Το Μέγαρο Μαξίμου αιφνιδιάστηκε το βράδυ της Κυριακής, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας του πολυνομοσχεδίου, όταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου ψήφισε «όχι» στον «κόφτη» και στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων.
Τα κυβερνητικά στελέχη τρόμαξαν με το αντάρτικο της κυρίας Κατριβάνου, καθώς η πλειοψηφία των «153» δεχόταν ένα ισχυρό χτύπημα. Τελικά, μια σχετική ηρεμία επανήλθε στους διαδρόμους του Μεγάρου Μαξίμου όταν η Βασιλική Κατριβάνου ανακοίνωσε την παραίτησή της και παρέδωσε τη βουλευτική έδρα της στην Κουμουνδούρου.
Η κυβέρνηση πάντως έφυγε τραυματισμένη από τη χθεσινή ψηφοφορία, αφού άλλο ένα μέλος της ομάδας των «53» -μετά τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη- είπε «όχι» στην πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και αποχώρησε από την κυβέρνηση, αφήνοντας αιχμές ακόμα και για τον πρωθυπουργό.
Ποια είναι η Βασιλική Κατριβάνου
Γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει ψυχολογία (Diploma και Master στο Process Work, Process Work Institute, Portland, Oregon), επίλυση συγκρούσεων (Master, Portland State University), διεθνείς σπουδές (Bachelor, Portland State University) και έχει φοιτήσει στη Νομική Αθηνών.
Έχει εκπαιδευτεί στη θεωρία των συστημάτων και στη δυναμική της ομάδας και της οικογένειας στο Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου (ΑΚΜΑ). Είναι μέλος της εκπαιδευτικής ομάδας στο κέντρο του Process Work στην Ελλάδα, καθώς και στο πρόγραμμα Diploma και Master Επίλυσης Συγκρούσεων και Οργανωτικής Αλλαγής του Process Work Institute στο Portland, Oregon.
Έχει διδάξει σε σεμινάρια επίλυσης συγκρούσεων σε ζητήματα φύλου. Έχει δουλέψει με διεθνείς ΜΚΟ, με το Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου, του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά. Εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής Β’ Αθηνών τον Ιούνιο του 2012, επανεκλέχθηκε τον Ιανουάριο του 2015 και ανανέωσε τη θητεία της στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.
Οταν η Κατριβάνου ζήτησε από τον Τσίπρα να διώξει τον Δημήτρη Καμμένο
Η κυρία Κατριβάνου ήταν γνωστή για την αντίδρασή της και σε άλλες επιλογές του Αλέξη Τσίπρα, όπως ήταν η υπουργοποίηση του Δημήτρη Καμμένου. Τότε, με μία πολύ σκληρή ανακοίνωση, η Βασιλική Κατριβάνου, μέλος της ομάδας των «53», είχε ζητήσει την αποπομπή του Δημήτρη Καμμένου από την κυβέρνηση για τα όσα είχε γράψει το στελεχος των ΑΝΕΛ στο Τwitter.
Χαρακτηριστικά η κα Κατριβάνου είχε αναφέρει πως αισθάνεται βαθιά ντροπή και λύπη που σε μια αριστερή κυβέρνηση, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, υπουργοποιείται ο Δημήτρης Καμμένος. Χαρακτήριζε άθλια, ομοφοβικά και αντισημιτικά τα σχόλια που είχε αναρτήσει ο κ. Καμμένος στο Τwitter του.
«Αισθάνομαι βαθιά ντροπή και λύπη που σε μια αριστερή κυβέρνηση, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, υπουργοποιείται ο Δημήτρης Καμμένος, ο οποίος κάνει συστηματικά άθλια ομοφοβικά και αντισημιτικά σχόλια στο Τwitter του. Το περιεχόμενο και το ήθος τους ταιριάζουν μόνο σε ακροδεξιό και προσβάλλουν βάναυσα όχι μόνο αυτούς στους οποίους στοχεύει, αλλά κάθε αξιοπρεπή άνθρωπο. Η αποπομπή του από την κυβέρνηση είναι αναγκαία και επείγουσα», είχε αναφέρει.
Στο πλευρό του Σάββα Ξηρού για να εκτίσει την ποινή του κατ' οίκον
Οταν ο καταδικασμένος τρομοκράτης για την υπόθεση της 17Ν Σάββας Ξηρός είχε αιτηθεί να εκτίσει την ποινή του κατ ΄οίκον, εξαιτίας της βαριάς κατάστασης της υγείας του, δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο Τάσος Κουράκης και η Βασιλική Κατριβάνου βρηκαν στα δικαστήρια Πειραιά για να υποστηρίζουν το αίτημά του.
Οταν ο Κουκούτσης της ΧΑ πήγε να την χτυπήσει
Η κυρία Κατριβάνου ήταν ξανά στην επικαιρότητα όταν είχε αποκαλύψει -κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την άρση της ασυλίας του βουλευτή της ΧΑ Δημήτρη Κουκούτση- πως ο χρυσαυγίτης βουλευτής προσπάθησε να τη χτυπήσει, ενώ παράλληλα είπε πως την απειλούσε λέγοντας «θα δεις τι θα πάθεις».
Η κυρία Κατριβάνου ανέφερε πως δέχθηκε από τον ίδιο σωματική βία και εκφοβισμό, όταν προσπάθησαν να επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας στον πρόεδρο της Βουλής με το οποίο καταδίκαζαν τη ρατσιστική βία. «Πήγε να με κλωτσήσει, μας εκφόβιζε. Προσωπικά, μου είπε "σε ξέρουμε και θα δεις τι θα πάθεις" και όταν σήκωσε το χέρι του τον έπιασε ο φρούραρχος της Βουλής. Την επόμενη μέρα ο κ. Κουκούτσης έλεγε ότι έτσι θα γίνεται η ιστορία από εδώ και πέρα».