Τρία βήματα για την ελάφρυνση του χρέους στο προσχέδιο του Eurogroup - iefimerida.gr

Τρία βήματα για την ελάφρυνση του χρέους στο προσχέδιο του Eurogroup

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τις τρεις προϋποθέσεις για την ελάφρυνση του χρέους που έχει θέσει το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει το ευρωπαϊκό προσχέδιο απόφασης για το αυριανό Eurogroup, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο, που αποκαλύπτει το διεθνές πρακτορείο η πρόταση περιλαμβάνει τρεις άξονες:

  • Την  επιμήκυνση της ωρίμανσης των ομολόγων
  • Το «κλείδωμα» των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα
  • Την παροχή μιας περιόδου χάριτος για την αποπληρωμή 

Σύμφωνα με το έγγραφο, που θα πρέπει να επικυρωθεί από το EwG και το Eurogroup, από τη δόση, συνολικά 3,8 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες και 7,2 δισ. ευρώ θα μπουν απευθείας σε έναν ξεχωριστό λογαριασμό για να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες και η αποπληρωμή χρέους.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, η χώρα θα κληθεί να πετύχει τους στόχους του προγράμματος όπως είναι γνωστοί, δηλαδή πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ για φέτος, 1,75% του ΑΕΠ για το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ για το 2018.

Παράλληλα, όμως, καλείται να διατηρήσει το πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για μια δεκαετία, προτού οι στόχοι περιοριστούν σταδιακά στο 1,5% του ΑΕΠ με ορίζοντα το 2040.

Από την άλλη πλευρά, ως αποτέλεσμα των μικρότερων δαπανών για ανακεφαλαιοποίηση, η χώρα θα διατηρήσει ένα χρηματοδοτικό μαξιλάρι 23 δισ. ευρώ από τα 86 δισ. που είναι συνολικά το πρόγραμμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ χρέος Eurogroup προσχέδιο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ