Οι δίαιτες με τροφές χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά που στοχεύουν στο να μειώσουν τη χοληστερόλη, έχουν «καταστροφικές συνέπειες για την υγεία», προειδοποιεί μια οργάνωση για την υγεία και την διατροφή στην Μεγάλη Βρετανία.
Σε μια επικριτική έκθεση που κατηγορεί μεγάλους οργανισμούς δημόσιας υγείας ότι βρίσκονται σε συνεννόηση με τη βιομηχανία τροφίμων, το National Obesity Forum και το Public Health Collaboration καλούν τις αρχές να προωθήσουν την «αναμόρφωση» των κατευθυντήριων γραμμών για την διατροφή που συστήνει το βρετανικό κράτος.
Υποστηρίζουν μάλιστα ότι η εστίαση σε δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει την κρίση της παχυσαρκίας στη Βρετανία, ενώ το τσιμπολόγημα μεταξύ των γευμάτων κάνει τους ανθρώπους να παχαίνουν.
Αντ 'αυτού, καλούν για την επιστροφή στην «πλήρη διατροφή» που συμπεριλαμβάνει τροφές όπως το κρέας, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, υγιεινά τρόφιμα, πχ αβοκάντο, υποστηρίζοντας ότι «τα λιπαρά δεν προσθέτουν απαραίτητα λίπος» στους ανθρώπους.
Η έκθεση - η οποία προκάλεσε έντονη συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα - υποστηρίζει, επίσης, ότι τα κορεσμένα λιπαρά δεν προκαλούν καρδιακές παθήσεις, ενώ τα πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος, του γιαουρτιού και του τυριού, μπορούν να παρέχουν ουσιαστική προστασία για την καρδιά.
Σε αντίθεση, μεταποιημένα/επεξεργασμένα τρόφιμα με την ένδειξη «χαμηλά λιπαρά», «λάιτ», «χαμηλή χοληστερόλη» θα πρέπει να αποφεύγονται από άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 και οι οποίοι θα πρέπει να ακολουθούν μια πλούσια σε λίπος διατροφή και όχι κάποια που βασίζεται σε υδατάνθρακες.
Η έκθεση υποστηρίζει επίσης ότι πρέπει να αποφεύγεται η ζάχαρη, ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να σταματήσουν την καταμέτρηση θερμίδων και ότι θα πρέπει να απορρίψουν επίσης την ιδέα ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει να «ξεπεραστεί μια κακή διατροφή».
Αντ 'αυτού, μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες που βασίζεται περισσότερο σε εξευγενισμένα, αλλά πλούσια σε υγιεινά λίπη, τρόφιμα είναι η πιο «αποτελεσματική και ασφαλής προσέγγιση για την πρόληψη της αύξησης του βάρους και την υποβοήθηση της απώλειας βάρους», καθώς επίσης ότι μειώνει και τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.
«Ακολουθώντας μια διατροφή με πλούσια σε πλήρη λιπαρά γαλακτοκομικά - όπως το τυρί, το γάλα και το γιαούρτι - μπορεί να μειώσει πραγματικά την πιθανότητα παχυσαρκίας», γράφουν οι συντάκτες της μελέτης, ενώ προσθέτουν ότι:
«Τα πιο φυσικά και θρεπτικά τρόφιμα που έχουμε στην διάθεση μας- το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, το ελαιόλαδο, το αβοκάντο - όλα περιέχουν κορεσμένα λιπαρά. Η συνεχιζόμενη δαιμονοποίηση του φυσικού λίπους οδηγεί τους ανθρώπους μακριά από τροφές που είναι εξαιρετικά θρεπτικές και πραγματικά υγιεινές».