Με αφορμή τις προεδρικές εκλογές της Αυστρίας, ο πλανήτης έχει στρέψει ξανά το βλέμμα του στις πολιτικές διεργασίες στην Ευρώπη και την τάση ενίσχυσης των ακροδεξιών κομμάτων.
Ο Νόρμπερτ Χόφερ υπήρξε η αφορμή για να ανοίξει ξανά αυτή η συζήτηση, καθώς βρέθηκε πολύ κοντά στο να γίνει ο πρώτος ακροδεξιός αρχηγός κράτους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παράλληλα όμως, η δυναμική του υπήρξε ορόσημο για τα ενισχυόμενα λαϊκίστικα κόμματα σε όλη την Ευρώπη, ότι κατάφεραν να κερδίσουν από την προσφυγική κρίση και την διαδεδομένη δυσαρέσκεια για τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας, όπως σχολιάζει το Reuters.
Με αυτή την αφορμή, οι New York Times αποφάσισαν να ρίξουν μία ματιά συνολικά στην Ευρώπη, σκιαγραφώντας το κατά πόσο οι χώρες της κινούνται προς τα δεξιά. Η αμερικανική εφημερίδα δημοσίευσε γραφήματα με τα εκλογικά αποτελέσματα των τελευταίων ετών σε 20 ευρωπαϊκές χώρες, στους οποίους κόκκινο χρώμα αποτυπώνεται η δυναμική των λαϊκίστικων δεξιών και ακροδεξιών κομμάτων. Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, σε αυτά τα γραφήματα οι New York Times ξεχωρίζουν με κόκκινο το ποσοστό της Χρυσής Αυγής και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Εν μέσω της προσφυγικής κρίσης, της υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης και της ενισχυόμενης απογοήτευσης για την Ευρωπαϊκή Ενωση, τα κόμματα της δεξιάς- άλλα παραδοσιακά και άλλα νεοσυσταθέντα- καταγράφουν εκλογική επιτυχία σε ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αναφέρουν οι New York Times.
Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, αφού κάνει αναφορά στην είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή και στις συλλήψεις των ηγετικών στελεχών της, σημειώνει ότι μπορεί να είχε «σιγήσει» σε μεγάλο βαθμό στο ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης, αλλά προσθέτει ότι τις τελευταίες εβδομάδες τα μέλη της κάνουν πορείες σε αρκετές περιοχές, στις οποίες φιλοξενούνται πρόσφυγες.
Το γράφημα για την Ελλάδα, με κόκκινο χρώμα τα ποσοστά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα της ανόδου των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη προκαλεί τέτοιο ενδιαφέρον στα διεθνή ΜΜΕ, που οι New York Times ζητούν από τους αναγνώστες που έχουν ψηφίσει ένα τέτοιο κόμμα το τελευταίο διάστημα να εξηγήσουν τι τους οδήγησε σε αυτή την επιλογή.
Η Αυστρία δεν είναι βέβαια η μόνη χώρα για την οποία έχει προκληθεί ανησυχία, σε αυτό το «μέτωπο». Στην Πολωνία, το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη επέστρεψε στην κυβέρνηση παίρνοντας το 39% στις εκλογές του 2015. Στην Ουγγαρία το κόμμα του Βίκτορ Ορμπαν έχει κερδίσει τις τελευταίες τρεις αναμετρήσεις, προκαλώντας ανησυχία σε πολλούς δυτικούς ηγέτες για τον ολοένα και πιο απολυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης.
Στη Σουηδία, το ακροδεξιό κόμμα Δημοκρατικών πήρε περίπου το 13% στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2014 και εξασφάλισε 49 έδρες στο κοινοβούλιο των 349. Στη Γερμανία, το ακροδεξιό AfD, που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια ως κίνημα διαμαρτυρίας ενάντια στο ευρώ, πήρε έως και 25% στις περιφερειακές εκλογές του Μαρτίου.
Και βέβαια είναι και το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία, το οποίο προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών τον Δεκέμβριο (27%), αλλά στο δεύτερο γύρο δεν κατάφερε να πάρει ούτε μία περιφέρεια. Η Μαρίν Λεπέν αναμένεται να είναι υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του 2017 και να περάσει στον δεύτερο γύρο.