούμε στα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και να το χρησιμοποιούμε σε μικρές ποσότητες.
- Στέβια
Είναι αρκετά διαδεδομένο ως υποκατάστατο της ζάχαρης. Η Stevia προέρχεται από τα φύλλα ενός φυτό της Νότιας Αμερικής με το ίδιο όνομα, ενώ μπορεί να είναι από 2 εώς 300 φορές πιο γλυκιά από ένα κύβο ζάχαρης.
Δυστυχώς, υπάρχουν μερικά προβλήματα με τη στέβια.
Αρχικά, ορισμένα προϊόντα μπορεί να περιέχουν δεξτρόζη και αρτύματα, τα οποία είναι βλαβερά για τον οργανισμό. Πρέπει να προτιμάτε στέβια που είναι 100% από το φυτική.
Αν και ακούγεται πως είναι χαμηλή σε θερμίδες, η «καθαρή» στέβια έχει περισσότερες θερμίδες.
Επίσης το συγκεκριμένο προϊόν αυξάνει την όρεξή και έχει κάπως πικρή γεύση.
- Ζάχαρη από καρύδα
Αυτή η γλυκαντική ουσία είναι επίσης γνωστή ως ζάχαρη από κοκκοφοίνικα και παράγεται από το σφρίγος των ανθών του δέντρου καρύδας.
Βρίσκεται σε υγρή μορφή ως σιρόπι, (επίσης γνωστή ως νέκταρ καρύδα και σιρόπι άνθος) καθώς και σε κρυσταλλοποιημένη μορφή. Έχει την ίδια σχεδόν γεύση με τη μαύρη ζάχαρη και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες Β, μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο και ψευδάργυρο.
- Σιρόπι από Yacon
Είναι μια γλυκαντική ουσία που κατασκευάζεται από τη γλυκιά ρίζα του yacon, ένα φυτό που μοιάζει με τον ηλίανθο.
Το Yacon έχει τα οφέλη ενός προβιοτικού και βοηθά τα ωφέλιμα βακτήρια στο πεπτικό σύστημα.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για ένα υγρό γλυκαντικό όπως το μέλι.
- Ζάχαρη από Palm
H ζάχαρη Palm κατασκευάζεται από φύλλα φοίνικα. Είναι μια καλή φυσική γλυκαντική ουσία και μια ωραία εναλλακτική λύση για τη ζάχαρη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μαγείρεμα καθώς και ποτά και έχει ελάχιστες θερμίδες.
Φωτογραφίες: Wikipedia