Μία ανοιχτή κόντρα της Αγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, για τα 6 δισ. της βοήθειας προς την Τουρκία για το προσφυγικό, δημιουργεί μεγαλύτερες εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών, απειλώντας τη συμφωνία που έχει συναφθεί.
Τούρκοι και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι σε αντιπαράθεση για το ποιος θα πρέπει να πάρει τα κονδύλια, που υποσχέθηκε η ΕΕ στην Αγκυρα, μεταξύ άλλων, για να εξασφαλίσει τη διαβεβαίωσή της ότι θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Η Αγκυρα απαιτεί τα κονδύλια από την ΕΕ να δοθούν απευθείας σε κυβερνητικές υπηρεσίες, με Τούρκους αξιωματούχους να δηλώνουν ότι έτσι θα αξιοποιηθούν πιο αποτελεσματικά, στη δημιουργία καλύτερων χώρων φιλοξενίας και σχολείων για τους πρόσφυγες.
Ομως, οι αξιωματούχοι της ΕΕ, αναφέρει η Wall Street Journal, απαντούν ότι όλα τα χρήματα θα δοθούν σε πρότζεκτ ανεξάρτητων οργανισμών, μία λίστα που δεν περιλαμβάνει κανέναν τουρκικό κυβερνητικό οργανισμό. Κάτι που γίνεται κατά παράδοση, προκειμένου να αποφευχθεί η κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Η οικονομική ενίσχυση στο πλαίσιο της συμφωνίας αφορά 6 δισ. ευρώ, που θα εκταμιευθούν σε δόσεις μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Η ΕΕ φαίνεται ότι είναι διατεθειμένη να κάνει ένα βήμα πίσω, τουλάχιστον σύμφωνα με κάποιες πηγές. Ευρωπαίος αξιωματούχος, που μετέχει στις σχετικές διαπραγματεύσεις, ανέφερε στην αμερικανική εφημερίδα ότι δεν έχει υπάρξει συμφωνία για το ζήτημα ακόμη, αλλά έκαναν στην Τουρκία μία συμβιβαστική προσφορά.
«Μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα δοθεί 1 δισ. ευρώ και πάνω από τα μισά θα πάνε σε κυβερνητικούς οργανισμούς στην Τουρκία. Οχι για να ικανοποιήσουμε την κυβέρνηση, αλλά επειδή έχει νόημα», ανέφερε ο ίδιος.
Ομως, άλλος υψηλόβαθμος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι μόνο 250.000 ευρώ από αυτή τη δόση θα εκταμιευθεί προς τις τοπικές αρχές, προκειμένου να καλυφθούν συγκεκριμένες και με σαφήνεια ξεκαθαρισμένες δαπάνες που σχετίζονται με τους πρόσφυγες, όπως οι μισθοί γιατρών και δασκάλων.
Τούρκοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι το ζήτημα των κονδυλίων της ΕΕ είναι ένα ακανθώδες ζήτημα. Δημόσια, η Τουρκία εξακολουθεί να επιμένει να λάβει απευθείας όλο το ποσό. «Η Τουρκία λέει ''όλα ή τίποτα''. Ομως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», σχολίασε ο πρώτος Ευρωπαίος αξιωματούχος.