Tσακαλώτος για υπερταμείο: Αξιοποιούμε κάθε εμπόδιο για καλό - iefimerida.gr

Tσακαλώτος για υπερταμείο: Αξιοποιούμε κάθε εμπόδιο για καλό

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Ο,τι πάρουμε για το χρέος, το βραχυπρόθεσμο, το μεσοπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο θα είναι ορισμένο με ακρίβεια και αντικειμενικότητα. Θα είναι μια σαφής ένδειξη ότι αρχίζει η αντίστροφη πορεία της ελληνικής οικονομίας».

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην Βουλή για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης, συμπληρώνοντας: «Θα είναι ένα σήμα στις αγορές ότι οι επενδυτές μπορούν να επενδύσουν και μακροπρόθεσμα. Αυτό θα αντισταθμίσει και τα υφεσιακά μέτρα που όντως πέρνουμε».

"Δεν θέλω να σας πω ποια λύση θα υπάρξει στις 24 του μηνός, θα το δούμε και θα το αξιολογήσουμε. Δεν θα υπάρχει όμως κούρεμα των ασφαλιστικών ταμείων, των ομολόγων των τραπεζών και δεν θα χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση" σημείωσε.

Συνεχίζοντας ο κ. Τσακαλώτος, είπε ότι "πρέπει να συμφωνήσουμε για το κλείσιμο της αξιολόγησης" και πρόσθεσε ότι μετά από αυτό, η ατζέντα αλλάζει και μπαίνουν αναπτυξιακά και κοινωνικά ζητήματα.

Ο κ. Τσακαλώτος άσκησε έντονη κριτική στη Νέα Δημοκρατία, η οποία κατηγορούσε, όπως είπε, τους τελευταίους μήνες την κυβέρνηση ότι, "τα βάζει με το ΔΝΤ", και πρόσθεσε, ότι δύο στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριζαν την τελευταία εβδομάδα ότι η Ελλάδα είχε σκανδαλώδη εύνοια από το ΔΝΤ.

Συνεχίζοντας ο υπουργός Οικονομικών άφησε αιχμές ότι η αλλαγή της στάσης της Ν.Δ στο θέμα του Ταμείου οφείλεται σε εσωτερικές αντιπαραθέσεις. "Πριν από 23 χρόνια ένας μελλοντικός πρωθυπουργός, έριξε τον τότε πρωθυπουργό και σήμερα ένας πρώην πρωθυπουργός, θέλει να ρίξει έναν άλλο Μητσοτάκη αλλά πριν να γίνει πρωθυπουργός, ανέφερε χαρακτηριστικά.

"Αυτό που κάναμε ήταν ότι προσπαθήσαμε μέσα σε αυτά τα δύσκολα μέτρα, να κρατήσουμε κάποιες ισορροπίες, για να μειώσουμε τις επιπτώσεις για τους πιο φτωχούς", ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε, πως μερικά από τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση είναι ταξικά όπως η φορολόγηση των αυτοκινήτων που παρέχουν οι εταιρείες στα μεγαλοστελέχη τους".

Στο θέμα του Ταμείου τόνισε τη διαφορά μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και του νέου ταμείου είναι ότι το νέο ταμείο δεν είναι μόνο για τις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και για επενδύσεις κάτι όπου δεν υπήρχε στο ΤΑΙΠΕΔ. Ακόμη, πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών, στο Ταμείο αυτό δεν εντάσσονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου προς εκποίηση αλλά μόνο τα περιουσιακά στοιχεία της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Τα έσοδα που θα προέλθουν είτε από την αξιοποίηση είτε από την ιδιωτικοποίηση κατά 50% θα υποστηρίζουν την ανάπτυξη. "Αξιοποιούμε κάθε εμπόδιο για καλό. Αυτό κάνουμε", είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

"Όταν μας λέτε ότι δεσμεύουμε τη χώρα για 100 χρόνια έχετε δίκιο. Αυτό θέλουμε, να δεσμεύσουμε τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά σε μια αλλαγή σελίδας".

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του ειδικού αγορητή του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι υπάρχει κίνδυνος για τα δημόσια αγαθά, είπε ότι, "υπάρχει κίνδυνος, αλλά προσπαθήσαμε να υπάρχει ρητή αναφορά στο νόμο "στις υπηρεσίες γενικού οικονομικού συμφέροντος (άρθρο 197 παρ. 10). Με την αναφορά σε υπηρεσίες γενικού συμφέροντος, κατοχυρώνουμε τα αγαθά και τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, αποκλείουμε την εμπορευματοποίηση αγαθών και υπηρεσιών σε βάρος των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας της εδαφικής και κοινωνικής συνοχής και των κοινωνικών αγαθών. Προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε το υψηλό επίπεδο ποιότητας, την ασφάλεια και την οικονομική προσιτότητα, την ίση μεταχείριση των χρηστών, και την προώθηση καθολικής πρόσβασης".

Αναφερόμενος στη διασφάλιση του κοινωνικού ελέγχου στο νέο θεσμό, τόνισε ότι το Δ.Σ του Ταμείου, υποχρεώνεται από το νόμο να υποβάλει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την ετήσια έκθεση που καταρτίζει, ενώ ο στρατηγικός σχεδιασμός του Ταμείου εγκρίνεται από το υπουργείο Οικονομικών.

"Εμείς πιστεύουμε στο δημόσιο συμφέρον και αυτή είναι η διαφορά μας από τους νεοφιλελεύθερους", ανέφερε και κατέθεσε νομοθετική βελτίωση στο σχετικό άρθρο του νόμου με την οποία στην φράση «προς το συμφέρον της εταιρείας» προστίθεται «και του δημοσίου συμφέροντος».

Απαντώντας στην Αλέκα Παπαρήγα, που είχε υποστηρίξει, ότι την κρίση δεν τη δημιούργησε ο Σαμαράς αλλά συγκεκριμένες πολιτικές που είναι σε βάρος των συμφερόντων των λαϊκών στρωμάτων, είπε πως "ο κόσμος πρέπει να δει στην πράξη ότι τα πράγματα αλλάζουν και πως η αριστερή αφήγηση πρέπει να συνεχιστεί".

Καταλήγοντας ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι τον Ιούνιο θα κατατεθούν νομοσχέδια για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, την εθελούσια αποκάλυψη εισοδημάτων και τις επενδύσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ