Αγριεύει το μπρα ντε φερ ΔΝΤ-ΕΕ για το ελληνικό χρέος - iefimerida.gr

Αγριεύει το μπρα ντε φερ ΔΝΤ-ΕΕ για το ελληνικό χρέος

(EUROKINISSI/ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Ε.Ε.)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αγριεύει η αντιπαράθεση ΔΝΤ και ευρωπαίων δανειστών σχετικά με το ελληνικό χρέος.

Ενα 24ωρο πριν το κρίσιμο Eurogroup, το ΔΝΤ έδωσε την Δευτέρα στη δημοσιότητα την 23 σελίδων έκθεσή του για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους επιμένοντας στις γνωστές θέσεις του για άμεση και άνευ όρων ελάφρυνση του χρέους.

Στην έκθεση αυτή επιβεβαιώνεται και επισήμως, για μια ακόμη φορά, το χάσμα μεταξύ ευρωπαίων και ΔΝΤ ως προς τις εκτιμήσεις για το ελληνικό χρέος αλλά και για τους ρυθμούς ανάπτυξης και τα πλεονάσματα.

Οπως προκύπτει και από το προσχέδιο της απόφασης του αυριανού Eurogroup που διέρρευσε την Δευτέρα, οι διαφορές των δύο πλευρών είναι μεγάλες και ουσιαστικές.

Τα αγκάθια

1. Πότε θα ενεργοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος

Στο προσχέδιο απόφασης του Eurogroup, δεν είναι ξεκάθαρο αν θα ληφθούν αποφάσεις τώρα και θα γίνει ενεργοποίηση των μέτρων το 2018 ή απλώς θα προβλεφθούν τα εργαλεία τα οποία θα αποφασιστούν σε δύο χρόνια, εφόσον χρειαστεί. Αλλωστε και ο εκπρόσωπος του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Βόλφκαγκ Σόιμπλε επανέλαβε την Δευτέρα ότι «δεν έχει αλλάξει τίποτα» σε σχέση με την θέση για το ελληνικό χρέος.

Αντιθέτως, το ΔΝΤ καλεί τους ευρωπαίους πιστωτές να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του χρέους «εδώ και τώρα» και μάλιστα άνευ όρων εκτιμώντας ότι δεν θα είναι βιώσιμο.

2. Ρυθμοί ανάπτυξης και πλεονάσματα

Το ΔΝΤ δεν βλέπει βιώσιμα πλεονάσματα πάνω από 1,5% και ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 1,3%. Αντιθέτως, το προσχέδιο του Eurogroup προβλέπει 3,5% πλεονάσματα για τα επόμενα 10 χρόνια και από εκεί και πέρα σταδιακά μείωσή τους στο 2%. Αναντίστοιχες είναι οι προβλέψεις και ως προς τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Γι' αυτό το λόγο το ΔΝΤ στην έκθεσή του αναφέρει ότι αν αλλάξουν οι στόχοι, δημοσιονομικοί και για την ανάπτυξη, το Ταμείο θα μπορούσε να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα

Τι υποστηρίζει το ΔΝΤ

Στην πρώτη επίσημη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που συνέταξε το Ταμείο από πέρυσι το καλοκαίρι, το ΔΝΤ αναφέρει ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει άμεσες παραχωρήσεις στα νέα δάνειά της, μέσω μεγαλύτερων ημερομηνιών ωρίμανσης, αναβολές πληρωμών και σταθερά επιτόκια. Οπως υποστηρίζει το Ταμείο, αυτό θα έστελνε ένα «ισχυρό σήμα προς τις αγορές για τη δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων να χορηγήσουν όλα τα στοιχεία της αναδιάρθρωσης». Επίσης, στην έκθεσή του πιέζει και για πιο φιλόδοξα μέτρα, όπως η αναδιάρθρωση του ενός τρίτου των επίσημων δανείων στο τέλος κάθε χρόνου από τώρα έως το 2018.

Προτέινει επίσης σταθερό επιτόκιο 1,5% στα ελληνικά δάνεια από την ευρωζώνη. Ενα τέτοιο μέτρο, που θα αντικαθιστούσε τα σημερινά κυμαινόμενα επιτόκια της αγοράς «θα απαιτούσε μία δέσμευση των χωρών μελών να αποζημιώσουν τον ESM για τις απώλειες που σχετίζονται με τα σταθερά επιτόκια στα ελληνικά δάνεια», αναφέρει το ΔΝΤ, που παραδέχεται ότι ξεκάθαρα αυτό θα είναι σαφώς «εξαιρετικά αμφιλεγόμενο μεταξύ των κρατών μελών, από την άποψη των περιορισμών- πολιτικών και νομικών- για τέτοιες δεσμεύσεις εντός της νομισματικής ένωσης».

Χωρίς αυτά τα μέτρα, σύμφωνα με το Ταμείο το ελληνικό χρέος, που σήμερα ισοδυναμεί με το 180% του ΑΕΠ, θα εκτοξευθεί στο 250% έως το 2060. Το κόστος χρηματοδότησης- το ποσό που η Ελλάδα θα χρειάζεται για να εξυπηρετήσει το χρέος της- θα «πετάξει» στο 60% του ΑΕΠ έως το 2060, τριπλάσιο από εκείνο που απαιτείται για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ